Main menu

header

496 19 1de Dana Purgaru

Isaac Asimov, unul dintre cei mai prolifici autori din istorie, a scris în 1964 un eseu pentru „New York Times”, în care şi-a imaginat cum va fi lumea peste 50 de ani. Cel care era numit pe bună dreptate „părintele SF-ului” a făcut aceste predicții cu ocazia Târgului Mondial de la New York din 1964-1965, o expoziţie „universală şi internaţională”, care a adunat peste 50 de milioane de vizitatori dornici să afle noile descoperiri științifice. A trecut o jumătate de secol, iar profeţiile scriitorului, considerate fantastice pe atunci, nu mai sunt atât de ieșite din comun, dovadă că Asimov a fost un clarvăzător prin știință. Iată cele zece previziuni ale sale, citate de BBC.

„Vom putea vedea şi auzi în acelaşi timp persoanele cărora le telefonăm”

496 19 2Primul apel video intercontinental a avut loc în aprilie 1964, şi tehnologia a fost prezentată şi la Târgul de la New York, fapt care l-ar fi putut inspira pe Asimov. Totuşi, serviciul era disponibil doar în locuri special amenajate din numai trei oraşe americane, iar cei care doreau să-l folosească trebuiau să se programeze înainte. Un apel care dura trei minute costa 16 dolari, echivalentul a aproape 120 de dolari de azi. Compania producătoare a renunţat la idee peste patru ani, în 1968. Probabil că, dacă ar fi trăit azi, Asimov ar fi fost uimit să constate cât de ieftine şi de folosite sunt apelurile video prin cameră web.

„Vom putea apela în mod direct orice punct de pe Pământ, chiar şi staţiile meteo din Antarctica”

Apelurile directe sunt realizate de un utilizator fără intervenţia unui intermediar precum centralele telefonice. Începând cu sfârşitul secolului trecut, cele mai multe apeluri internaţionale sunt realizate în mod direct. Şase baze din Antarctica, aparţinând Australiei, Noii Zeelande şi Statelor Unite, permit conexiuni telefonice directe. Iată, așadar, o altă previziune care s-a adeverit.

„Roboţii nu vor fi nici foarte răspândiți, nici foarte buni, dar vor exista în 2014”

Isaac Asimov a fost cel care a introdus cuvântul robotică în vocabular și, așa cum era de așteptat, a făcut o predicţie și despre roboți. Realitatea de astăzi pare să reflecte perfect predicția sa, pentru că, într-adevăr, există proiecte şi prototipuri de roboţi extrem de inteligenţi, care ar putea să realizeze operaţii chirurgicale fără ajutor sau să treacă examenele de admitere de la universităţile de top, însă exemplare precum cei din „Eu, robotul” nu sunt încă printre noi. Totuși, Asimov a prezis că ştiinţa se va îndrepta către „computere miniaturizate, care vor funcţiona ca nişte creiere pentru maşinării”, lucru cât se poate de adevărat astăzi.

„Ecranele-perete vor înlocui televizoarele obişnuite. Vor apărea şi cuburi transparente cu ajutorul cărora vom putea urmări transmisiuni 3D”

Aceste „ecrane-perete” la care a făcut referire părintele SF-ului - televizoarele cu ecran plat - sunt pe cale să înlocuiască aproape în totalitate vechile modele. Transmisiunile 3D însă, deşi disponibile, nu au fost apreciate de public în mod deosebit. Spre exemplu, BBC a anunţat deja că suspendă această opţiune pe termen neliminat, din cauza lipsei de interes din partea telespectatorilor.

„Conversaţiile cu cei aflaţi pe Lună vor fi puţin incomode”

Asimov a fost foarte entuziasmat de începutul „erei spaţiale”, care a debutat odată cu lansarea satelitului Sputnik, în 1957, și era convins că până în 2014 vor exista colonii permanente pe Lună. Acest lucru nu se petrece încă, dar scriitorul a ghicit corect că, în viitor, undele laser vor fi utilizate pentru comunicaţiile spaţiale și că întârzierea de 2,5 secunde determinată de distanța Terra-Lună ar face ca discuțiile cu cei aflați pe Lună să fie „puțin incomode”.

„Electrocasnicele de bucătărie vor putea să pregătească automese. Vor încălzi apa şi vor face cafea, vor prăji pâine şi ouă”

În prezent ne bucurăm de foarte multe electrocasnice care ne ușurează prepararea hranei. Există, de asemenea, și prototipuri care pregătesc singure întreaga masă, însă acestea nu sunt folosite pe scară largă. Totuși, alternativele la carnea de pasăre sau la friptura de vită, pe care Asimov le vedea ca fiind realizate din alge, sunt destul de comune în prezent. Pe lângă soia, care a devenit un foarte popular ingredient pentru înlocuirea cărnii, au apărut şi alternative artificiale, iar oamenii de ştiinţă au realizat deja un burger obţinut la imprimantă 3D.

„Până în 2014 vor ajunge pe Marte doar misiuni fără echipaj uman”

496 19 3Primele două misiuni care au ajuns pe suprafaţa planetei au fost Mars 2 şi Mars 3 în 1971. De atunci, numeroase obiecte trimise de pe Pământ au ajuns, cu bine, pe solul marţian, printre care şi mai multe Rovere. Până în 2014 însă, aşa cum a prezis Asimov, niciun echipaj uman nu a plecat spre planeta roşie.

„Vor exista reactoare experimentale de fuziune nucleară”

Asimov a văzut corect în viitor, fuziunea nucleară e din ce în ce mai aproape să fie folosită pentru obţinerea energiei electrice, iar un proiect multinaţional promite inaugurarea unei centrale funcţionale în sudul Franţei în următorii 10-20 de ani. În plus, previziunile sale în legătură cu centralele solare, aşezate în zone deşertice sau semideşertice, s-au adeverit deja. Însă, dispozitivele aflate în spaţiu care să capteze energia solară şi să o trimită pe Pământ sunt încă la stadiul de proiect.

„Se vor depune eforturi pentru construirea unor vehicule cu creiere robotice”

Un astfel de „creier robotic” este un autovehicul care se conduce singur, iar companii precum Google au realizat deja prototipuri în acest sens, care sunt testate pe șosele. Totuși, scriitorul s-a grăbit în ceea ce privește trotuarele rulante - acestea nu s-au răspândit încă în oraşe - şi tuburile cu aer comprimat care să transporte bunuri şi materiale. De asemenea, nici „rucsacul zburător” nu e astăzi utilizat pe scară largă, fiind încă testat.

„Nu toţi oamenii se vor bucura de noile dispozitive. O parte importantă a populaţiei va rămâne în urmă”

Una dintre previziunile lui Asimov care s-au adeverit întru totul în 2014 este această observație. Scriitorul a știut că, deşi tehnologia are puterea de a schimba felul în care trăim, nu toţi oamenii de pe Pământ vor avea acces la ea. Iată deci încă un motiv să rămânem uimiți de puterea sa de a vedea în viitor.

Asimov declara că pentru el „scrisul este doar gândire prin intermediul degetelor“ și a lăsat în urmă o bibliografie impresionantă - peste 500 de volume scrise sau editate, în care a acoperit toate domeniile, cu excepția filosofiei, și o corespondenţă de peste 90.000 de scrisori

  • Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de când „părintele SF-ului” și-a exprimat viziunea sa asupra viitorului

Se temea de zborul cu avionul

Isaac Asimov s-a născut la 2 ianuarie 1920, pe teritoriul Rusiei de azi. Când părinții săi, evrei, au emigrat în America, el nu avea decât 3 ani, așa că n-a apucat să vorbească în rusă. În copilărie s-a îndrăgostit de revistele science-fiction, și până la 19 ani scria deja și își vindea propriile povești SF. Se temea de zborul cu avionul și iubea spațiile mici. Era feminist convins, avea un caracter foarte jovial și era deseori invitat să țină prelegeri. În plus, era remarcat pentru capacitatea sa de a estima ora fără a avea ceas. A fost căsătorit de două ori și a avut doi copii. A decedat la 6 aprilie 1992, din cauza virusului HIV, contactat printr-o transfuzie cu sânge infectat.