Main menu

header

521 3 1de Gabriela Niculescu

Cercetătorii japonezi nu s-au dezis nici de această dată și au reușit să inventeze o altă metodă de slăbit simplă, după cum spun ei, deoarece nu necesită nici dietă, nici efort fizic. Noutatea constă, de această dată, într-o pereche de ochelari inteligentă care transformă biscuiţii fazi în prăjituri delicioase cu ciocolată. Noile tipuri de rame realizate de cercetătorii de la Universitatea din Tokyo sunt echipate cu numeroase softuri informatice şi sisteme de realitate augmentată, cu scopul de a înşela simţurile purtătorului.

Măresc alimentele cu 50 de procente

Cu ajutorul acestora, o prăjitură ţinută în palmă poate să îi apară utilizatorului ca fiind cu 50% mai mare decât este în realitate. În cadrul testelor, cobaii au mâncat, în medie, cu 10% mai puţini biscuiţi. Mai mult decât atât, savanții au conceput un sistem ce include o cască ce acoperă ochii, dar şi tuburi conectate la flacoane de arome. Acest sistem înşală vederea, dar şi mirosul, prin trimiterea spre nas a unor arome, influenţând în final senzaţia gustativă. Utilizatorul poate avea astfel impresia că mănâncă o prăjitură cu ciocolată sau cu fruct, când, de fapt, el mănâncă un simplu biscuit lipsit de savoare.

Voluntarii au mâncat cu 10% mai puțin

Uimitor este faptul că, deși alimentele se văd prin lentile cu până la jumătate din dimensiunea lor mai mari decât sunt în realitate, purtătorul își percepe mâinile la dimensiunile reale. Acest lucru este posibil deoarece pe ochelari sunt montate camere video care transmit imagini către un calculator ce măreşte proporţia prăjiturii, fără a afecta dimensiunea mâinii. În momentul experimentelor, și voluntarii, nu doar cobaii, au mâncat cu 10% mai puţini biscuiţi după ce dimensiunea acestora a fost mărită cu 50%. De asemenea, în momentul în care prăjiturile au fost micşorate, s-a constatat că au fost consumate cu 15% mai multe.

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au afirmat că nu plănuiesc să comercializeze invenţia lor, dar că vor să afle dacă persoanele care vor să slăbească pot folosi acest dispozitiv

Opt din zece participanţi au fost păcăliţi

„Cum putem păcăli simţurile sau cum le putem manipula folosind calculatoarele este foarte important în ceea ce priveşte studiul realităţii virtuale”, a declarat profesorul Michitaka Hirose, absolvent al Facultăţii de Ştiinţă şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii. Hirose susţine că opt din zece subiecţi care au participat la teste au fost păcăliţi de ochelarii de dietă, având șanse reale să slăbească. „Acest lucru se întâmplă deoarece creierul crede mai degrabă informațiile vizuale decât pe cele pe care le primește de la stomac”, a explicat şi profesorul Takuji Narumi.