Main menu

header

549 3 1de Alexandra Rotărescu

La premiera londoneză a filmului „Trumbo”, care a avut loc la 8 octombrie, actorul american a şocat pur şi simplu audienţa cu fizicul său! Starul de 63 de ani s-a prezentat pe covorul roşu mai slab cu 80 de kilograme! Dar oare cum a reuşit o asemenea performanţă şi cât de dificil i-a fost?

A avut 181 de kilograme

549 3 2Ne-am obişnuit să-l admirăm în filme precum „Marele Lebowski” şi „Marea hoinăreală” sau în serialul de comedie „Roseanne”, în care talentul şi şarmul său ne-au cucerit pe loc. Adevărul e că, în rolurile sale memorabile, ni-l aducem cel mai adesea aminte ca pe un bărbat masiv, plin de umor. De fapt, surplusul său de greutate n-a părut niciodată deranjant pe ecran. Dimpotrivă, făcea pur şi simplu parte din farmecul său. Sau cel puţin aşa lăsa John să se înţeleagă. Realitatea era, în schimb, alta. Chinul de-a se deplasa zi de zi cu nu mai puţin de 181 kg, ruşinea de-a se mai privi în oglindă, scaunele pe care le rupea atunci când se aşeza pe ele, problemele medicale cauzate de surplusul de greutate, toate acestea au reprezentat cele mai bune argumente pentru Goodman să continue lupta cu kilogramele în plus. Pentru că de la început a luat-o de multe ori. Dar, din păcate, cum o începea, tot aşa o încheia. Kilogramele dispăreau ca prin minune, după care apăreau pe nesimţite. Niciun regim nu-i garanta menţinerea pe termen lung a rezultatului. Asta până acum, când actorul este într-o formă fizică mai bună ca niciodată. E vizibil cu ochiul liber că vedeta a reuşit, de data asta, să slăbească mai mult decât oricând şi are toate şansele din lume să meargă în continuare pe drumul cel bun.

Dependenţa de alcool şi de mâncare

„N-o să fiu niciodată filiform, asta e clar, şi, pentru mine, este vorba despre o schimbare a stilului de viaţă care trebuie menţinută toată viaţa”, a declarat John în momentul în care a început să se convingă că schimbarea este posibilă şi în cazul său. „Eu dau vina pe dopamină. Probabil că în creierul meu receptorii de dopamină sunt blocaţi sau ceva de genul ăsta. Aşa îmi explic eu de ce am fost alcoolic timp de 30 de ani…” Şi de ce a simţit atât de acut nevoia să consume mâncare în exces, probabil. Dependenţa de alcool şi de mâncare nu a fost niciodată subiectul său preferat în timpul interviurilor pe care le-a oferit presei de-a lungul vremii, însă anul trecut a ţinut să abordeze chiar el diverse aspecte ale problemei. „Totul a început în copilărie”, a mărturisit cu sinceritate. „Mă închideam în casă şi mâncam. Consumul alimentelor îmi oferea o mare plăcere. Apoi, în clasa a VII-a, am descoperit fotbalul şi aşa am lăsat-o mai moale cu mâncatul. Dar a trecut şi faza cu sportul şi am început iar să mănânc pe nesăturate. Şi, din păcate, aşa am făcut toată viaţa.”

„Rupeam mobila când mă propteam de ea”

549 3 3În anii ’80, când a primit rolul din serialul „Roseanne”, a considerat, în primă instanţă, că era într-o formă fizică destul de bună. „Mie mi se părea că arăt OK, însă, când am văzut imaginile, mi-am dat seama că arătam de fapt respingător”, a recunoscut el recent. „Nu mi-e uşor să mă uit la mine. Îmi doresc să nu mai fiu atât de gras. Mă deranjează. Trebuie să înţelegi că eu rupeam mobila atunci când mă propteam de ea! Când am văzut filmul în care interpretam rolul de Moş Crăciun, am zis că vreau să-mi fie cusută gura numai să nu mai mănânc. M-am apucat să slăbesc şi chiar am dat jos vreo 30 de kilograme, dar le-am pus înapoi fără să-mi dau seama. Este atât de greu să fii disciplinat când totul în jurul tău este disponibil din abundenţă! Dar nu poţi da vina pe aşa ceva, trebuie ca noi înşine să avem grijă de noi, nimeni altcineva nu poate face asta în locul nostru.” 

„Fac mult cardio”

Dorind din răsputeri să-şi înfrângă demonii şi sătul până peste cap să fie supraponderal, John făcea, în preajma Crăciunului, o rezoluţie, aceeaşi în fiecare an - că trebuie să slăbească. Împins de la spate de propria ambiţie, începea un regim de slăbit şi, spre încântarea sa, reuşea să dea jos câteva zeci de kilograme, dar atât. „Venea vara, îmi făceam de cap, beam, mâncam ce voiam şi, gata, se termina tot. Adevărul e că n-am putut niciodată să mă menţin la o greutate OK până nu m-am lăsat de băut”, a spus lucrurilor pe nume în 2010. Acesta a fost declicul pentru Goodman. Din momentul în care a reuşit să învingă dependenţa de alcool, lupta cu surplusul de greutate a început să aibă şanse să fie câştigată. „Duc acum o viaţă petrecută la reabilitare, cel puţin aşa pare. Dar e o muncă depusă din dragoste. Fac mult cardio, dar cheia e să găsesc pulsul la care organismul meu cosumă cea mai mare cantitate de grăsime. Şi pentru mine e între 106 şi 116 şi încerc să stau acolo cât mai mult posibil. Privind lucrurile în ansamblu, îmi place, îmi dă un sentiment bun tot ceea ce fac acum pentru a slăbi. Fac în sfârşit ceea ce trebuie. Îmi prelungesc viaţa. Înainte nu-mi păsa de aşa ceva. Negam tot răul pe care mi-l făceam eu mie. N-are rost să ne mai ascundem atâta după deget, arătam ca un infarct ambulant! Mă şi mir că mă mai angaja lumea!”

Actorul consumă cât mai multe legume şi cereale, lapte şi iaurt de soia şi nimic dulce

„Nu tolerez zahărul. Sunt bineînţeles diabetic, dar nu ăsta e motivul pentru care nu consum zaharuri. Zahărul îţi face foame, şi numai de aşa ceva nu am eu nevoie!“

  • Vedeta serialului „Roseanne” a pierdut jumătate din cât cântărea: 80 de kilograme!

„Scopul meu e să fiu sănătos“

În ceea ce priveşte alimentaţia, n-a fost niciodată omul care să numere caloriile sau să se înfometeze, însă a convenit că trebuie să respecte câteva reguli: să consume cât mai multe legume şi cereale, doar lapte şi iaurt de soia, având oricum intoleranţă la lactoză, şi nimic dulce. „Nu tolerez zahărul. Sunt bineînţeles diabetic, dar nu ăsta e motivul pentru care nu consum zaharuri. Zahărul îţi face foame, şi numai de aşa ceva nu am eu nevoie!” E limpede că, indiferent de regimul preferat acum, eforturile actorului dau roade. A slăbit deja 80 de kilograme şi numai menţinerea la greutatea actuală poate fi considerată o performanţă mai mult decât lăudabilă. „Scopul meu e să reduc procentul de grăsime corporală şi să fiu sănătos de fapt. A, şi să am şi eu talie. Mi-ar plăcea să intru iar într-un magazin în care oamenii îşi cumpără haine. Şi ce-ar fi să-mi şi găsesc ceva pe măsura mea?!”