Main menu

header

554 3 1de Cătălina Tăgârță

Vă doriți să slăbiți rapid, dar într-un mod cât mai sănătos? Încercați să adoptați pentru câteva zile dieta fără sare. Ținută în special de persoanele cu afecțiuni renale, dar și de hipertensivi și de cei care iau diverse medicamente pentru o perioadă, această dietă s-a dovedit întotdeauna eficientă, însă e bine să știți de la început că trebuie să vă înarmați cu ceva răbdare, fiindcă, deși pare ușor, veți vedea că nu este atât de simplu să mâncaţi nesărat. Cine a ținut acest regim chiar și pentru câteva zile cunoaște foarte bine acest aspect.

Apa nu mai e reținută în organism

Sarea favorizează retenţia apei în organism şi, odată cu ea, apariţia celulitei. În acest context, o dietă fără sare vă poate ajuta să slăbiți rapid, deoarece se elimină surplusul de apă din organism. Totodată, o dietă fără sare vă face să aveți o inimă mai sănătoasă şi o tensiune arterială în limite normale.

Dacă vă gândiți că tot ce trebuie să faceți este să nu puneți sare în mâncarea preparată acasă, vi se poate părea simplu. Însă adevărata problemă vine abia când vă veți găsi undeva la drum și veți dori să cumpărați ceva de ronțăit. Atunci veți avea surpriza să constatați că nu prea aveți ce alege și că, din start, trebuie să renunțați la o gamă variată de „ronțănele”, de la covrigi și biscuiți până la un simplu iaurt și... chiar și la pâine, care de obicei este foarte sărată. Așa că nu vă rămâne decât să căutați pâine fără sare la o brutărie sau într-un supermarket (întrucât aceasta nu se găsește la toate magazinele de cartier) și să începeți să consumați cât mai multe fructe. De altfel, acesta nu este deloc un lucru rău. În plus, fructele ajută digestia și, spre deosebire de mâncarea pe care o veți prepara acasă și care-și va pierde gustul obișnuit, acestea vor fi la fel ca de obicei.

Înlocuiţi-o cu piperul sau cu alte condimente

Odată cu începerea acestei diete veți elimina automat din alimentaţie produsele procesate şi produsele semipreparate (şuncă presată, mezeluri). Acestea conţin cantităţi mari de sodiu şi vă sabotează planul de slăbire. De asemenea, pe lângă fructe, puteți reîncepe să lărgiți gama de legume din coșul zilnic de cumpărături. Faceți o salată simplă, la care înlocuiți sarea cu piperul sau cu alte condimente și obțineți un fel de mâncare rapid și gustos. Veți observa că, fără sare, carnea nu mai are același gust nici fiartă și nici măcar la grătar, așa că veți consuma mai puțină. În schimb, puteți mânca zilnic cereale cu lapte, doar să fiți atenți să citiți cu grijă eticheta cerealelor, să nu conțină sare deloc sau cel puțin să nu fie prea multă.

Exemplu de meniu

De asemenea, pe parcursul regimului puteți consuma ouă fierte, măsline nesărate sau brânză nesărată. Atenție: brânza topită și cașcavalul conțin multă sare!

Iată o idee de meniu ce v-ar putea fi de folos. La micul dejun consumați un bol cu terci din cereale integrale sau ceai cu biscuiți integrali, sau un ou fiert cu două felii de brânză nesărată și ceva legume - în funcție de cât sunteți de gurmanzi. Desigur că puteți consuma și biscuiți cu dulceață de casă, spre exemplu, însă condiția e să nu faceți abuz de dulce pentru a compensa lipsa sării, fiindcă veți cădea în extrema cealaltă, apoi și eforturile dumneavoastră vor fi în zadar.

La prânz puteți consuma o porţie moderată de carne de pui cu o salată de legume proaspete sau legume preparate la abur, sau conopidă la cuptor cu brânză nesărată (se fierbe conopida pe aragaz, se pune apoi în tavă, se rade deasupra brânză, se condimentează și se dă la cuptor până prinde o crustă deasupra). Cina poate consta într-o supă-cremă de legume, de ciuperci, dovlecei sau orice altceva doriți. Pentru a varia meniul, puteţi prepara orez cu legume, mâncare de mazăre, legume la grătar sau tocăniţă de ciuperci. Între mese puteți consuma oricât de multe fructe doriți.

ATENŢIE. Dieta nu are efecte secundare: fiind recomandată de medici, se numără printre cele mai sănătoase metode de slăbit!

Pe lângă dulceața de casă, sunt permise și sucurile proaspete de fructe.

Și nu uitați să beți cât mai multă apă, pentru a vă hidrata şi a vă detoxifia rapid organismul

Se pot da jos două kilograme în cinci zile

Cât privește durata acestui regim, nu există un termen-limită, pentru că, spre deosebire de alte diete, nu privează organismul de niciun nutrient esenţial. Prin urmare, pe de o parte, organismul va primi vitamine, minerale, antioxidanţi, enzime şi nutrienţi din alimentele pe care le consumați, iar, pe de altă parte, va elimina apa reţinută în ţesuturi, ceea ce înseamnă sănătate curată!

Spre exemplu, eu în cinci zile de regim am slăbit aproape două kilograme, însă depinde de metabolismul fiecărei persoane. Și nu uitați că, dacă vreți să obţineţi rezultate rapide, este exclus să consumați sare în timpul dietei. Atunci când gătiți folosiți condimente pentru a da savoare mâncărurilor. Utilizați fără reţinere piper negru, turmeric, chimion, boabe de muştar şi ardei iute. Condimentele au două avantaje majore: anihilează nevoia de a adăuga sare în mâncare şi conţin ingrediente active, care accelerează procesul de ardere a grăsimilor. Astfel, pe de o parte, pierdeți surplusul de apă care vă îngraşă, iar, pe de altă parte, slăbiți rapid datorită substanţelor din condimente.