Main menu

header

559 3 1de Ana Trifan

Protocolul Familiei Regale britanice este strict chiar și în privința felurilor de mâncare ce se pun pe masă. Foarte multe s-au schimbat de-a lungul celor peste 63 de ani de când Elisabeta este regina Marii Britanii, însă un lucru a rămas constant: preferințele culinare ale monarhului. „Masa regală nu prea s-a schimbat pe parcursul ultimilor 63 de ani”, a mărturisit celor de la revista „People” fostul bucătar-șef al Casei Regale britanice, pe numele său Darren McGrady.

Adoră ingredientele care ajung în bucătărie direct de la fermă

Potrivit fostului bucătar, stilul Majestății Sale este caracterizat de constanță și continuitate, chiar și când vine vorba de mâncare, iar puține alimente ori feluri de mâncare noi s-au strecurat pe masa regală de-a lungul timpului. Regina cu cea mai lungă domnie din Marea Britanie, precum și apropiații săi, preferă ingredientele care ajung în bucătărie direct de la fermă.

Consumă zmeură cinci zile pe săptămână

De-a lungul domniei sale, Regina a insistat pe fructele de sezon, de exemplu. „E foarte fericită să consume zmeură cinci zile pe săptămână atunci când se află vara la reședința regală de la Balmoral”, a notat Darren McGrady. Însă acest lucru nu se va întâmpla niciodată în ianuarie, când nu e sezon de fructe de pădure.

La cină nu se mănâncă niciodată orez sau paste

559 3 2Când are oaspeți la masă, Reginei îi place ca felurile servite să fie bogate în unt și smântână, spune fostul bucătar. Dar când e singură, Regina consumă mai degrabă pui la grătar și salate, pentru a-și păstra silueta. „Este foarte disciplinată”, a mai remarcat McGrady. „Există o regulă clară: fără amidon. La cinele regale nu se consumă niciodată orez sau paste”, a mai spus fostul bucătar regal.

Acesta a mai adăugat că, deși Regina este preocupată de un regim alimentar sănătos, nu e o gurmandă, caracterizând-o ca pe una dintre acele persoane care mănâncă pentru a trăi, și nu invers.

Darren McGrady, fostul bucătar-șef al Casei Regale britanice, dezvăluie preferințele culinare ale monarhului

A gătit şi pentru Diana şi prinţii William şi Harry

Darren McGrady a lucrat timp de 11 ani în bucătăria Palatului Buckingham, reședința oficială a Familiei Regale britanice. În 1992, prințesa Diana s-a separat de prințul Charles, iar McGrady a fost transferat la Palatul Kensigton, unde a gătit pentru Diana și cei doi copii ai săi timp de patru ani.

În ciuda încercărilor prințesei Diana de a le oferi băieţilor săi, prinții William și Harry, o viață cât mai apropiată de cea a unor copii obișnuiți, când venea vorba despre mâncare, se pare că micuţii nu prea puteau să scape de regulile stricte ale Casei Regale.

Înnebuniţi după budincile cu fructe

559 3 3Când William și Harry erau mici, li se dădea la mesele de la Palatul Buckingham același meniu pe care îl primeau adulții, numai că mâncarea era tocată fin sau transformată în piure pentru ei. Când s-au mai mărit, copiii au început să aibă preferințe culinare, însă nu puteau să mănânce orice doreau. Bucătarul trimitea o listă de propuneri către guvernanta celor doi copii, iar aceasta alegea pentru ei felurile de mâncare. William și Harry iubeau bucătăria tradițională engleză, mai ales „plăcinta ciobanului” (un fel de mâncare ce are ca ingrediente principale cartofi, carne de vită și brânză). Ca desert, prinții se dădeau în vânt după un foietaj cu jeleu, dar și după tradiționalele budinci englezești cu fructe sau caramel.

Bineînțeles, cei doi copii visau și la feluri de mâncare populare pentru cei de vârsta lor. Astfel, odată au trimis la bucătărie un bilet în care au imitat scrisul guvernantei și cereau să li se dea la prânz... pizza!