Main menu

header

566 3 1de Dana Purgaru

S-ar putea spune că nu există persoană care să vrea să slăbească și să nu viseze la un antrenament rapid și extrem de eficient, care ajută la tonifierea tuturor grupelor de mușchi și la topirea grăsimii, totul în nici 30 de minute. Ei bine, acest lucru nu este un vis. Sau, mai bine spus, este un vis împlinit, ce se bazează pe impulsuri electrice nedureroase, ce acționează asupra mușchilor în timpul unor exerciții ce presupun efort fizic minim. Potrivit lui Ovidiu Gașcă, antrenor certificat EMS de la studioul XBody Berceni din București, în doar 20 de minute se pot arde 500 de calorii, iar în următoarele 24-48 de ore până la 2.000 de calorii. De asemenea, se poate înregistra o creştere de 30%-40% a forţei musculare.

Tehnica, folosită inițial în scop medical

566 3 2- Ce este XBody EMS, unde a fost inventată această tehnică revoluţionară şi când?

- Tehnologia EMS - „electrical muscle stimulation” - stimulare electrică musculară - reprezintă spasticitatea musculaturii prin impulsuri electrice. Impulsurile sunt induse de un dispozitiv special şi transmise prin intermediul unor electrozi aplicaţi pe piele deasupra muşchilor vizaţi. Aceste impulsuri provoacă contracţii musculare, rezultatul fiind similar cu mişcarea propriu-zisă a muşchilor. Urmând şirul istoriei, tehnica impulsurilor electrice a început să fie folosită încă din secolul al XX-lea, mai precis în 1902, atunci când un cercetător francez a inventat primul aparat de electrostimulare pe care l-a folosit cu succes pentru a trata atrofia musculară şi paralizia. Mai târziu, în 1960, doi oameni de ştiinţă ruşi, Kotz şi Chwilon, au obţinut o creştere de 30%-40% a forţei musculare cu eforturi minime fiziologice şi mentale, într-o scurtă perioadă de timp. Din anii ’70, antrenamentul devine extrem de popular, apogeul atingându-l în anii ’90, când a apărut o nouă generaţie de aparate EMS, cu aplicabilitate sporită în fitness şi wellness.

- Despre exerciţiile EMS se spune că lucrează în 20 de minute cât un antrenament convenţional, de câteva ore bune, la sala de fitness. De ce?

- Într-adevăr, şedinţele EMS de 20 de minute echivalează cu câteva ore de antrenament convenţional la sala de fitness şi asta datorită faptului că această tehnologie activează, simultan, 90% din capacitatea musculară. Electrozii din vesta XBody induc contracţii musculare mult mai intense şi mai puternice comparativ cu efortul voluntar pe care îl putem face la un antrenament obişnuit. În cadrul şedinţei sunt generate până la 38.000 de contracţii mus- culare. Astfel, în doar 20 de minute se pot arde 500 de calorii, iar în următoarele 24-48 de ore până la 2.000 de calorii.

Recordul studioului: o clientă a slăbit18 kilograme în 4 luni

- Care sunt beneficiile pentru întregul corp a acestui tip de antrenament?

- Antrenamentul contribuie la creşterea masei musculare şi la echilibrarea dezvoltării musculare prin aplicarea impulsurilor şi pe muşchii mai puţin dezvoltaţi. În ceea ce priveşte practica medicală, EMS ajută la prevenţia unor afecţiuni (osteoporoză, fracturarea oaselor), la ameliorarea durerilor de spate şi a articulaţiilor şi la corectarea posturii.

- Cam de câte şedinţe este nevoie pentru ca o persoană plinuţă să slăbească?

- Folosind XBody, o persoană îşi poate atinge mai multe obiective: poate să-şi îmbunătăţească aspectul pielii prin eliminarea celulitei, poate să scape de durerile articulare şi să slăbească în acelaşi timp. La studioul nostru din Berceni, zona Apărătorii Patriei, media este de 4-5 kg pe lună, cu menţiunea că regimul alimentar e foarte important. Recordul îl deţine momentan o clientă de-a noastră de peste 50 de ani care nu a făcut sport niciodată și are o viaţă de birou foarte aglomerată. Doamna Dana a dat jos în patru luni 18 kg, venind regulat de două ori pe săptămână la XBody, executând exerciţii simple pentru toate grupele musculare, cu ajutorul antrenorului şi specialistei în nutriție.

Programul se adaptează în funcție de fiecare persoană

566 3 3- Vă rog să descrieţi cum se desfăşoară o şedinţă obişnuită de XBody EMS.

- Antrenamentul constă în trei minute de încălzire, pe un impuls plăcut. Ulterior, timp de şapte minute se trece pe un impuls de forţă şi tonifiere ce vine în cicluri de patru secunde de pauză cu patru secunde de impuls în care se lucrează trenul superior, urmat de încă două minute de impuls cardiovascular în care se execută exerciţii. În final, avem iarăşi opt minute de impuls de forţă şi tonifiere care lucrează trenul inferior. În timpul antrenamentului se pot executa exerciţii de izometrie sau exerciţii dinamice ce ţintesc anumite grupe musculare. La sfârşit clientul a consumat peste 500 de calorii plecând de la studioul XBody Berceni cu o postură mai bună şi cu zâmbetul pe buze.

- Există categorii de persoane cărora nu le este indicat acest tip de antrenament?

- Antrenamentul XBody nu impune o anumită condiţie fizică, acesta se poate adapta în funcţie de persoana în cauză, de sex și de starea de sănătate. Nu există o limită de vârstă, totuşi, în cazul tinerilor sub 16 ani, solicităm acordul medicului de familie. De asemenea, recomandăm consultarea unui medic înainte de antrenamentul EMS cu XBody în cazul în care o persoană este însărcinată sau a născut recent, are un stimulator cardiac sau suferă de afecţiuni precum: ateroscleroză avansată, tulburări de circulaţie arterială, sângerări sau hemofilie, diabet, boli febrile, procese bacteriale sau virale acute, afecţiuni cutanate, boli de inimă, afecţiuni neurologice grave, tuberculoză, tumori benigne/maligne sau epilepsie.

Topește celulita prin stimularea mușchilor

- Ați menționat că prin exercițiile EMS se poate scăpa şi de supărătoarea celulită. Asta este o veste bună pentru nenumărate femei...

- Nu doar că se poate scăpa de celulită, dar poţi alege să te antrenezi doar pentru eliminarea acesteia. Tehnologia EMS cuprinde un tip de antrenament special doar pentru această problemă şi, astfel, este diminuat efectul spongios şi aspectul de coajă de portocală, prin stimularea profundă a muşchilor şi creşterea masei musculare. Este obţinută o textură mai fortifiată a pielii şi o detoxificare rapidă în urma drenajului limfatic crescut.

„Fiind atât de solicitant pentru musculatură, nu sunt recomandate mai mult de două şedinţe pe săptămână“

  • Doar 20 de minute de EMS fac cât trei ore petrecute în sala de fitness

Şi vedetele îl practică

Printre vedetele care se mențin în formă cu XBody EMS se numără: fotbaliștii Ronaldo şi Benzema, atletul Usain Bolt, tenismanul Carlos Moya, Bănel Nicoliţă, Monica Iagăr, Marian Drăgulescu, Bianca Drăguşanu, Victor Slav, Bogdan Vlădău, Lidia Buble, Dorian Popa, Ramona Bădescu, Andreea Raicu, Dana Săvuică, Anca Serea, Roxana Ilie, Ilinca Vandici și altele.