Main menu

header

573 3 3de Raluca Grințescu

Capsaicina conţinută de ardeiul iute este o substanţă recunoscută pentru proprietatea denumită generic „arderea grăsimilor”, sintagmă ce se referă la un întreg proces metabolic ce stă la baza pierderii în greutate. Principiul este simplu: consumul de energie, adică numărul de calorii arse, trebuie să fie mai mare decât aportul de energie, adică numărul de calorii pe care le preluăm din alimente. În cazul în care metabolismul nu reuşeşte să ardă toate caloriile pe care i le dăm, acestea sunt acumulate în corp sub formă de grăsime.

Rezervele de lipide, importante surse de energie

Pentru a scăpa de kilogramele în plus, trebuie să ne ajutăm organismul să îşi accelereze procesele metabolice, deoarece un metabolism rapid duce la activarea termogenezei, iar prin termogeneză excesul de calorii este convertit în energie termică. Rezervele de lipide sunt cel mai importante surse de energie ale corpului, deci stimularea termogenezei va avea efecte asupra arderii depunerilor de grăsimi. Unul dintre cele mai cunoscute alimente cu efect termogen este ardeiul iute. Când alimentele termogenice sunt ingerate, temperatura de bază a corpului creşte, forţând accelerarea metabolismului, deci un consum mai mare de calorii. În loc să conţină calorii şi grăsimi, alimentele termogenice sunt folosite de organism pentru a digera alte alimente, efectul este cunoscut ca îmbunătăţind (stimulând) digestia.

Accelerează metabolismul

573 3 4În afară de beneficiile sale pentru slăbire, extractul de capsicum din ardeiul iute este, de asemenea, o bună sursă de capsorubină, caroten, luteină, capsathină, vitaminele A şi C sau zinc. Este demonstrat ştiinţific faptul că substanţa conţinută de ardeiul iute accelerează metabolismul, declanşând în mod natural termogeneza, adică transformarea grăsimilor în energie utilă, cu efecte directe în pierderea în greutate. Iată în continuare o rețetă specială, care, pe lângă faptul că vă va înnobila papilele gustative, vă va fi și aliat de nădejde în lupta contra kilogramelor în plus. Ce să doriți mai mult? Dulcele care vă slăbește!

Reţetă de dulceaţă

Ingrediente (pentru patru borcane): 12 ardei iuți, o linguriță cu sare grunjoasă, 375 ml oțet de mere, 125 ml apă, 1 lămâie, 750 g zahăr.

Mod de preparare: se curăță ardeii de cotoare și de semințe (folosiți mănuși) și se bagă în robot la măcinat. Se pune sare peste ei și se lasă așa trei-patru ore. Apoi se scurg, se pun într-o cratiță și se adaugă peste ei oțetul de mere și lămâia cu tot cu coajă, tăiată în sferturi. Se pune vasul pe foc domol 30 de minute. Se scoate lămâia, se adaugă zahărul și se mai lasă la foc domol o oră, până se îngroașă. Amestecați din când în când. Se pune fierbinte în borcanele sterilizate și se închide perfect.

Capsaicina e utilă în stimularea circulaţiei şi în modificarea reglării temperaturii corpului

Stabilizează nivelul de zahăr din sânge

Extractul de capsicum din ardeiul iute (cunoscut drept capsaicină) are şi alte proprietăţi precum: ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge pentru obţinerea echilibrului optim; ajută la menţinerea sănătăţii pielii, la reducerea nivelului colesterolului rău şi la scăderea tensiunii arteriale; are proprietăţi antiinflamatoare.