Main menu

header

588 3 3de Gabriela Militaru

Vă întrebați cum poate o bomboană colorată pe băț să facă mai bine la dietă decât orice reținere de la a mânca? Ei bine, nu este vorba despre o simplă bomboană pe bază de zahăr. De fapt, este vorba despre un fel de terapie-șoc pentru a potoli pofta de dulciuri.

Iluzia gusturilor

Câțiva oameni de știință de la Univesitatea Națională din Singapore au scos la iveală un dispozitiv care arată ca o acadea, dar care este de fapt „o acadea digitală” ce este capabilă să activeze receptorii gustului din papilele gustative prin intermediul curentului electric. Specialiștii sunt de părere că, simulând gustul sărat, dulce, acru sau amar, acadeaua-minune ar putea fi soluția pentru anumite pofte care ne sabotează dieta. Secretul? Acadeaua ne conferă satisfacția aferentă gustului fără a introduce însă în organism niciun fel de mâncare asociată gustului respectiv.

Avantaje multiple

Cum funcționează dispozitivul? Schimbări minore de vibrație sau de temperatură ale aparatului au ca efect producerea senzației de dulce, sărat, acru sau amar. „Am descoperit că o stimulare electrică sau de temperatură noninvazivă la nivelul limbii poate pur și simplu să producă o senzație gustativă”, explică inițiatorul invenției, Nimesha Ranasinghe. Iar acadeaua îi va ajuta nu doar pe cei care sunt la cură de slăbire, ci și pe cei cu probleme de sănătate. „Oamenii cu diabet pot folosi sintetizatorul de gust pentru a produce senzația de dulce fără a afecta nivelul de zahăr din organism. În același timp, pacienții cu cancer îl pot folosi pentru a simula senzația anumitor gusturi care pot fi afectate de chimioterapie”, completează Nimesha Ranasinghe.