Main menu

header

589 3 1de Gabriela Militaru

Dacă, pur și simplu, nu puteți ține dietă, dar vreți să scăpați de surplusul de kilograme, există o nouă soluție. A apărut AspireAssist, un dispozitiv care ajută la eliminarea mâncării îngurgitate înainte ca aceasta să se depună.

Tubul-minune

De curând, în Statele Unite ale Americii s-a primit undă verde pentru producerea în serie a unui nou dispozitiv care ajută la slabit. Deși descrierea produsului poate părea ruptă dintr-un film SF, se pare totuși că minusculul tub care se inserează în stomac permite scurgerea unei părți a conținutului intestinal înainte ca organismul să absoarbă aceste calorii. Dispozitivul se numeşte AspireAssist și a fost omologat după o cercetare de un an realizată pe 171 de subiecți, dintre care 111 au beneficiat de inserția tubului în stomac. Ceilalți 60 de subiecți au făcut parte din grupul de control și nu au purtat dispozitivul. Potrivit cercetătorilor, subiecții care au purtat device-ul au pierdut în medie 14 kilograme într-un an. Tubul are un diametru de 7 milimetri, prin urmare, particulele de mâncare care trec prin el trebuie să fie foarte mici. Așadar, mâncarea trebuie mestecată foarte bine. Procedura de inserare a tubului poate fi făcută de un medic gastroenterolog și durează aproximativ 15 minute. Pe toată durata procesului de inserție a tubului, pacienții se află sub influența anesteziei. Tubul este introdus în stomac prin gură cu ajutorul unui endoscop și este fixat printr-o mică incizie în peretele stomacului.

Elimină artificial caloriile

589 3 2Odată ce dispozitivul este introdus în stomac, pacientul trebuie să aștepte în jur de două săptămâni pentru ca o parte dintre alimentele îngurgitate să fie activate de dispozitiv. După aceasta, medicul atașează tubului o valvă în afara abdomenului. Pentru a drena mâncarea din stomac, pacienții atașează la rândul lor un dispozitiv la valvă și golesc conținutul într-o pungă specială. După prima aspirare, pacienții vor folosi un mic rezervor plin cu apă atașat lui AspireAssist. Apa ajută la diluarea reziduurilor, și astfel acestea sunt eliminate mai ușor. După ce mâncarea a fost bine mestecată și înghițită este nevoie să treacă în jur de 20-30 de minute înainte ca pacienții să poată utiliza dispozitivul AspireAssist. Cercetătorii au remarcat că folosirea dispozitivului i-a ajutat pe subiecți să slăbească și grație faptului că, mestecând mâncarea mai bine, senzația de saturație intervine mai repede. Pacienții reduc deci cantitatea de mâncare îngurgitată. În plus, rezervorul în care sunt eliminate reziduurile este transparent, iar subiecții pot vedea cum mâncarea bogată în grăsimi are un aspect aproape dezgustător, prin urmare încep să reducă treptat consumul de produse nesănătoase.

Cu ajutorul dispozitivului AspireAssist se pot elimina aproximativ 30% dintre caloriile îngurgitate la o masă