Main menu

header

606 3 2de Roxana Istudor

Studii extinse și îndelungate relevă faptul că persoanele care țin dietă obțin rezultate mai bune dacă se află în compania unor amici cu siluetă zveltă. În același timp însă, cei aflați la regim se simt mult mai bine în compania prietenilor care au mai multe kilograme decât ei.

Peste 100 de interacţiuni pe an = reuşite spectaculoase

Un studiu recent al Universității Baylor, din Texas, a dat la iveală efectele grupului social asupra persoanelor care țin dietă. Mai precis, cele 9.000 de persoane studiate pe parcursul cercetării au dus la concluzia că grupul social din care fac parte are un rol major în deciziile lor de fiecare zi în ceea ce privește nutriția și programul de exerciții fizice. Un număr sub 100 de interacțiuni pe an înseamnă o pierdere nesemnificativă în greutate, în timp ce întâlnirile cu prietenii care depășesc această cifră duc la rezultate mult mai spectaculoase ale regimului alimentar. Respondenții au indicat în cadrul studiului persoanele cu care petrec cel mai mult timp, ce tipuri de activități au împreună și cum se relaționează la greutatea acestora, notează „Daily Mail”.

Legătură directă cu sănătatea

S-a constatat că la nivel mental, al plăcerii petrecerii timpului liber, cei care țin regim sunt mult mai mulțumiți în compania persoanelor care au aceeași greutate sau care au mai multe kilograme. Acestea le dau un sentiment de încredere și gândul că totuși sunt mai puțin corpolenţi. În același timp însă, această relaxare le încetinește eforturile de a da jos din greutate. Pe de altă parte, dacă se află în compania unor persoane mai zvelte, cei care țin dietă au șanse mai bune de a obține rezultate mai rapide și mai vizibile, întrucât comparația le stârnește ambiția și sentimentul de competitivitate. „Studiile ulterioare ne vor ajuta să identificăm natura acestor interacțiuni - personale, la telefon, prin intermediul social-media - și legătura lor cu aspecte legate de sănătate”, explică profesorul Matthew Andersson, coordonator al studiului.

„Există diferite motive pentru care cei care se află la dietă se coagulează în grupuri - cineva poate dori să țină regim tot timpul, iar altcineva să slăbească pentru nuntă“ profesor Matthew Andersson, Universitatea Baylor, Texas

Menţinerea greutăţii cu ajutorul amicilor

Potrivit studiilor, participanții la programe de reducere a kilogramelor în plus au reușit să se mențină, după terminarea sesiunilor, cu ajutorul grupurilor de prieteni. Două treimi dintre cei care au făcut parte din grupuri sociale cu aceleași preocupări izbutiseră să-și păstreze greutatea la șase luni după încheierea întâlnirilor cu specialiștii. Numărul celor care au înregistrat succes pe cont propriu s-a dovedit foarte mic și, în orice caz, rezultatele au fost mult mai slabe decât în cazul celorlalți, arată Asociația Psihologică Americană.