Main menu

header

611 3 2de Cătălina Tăgârță

Kilogramele se strecoară pe nesimțite, iar cu trecerea anilor constatați că nu vă mai încap hainele sau că nu vă mai mișcați la fel de lejer ca altădată? Dacă vă aflați într-o astfel de situație, trebuie să luați măsuri de urgență. Dincolo de aspectul estetic, orice kilograme în plus este un minus pentru sănătate, mai ales dacă aveți probleme cu spatele, genunchii sau cu diverse alte afecțiuni. Atenție însă! Florica Munteanu (foto), terapeut homeopat, nutriționist și specialist în biorezonanță, reprezentanta Centrului DermaVITAL, atrage atenția cu privire la cinci mituri care vă pot pune în dificultate atunci când vă hotărâți să țineți o dietă.

Alimente ușoare pentru siluetă

Industria alimentară a descoperit acest truc (alimente ușoare, cu conținut scăzut de grăsime pentru siluetă), pe care îl folosește cu succes. Atenție însă! „Cele mai multe dintre aceste alimente nu conțin calorii mai puține și nici nu sunt mai sănătoase! Pentru obținerea gustului se folosesc multe E-uri, zahăr etc., care duc la creșterea zahărului în sânge și scad arderea grăsimilor în organism, iar corpul are nevoie de mâncare! În loc să obțineți efectul dorit, veți observa că în timp aceste alimente duc la o creștere în greutate”, atrage atenția specialista DermaVITAL. Pentru a vă asigura că optați într-adevăr pentru produse sănătoase e important să citiți etichetele, nu doar titlul de prezentare. Produsele care apar în reclame nu fac întotdeauna minuni.

Renunțarea la o masă ajută la scăderea în greutate

611 3 3Faptul că renunțarea la o masă pe zi ajută la scăderea în greutate este un adevăr pe jumătate. „Când luați mai puțină energie decât are nevoie corpul, luați automat mai puțină proteină. Cântarul arată că ați slăbit, dar sigur nu e vorba despre grăsime, ci despre apă și masă musculară. Metabolismul corpului trece automat pe activitate înceată, atacă rezervele de proteină și scade masa musculară, deși mușchii sunt principalul motor de ardere a grăsimilor”, susține terapeuta. Corpul învață noul tip de comportament și așteaptă până se revine la o alimentație normală, când își face cu mult succes rezerve cu efectul yo-yo sau chiar apare acumularea unor noi kilograme. „Practic, după o asemenea dietă se ia mai mult în greutate. Un ajutor real în procesul de slăbire și de menținere a kilogramelor îl constituie consumul mărit de proteină. Proteina ne satură mai rapid decât hidrocarbura, și semnalul de foame se transmite cu întârziere. În plus, aceasta ajută corpul să facă rezerve de energie chiar dacă nu sunteți sportivi activi”, potrivit specialistei.

Fructoza este mai sănătoasă decât zahărul

Fructele și legumele conțin multă fructoză. Industria alimentară folosește des fructoza în alimente, făcând reclamă că sunt „îndulcite natural”. „Fructoza nu este mai sănătoasă decât zahărul! Ca și număr de calorii este la fel: zahărul conține 50% zahăr de fructe (fructoză) și glucoză. Corpul uman nu suportă fructoza în cantitate mare, 25 de grame la o masă sunt suficiente. Numai celulele ficatului pot prelucra fructoza; iar în cazul unui consum prea mare ea este transformată în grăsime, cu timpul ducând la un ficat gras”, afirmă reprezentanta Centrului DermaVITAL. Așadar, potrivit acesteia, consumul mare de fructoză poate avea efecte negative asupra corpului.

Mai multe mese mici pe zi decât trei principale

Multe persoane care vor să slăbească susțin că sunt adeptele a mai multor mese mici pe zi decât a trei principale. Specialista explică de ce nu este de preferat acest comportament: „La fiecare masă corpul lasă să curgă insulina. Acest hormon al pancreasului face ca zahărul din sânge să fie luat de celulele corpului. Cu cât crește mai rapid zahărul în sânge, cu atât mai repede este nevoie de insulină, care în același timp susține depozitarea grăsimii și dă sentimentul de foame. De aceea recomand trei mese principale pe zi. Acesta este principiul de menținere a insulinei la un nivel scăzut, iar corpul poate să ardă grăsimile între mesele principale”.

Înaintarea în vârstă înseamnă kilograme în plus?

Cele mai multe persoane sunt convinse că trecerea anilor își pune amprenta asupra greutății. „Kilogramele în plus apar odată cu vârsta? Da și Nu. E adevărat că reacțiile biochimice în corp încetinesc cu trecerea anilor, că masa musculară începe să scadă, iar cu cât avem mai puțină musculatură cu atât mai puțină energie consumăm. Însă urmarea nu trebuie să fie luarea în greutate. Aceasta poate fi prevenită prin sport, mișcare și o alimentație bogată în proteină (3/4 vegetală și 1/4 animală). Cu cât crește mai mult abdomenul, cu atât mai mult crește riscul de diabet. Pe de altă parte, scăderea în greutate întărește sistemul imunitar și reduce riscul îmbolnăvirii de cancer!”, susține specialista.

Pentru a slăbi în mod eficient și fără a resimți dieta ca pe o povară e important să vă adresați unui specialist, care să vă ofere consiliere personalizată în funcție de istoricul medical și de preferințele culinare