Main menu

header

de Dana Georgescu

O întreagă controversă iscată pe tema consumului de apă înainte, în timpul sau după masă cu scopul de a ajuta la slăbit pare să fi fost lămurită recent de oamenii de ştiinţă, în urma unui studiu.

Se recomandă 500 ml înainte de mesele principale

Cercetătorii au anunţat că au aflat răspunsul la întrebarea: „Apa băută înainte de masă slăbeşte?”. Ei bine, în urma unui nou studiu a reieşit că, da, acest obicei chiar ajută în dietă. Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care beau 500 ml apă - circa două pahare - înainte de a mânca, consumă cu 40 de calorii la fiecare masă mai puţin, comparabil cu cei care nu fac acest lucru. În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au împărţit mai multe persoane obeze în două grupuri, care au urmat timp de 12 săptămâni o dietă hipocalorică, femeile consumând aproximativ 1.200 de calorii zilnic, iar bărbaţii, 1.500. Diferenţa dintre cele două grupuri a fost că persoanele dintr-unul au băut 500 ml apă cu 30 de minute înainte de fiecare dintre cele trei mese principale. Cei care au băut apă au pierdut cu două kilograme mai mult faţă de cei care nu au avut acest obiect şi care au slăbit între cinci şi opt kilograme. Acest studiu, care lămureşte în sfârşit celebra controversă, este considerat că oferă dovezi convingătoare şi îi încurajează pe cei care vor să dea jos excesul de greutate să mărească aportul zilnic de apă.

Elimină toxinele şi excesul de grăsimi

Corpul uman conţine, în medie, 70% apă şi, potrivit oamenilor de ştiinţă, avem nevoie de 1,5 litri de apă pe zi. Acest aport este esenţial vieţii, deoarece în fiecare zi pierdem apă prin transpiraţie, urină, scaun şi alte procese fiziologice. În plus, „lichidul vieţii” este esenţial în toate procesele metabolice şi contribuie la eliminarea toxinelor şi a deşeurilor metabolice asociate cu pierderea în greutate. De asemenea, apa îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, ceea ce duce la îndepărtarea constipaţiei şi a excesului de grăsimi, mai ales în cazul celor care adoptă o dietă bogată în fibre alimentare. În special pentru persoanele care au tendinţa de a mânca prea mult, apa poate să menţină sub control apetitul, câte un pahar consumat la intervale mici oferind imediat sentimentul de saţietate. Apa plată, de calitate, mai are şi avantajul că susţine nivelul de minerale, mai ales magneziu şi calciu, al căror aport scade în urma efortului fizic intens şi în timpul curei de slăbire.

Este mai bine să se bea apă în cantităţi mici şi des, decât multă dintr-o dată