Main menu

header

620 3 1de Roxana Istudor

Fitnessul este pentru milioane de oameni o adevărată religie. Automat, a devenit și o industrie - totalul sumelor care circulă în acest sistem mondial de 180.000 de cluburi cu peste 145 de milioane de abonați este de circa 85 de miliarde de dolari! Specialiștii atrag atenția însă asupra unor excese care ar putea face mai mult rău.

Exerciții „după ureche”

620 3 2Antrenorul personal Ricardo Riskalla, specialistul australian care lucrează cu majoritatea agențiilor celebre de modă pentru pregătirea supermodelelor ce defilează în toată lumea, punctează unele dintre cele mai frecvente capcane în care pot cădea persoanele care se apucă de fitness. Una dintre cel mai des întâlnite greșeli este gândirea „mai mult este mai bine”. „Este cel mai mare păcat dintre toate. În realitate, secretul stă în moderație. Perioadele de repaus sunt chiar mai importante decât excesul de exercițiu. Stabiliți cel puțin două zile de pauză în rutina săptămânală”, punctează Riskalla. Un alt obicei nu foarte inspirat este acela de a decide în necunoștință de cauză că vă place un aparat anume, eventual cel mai sofisticat, și că acela vi se potrivește. Greșit, afirmă antrenorul: cele mai bune exerciții sunt cele simple și recomandate de profesioniști.

Scuze de tot felul

Mulți oameni se apucă de fitness într-o doară, apoi caută tot felul de motivații pentru a opri rutina de exerciții. Cel mai des invocate, în opinia specialistului australian, sunt lipsa prietenilor, nevoia de a etala branduri scumpe de fitness la sală, lipsa timpului sau faptul că exercițiile fizice ar fi ceva greu. Tuturor acestora, Riskalla le răspunde că antrenamentul este „ca spălatul pe dinți”, este mai bine să-l faci singur, că la sală nu este nevoie de etichete, ci de determinare, că, dacă este timp de uitat la televizor, se poate găsi și pentru exerciții și, în fine, că antrenamentul poate deveni o rutină îndelungată de exerciții ușoare și plăcute.

Graba strică… masa musculară

Începătorii se lasă deseori intimidați odată ce intră în sala de fitness. Este de preferat să nu alergați de la un aparat la altul, încercând să-i copiați pe cei din jur. O altă greșeală este stabilirea unor țeluri nerealiste; este de preferat să nu încercați cu disperare să puneți în grabă o impresionantă masă musculară, ci să vă antrenați în mod inteligent, exploatând la maximum timpul petrecut la sală și fără să fiți obsedați de rezultate miraculoase, atenționează atletul Andy Speer. Nu în ultimul rând, există tendința ca în zilele foarte aglomerate să preferați să săriți antrenamentul, amânându-l. Specialiștii recomandă în schimb să faceți totuși o sesiune de exerciții, chiar dacă este mai scurtă. „Singurul tip de antrenament dăunător este acela pe care nu l-ați făcut”, notează bodybuilding.com.

„Forma fizică nu este doar una dintre cele mai importante elemente ale sănătății, ci și baza unei activități intelectuale  creative și dinamice“ (J.F. Kennedy)