Main menu

header

624 3 2de Roxana Istudor şi Claudiu I.

Decizia de a trece la dietă poate fi una ușoară inițial, dar a o menține se poate dovedi un lucru dificil, mai ales atunci când, după un timp, intervin mesele cu prietenii în oraș, care au potențialul de a anula progresele regimului.

Tentația copleșitoare de a trișa

624 3 3Un studiu derulat la Universitatea din Pittsburgh a relevat faptul că mesele în oraș cu familia sau cu prietenii cresc cu 60% predispoziția de a „înșela” regulile stricte ale dietei pe care ați decis s-o urmați. „Atunci când vă aflați la restaurant, sunteți mult mai vulnerabili decât vă imaginați în fața tentațiilor”, explică profesorul de nutriție Lora Burke, autor al cercetării. Mai exact, din observațiile extinse ale specialiștilor a rezultat că persoanele care se află la dietă au tendința crescută de a mânca mai mult decât au de gând atunci când sunt în oraș, la aceeași masă cu persoanele apropiate. Participanții la studiu au folosit aplicații pe telefoanele mobile, cu ajutorul cărora au putut puncta locurile în care simt cea mai mare tentație de a înșela regulile. Rezultatul? Majoritatea au indicat mesele cu apropiații în oraș și în general momentele când îi văd pe alții mâncând în locuri publice, arată HealthDay News.

Planul dietar, dat peste cap

Peste 70% dintre americanii cu vârste de peste 20 de ani sunt supraponderali sau obezi; 45 de milioane dintre ei recurg la diete în fiecare an, arată Centrul Medical pentru Nutriție din Boston. În aceste condiții, specialiștii se grăbesc să vină în ajutorul celor care țintesc scăderea în greutate cu toate observațiile care le-ar putea dinamita acest efort. De pildă, rezultatele studiului au evidențiat faptul că, în majoritatea cazurilor, persoanele aflate la dietă resimt tentația de a depăși limitele cantitative ale regimului atunci când mănâncă în oraș sau chiar pot introduce în meniul respectiv alimente interzise complet în planul dietar pe care îl urmează. Interesant de menționat este faptul că aceste tendințe nu intervin decât într-o proporție mult diminuată atunci când aceleași persoane se află în casa prietenilor. Așadar, rezultă că restaurantele sunt locurile care ar trebui evitate de persoanele care se află la dietă.

Posibile explicații

„Cei care trișează regimul atunci când sunt în oraș sunt, cel mai probabil, mai atenți la socializare și la conversație. Nemaiacordând atenție mâncării din farfurie - ce conține și în ce cantitate -, ajung să mănânce mai mult decât trebuie. Nu aș sfătui pe nimeni să nu mai iasă cu prietenii de dragul dietei, nu acesta este mesajul. Trebuie doar să fiți atenți la ce și cât mâncați când ieșiți în oraș”, este de părere dieteticianul Penny Kris-Etherton, de la Penn State University. O altă explicație este lipsa unui plan dinainte conturat. Mulți dintre cei care încalcă dieta și astfel anulează eforturi îndelungate ajung la local fără să analizeze bine ce este în meniu și sfârșesc prin a fi „contaminați” de alegerile celor din jur. „Dacă toată lumea comandă băuturi alcoolice, nu comandați un ceai cu 800 de calorii pentru că țineți dietă; alegeți un pahar cu vin, mai puțin caloric”, detaliază nutriționistul Mary Williams, din Wilmington.

Mici trucuri pentru mari efecte

Trișarea regulilor dietei este în creștere și în alte locuri - la birou (40%), în mașină (30%), ca și acasă, într-o proporție mai mare decât au estimat specialiștii. Așadar, care ar fi soluția pentru ca aceste tentații să fie eliminate sau mai bine controlate? „Dacă știți dinainte ce veți face vineri seara, mâncați mai puțin joi și sâmbătă. Controlați caloriile și puteți face o pauză de la dietă. Până la urmă, este o chestiune de echilibru”, recomandă Burke. Așadar, dacă ați ieșit în oraș cu prietenii și sunteți la dietă, folosiți mici trucuri care nici să nu vă strice seara de distracție, dar nici să nu vă anuleze efectele benefice ale regimului pentru care ați făcut atâtea sacrificii. De pildă, în cazul în care prietenii comandă desert și știți că nu vă veți putea abține, alegeți să împărțiți cu altcineva o singură porție decât să comandați alături de toți ceilalți…

„În cultura noastră «pe repede înainte», am uitat arta de a mânca bine“ (Carl Honore)

Cum se poate păcăli în siguranţă regimul…

Specialistul în fitness Joe Vennare afirmă că păcălirea periodică a dietei este nu doar posibilă, ci chiar recomandată, pentru întărirea deciziei de întoarcere la regim… cu condiția să fie ceva planificat și bine controlat. În zilele în care trișați, organismul secretă un hormon necesar menținerii echilibrului la nivelul organismului - leptina. Mai departe, consumul de alimente restricționate care intervine în această „zi liberă” generează o reglare a activității tiroidiene, astfel încât să nu apară fenomenul de scădere a metabolismului. De asemenea, zilele în care se trișează dieta sunt benefice pentru starea de spirit în cazul multor persoane, în special al celor care se află la regim de mult timp. „Dacă sunt oameni pentru care o masă copioasă din când în când nu le afectează metabolismul obișnuit cu dieta și le permite să se bucure de viață în mod sustenabil, nu le-aș recomanda să renunțe la acest obicei”, afirmă doctor Yoni Freedhoff, profesor la Universitatea din Ottawa. Așadar, secretul este să puteți coordona ocazional ziua în care trișați cu ieșirea în oraș…