Main menu

header

626 3 1de Florica Pintea şi Adrian Barna

Dieta cu pătrunjel se ţine o săptămână şi vă poate ajuta să scăpați rapid de patru-cinci kilograme. Pe lângă faptul că pătrunjelul conţine de patru ori mai multă vitamina C decât portocala, el ţine sub control tensiunea, fiind un bun stabilizator natural. Odată ajunsă în organism, rădăcina pătrunjelului este un bun reparator al ficatului, un foarte bun stimulent pentru rinichi şi pentru reţinerile de apă. Frunzele şi tulpina de pătrunjel, din care se prepară ceai, ajută la eliminarea pietrelor.

Salata face minuni

În plus, pătrunjelul, sub formă de salată, contribuie la reducerea greutăţii corporale în mod sănătos, adică fără a pune în pericol echilibrul de vitamine din organism. Salata de pătrunjel se pregăteşte astfel: este nevoie de frunzele şi de codiţele fragede de la şase legături. Totul se toacă mărunt. Se adaugă o cantitate egală de frunze de mentă la fel de mărunt fărâmițate, o lingură cu grâu pisat şi înmuiat în apă timp de 30 de minute, o roşie mai mare tăiată cubuleţe şi zeama de la o lămâie. Această salată se consumă pe tot parcursul zilei, de câte ori senzaţia de foame vă dă târcoale. De asemenea, se mai poate consuma la micul dejun o ceșcuță cu cafea neagră sau un fruct (portocală, banană, grepfrut, căpşuni sau măr); la prânz, un piept de pui fiert sau la grătar, după preferință, un măr sau o pară; iar masa de seară poate fi îmbogăţită cu un ou fiert, un morcov ras şi un măr.

Uleiul este anticancerigen

Regimul trebuie urmat timp de o săptămână pentru a slăbi patru-cinci kilograme. Se beau cel puţin doi litri de lichide (apă, ceai neîndulcit). Se recoman- dă evitarea sucurilor. Substanţele componente din uleiul volatil al pătrunjelului (miristicin, limonen, eugenol etc.) inhibă formarea tumorilor localizate la nivelul plămânilor. Acestea acţionează asemănător antioxidanţilor care neutralizează anumite tipuri de substanţe cancerigene (ca benzopirenul emanat de fumul de ţigară, fumul cărbunilor pentru grătar etc.).

Ceaiul

Ceaiurile cu pătrunjel au şi ele o mulţime de nutrienţi, printre care vitamina A, potasiu, calciu, foliţi, fosfor şi vitamina C. De asemenea, prezintă şi proprietăţi antioxidante care vă vor scădea nivelul colesterolului şi al tensiunii arteriale. Dacă nu vă place ceaiul simplu, doar cu pătrunjel, atunci puteţi face un amestec de ierburi pentru a avea efecte şi mai benefice. Puteți adăuga păpădie, tulpină de cireşe sau mătase de porumb.

Pătrunjelul conţine proteine (20%), flavonoide (întreţin membranele celulelor sângelui, au rol antioxidant), uleiuri esenţiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten şi, în special, vitamina C