Main menu

header

626 3 3de Roxana Istudor şi Cristian Blănuţă

Alegerile alimentare sănătoase țin la mare preț gustările. Și acestea trebuie să fie la fel, sănătoase, iar producătorii și publicitatea se grăbesc să vină în întâmpinarea clienților. Dar multe dintre gustările sănătoase ambalate, la mare modă, nu sunt cu adevărat benefice.

Prea mult zahăr

Combinațiile de fructe confiate și semințe pe care le folosiți adeseori pe post de gustări sănătoase pot duce la îngrășare, arată usnews.com. „Multe branduri care vând aceste produse au mult zahăr și grăsimi care să le potențeze gustul. De exemplu, trei linguri cu amestec de acest tip conțin 9 grame de grăsimi și 11 grame de zahăr”, avertizează Academia de Nutriție și Diete. Și fructele uscate conțin foarte mult zahăr - 32 de grame în doar șase felii de mango!

„Masă moartă”

Orezul presat este, la rândul lui, o gustare preferată de milioane de oameni, în primul rând datorită faptului că înglobează foarte mult aer, ceea ce înseamnă că are un număr infim de calorii. Nutriționiștii atrag atenția însă că această gustare este un soi de „masă moartă”, întrucât nu conține nici proteine, nici fibre, după cum punctează dieteticianul Joy Dubost, din Washington. Dacă totuși se recurge la această gustare, este bine să fie împărțită în porții foarte mici, și nu înghițită la repezeală.

Batoane înșelătoare

Batoanele de granola și-au cucerit renumele de gustare sănătoasă. Dar este acest renume susținut de specialiști? În realitate, aceste batoane pot avea până la 300 de calorii fiecare, și în multe cazuri vin în pachete cu câte două bucăți, ceea ce dublează totalul caloric ingerat. În plus, sunt foarte sărace în proteine și fibre. Nutriționiștii recomandă o variantă mult mai sănătoasă: o porție de iaurt cu câteva migdale, semințe de chia și fructe de pădure.

Bombele cu calorii

Oricât ar părea de ciudat, chiar și migdalele pot îngrășa. Pe de o parte, sunt pline de beneficii - fibre, proteine, vitamina E, grăsimi monosaturate. Pe de altă parte însă, toate aceste calități înseamnă și calorii. Se poate depăși foarte ușor măsura, pentru ca în final cantitatea de migdale consumate pe post de gustare sănătoasă să însumeze caloriile unei mese principale. „Atenția la mărimea porțiilor este cheia bucuriei gustării fără grija îngrășatului pe nesimțite”, punctează nutriționistul Vandana Sheth.

„Pentru mine, întâlnirea romantică perfectă este să fac un mare picnic în pat și să mănânc prăjiturele uitându-mă la televizor“ (Kim Kardashian)