Main menu

header

627 4 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Conceptul de Bodyism face furori - și nu întâmplător. Inventat de specialistul în îngrijire corporală James Duigan, s-a răspândit rapid printre celebrități, iar de la acestea a trecut la publicul larg. Toți cei care își doresc o îngrijire personală totală, internă și externă, au la îndemână aceste principii centrate pe alimentație sănătoasă.

Conceptul dedicat corpului

Bodyism înseamnă, în esență, o grijă impecabilă pentru corp, de la nutriție adecvată la mișcare fizică personalizată, care să ducă la o stare psihică excelentă și, în final, la prelungirea vieții în condiții optime de stare generală. Echipa care asigură toate aceste servicii în Londra, ca și în alte părți ale lumii, oferă și sfaturi concrete prin intermediul unui site dedicat. S-a pornit de la principiul că respectarea normelor Bodyism generează „un corp alungit, curat și sănătos, cu ajutorul trainerilor personali, al planurilor nutriționale, precum și al producției proprii de suplimente și de proteine speciale”. „Fiecare produs a fost creat cu un singur gând fundamental: sănătatea. Am observat nevoile oamenilor și am pornit spre a le satisface. Fiecare plan al nostru facilitează celor ocupați câștigarea unei mari cantități de beneficii pentru sănătate. O simplă încercare de o săptămână-două vă va dezvălui schimbări neașteptate”, afirmă James Duigan.

Magia masajului

627 4 2Este tot mai greu, în această societate contemporană atât de competitivă, ca oamenii să fie sănătoși și fericiți. Dacă nu sunt toate elementele la locul lor - somnul, mișcarea, optimismul și nutriția -, eșafodajul zilnic al performanței poate fi afectat. În timp ce mulți oameni aleargă la sălile de fitness pentru a elibera din presiunea cotidiană, specialiștii Bodyism recomandă... masajul. „Stresul, anxietatea și lupta cu kilogramele în plus pot fi îmbunătățite simțitor printr-un simplu masaj. Dacă este posibil, programați-vă câte unul pe săptămână, mai ales dacă faceți exerciții regulat. Masajul facilitează circulația și nu permite tensiunii să se acumuleze, deci nici stresului”, sfătuiește terapeuta Joanne Evans, care subliniază că o ședință bună de masaj poate fi la fel de importantă ca o sesiune de exerciții fizice.

Rețeta detoxificării perfecte

627 4 3Pentru persoanele cu grad ridicat de anxietate și de stres, adică pentru majoritatea oamenilor mileniului trei, terapiile Bodyism includ ca prim pas o detoxificare generală. În loc de sedative, suplimente cu chimicale sau ceaiuri calmante, este propusă o cură sănătoasă de... fibre. Firește, și aici specialiștii britanici sfătuiesc persoanele care inițiază acest demers să nu recurgă la orice surse de fibre, ci să-și procure aceste atât de importante substanțe în mod natural. Iată și o rețetă de primăvară pentru o detoxificare de zile mari. Ingrediente: 1 și 1/2 ceșcuţă cu apă de cocos, 1/2 ceșcuţă cu fructe de pădure congelate, 1 linguriță cu semințe de chia. Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un blender și se amestecă până când se obține o băutură energizantă, sănătoasă și plină de fibre care vă vor curăța sistemul digestiv.

Dimineață cu smoothie metabolic

627 4 4În mai puțin de cinci minute puteți obține o băutură care să înlocuiască foarte uşor cafeaua de dimineață sau care să poată completa un mic dejun sănătos. Denumită Metabolic Mocha, este recomandată de specialiștii Bodyism ca fiind „arma secretă a supermodelelor”, întrucât conține toate proteinele organice necesare unui început de zi în cele mai bune condiții. Ingrediente: 1 banană, 125 ml lapte de migdale neîndulcit, 1 linguriță cu cafea măcinată, 1 lingură cu cacao pulbere, 115 ml lapte de cocos, 3 cuburi de gheață, 1 vârf de linguriță cu ardei iute tocat mărunt (opțional). Mod de preparare: puneți ingredientele într-un blender și amestecați-le, apoi savurați acest Mocha cu gust deosebit.

Prânz cu fasole plină de proteine

627 4 5Un prânz sănătos care să vă refacă bagajul de proteine de care aveți nevoie zilnic este alcătuit din fasole gătită acasă, simplu și sănătos, după o rețetă specială, marca specialiștilor Bodyism. Ingrediente: 1 ceapă tocată, 2 căței de usturoi zdrobiți, 1 conservă cu fasole (400 g), 1 conservă cu roșii cuburi (400 g), 1 lingură cu piure de roșii, 1 lingură cu sirop de arțar, 1 lingură cu sos tamari, 1 lingură cu sos Worcestershire, 1 linguriță cu boia de ardei dulce, 2 felii de pâine prăjită, sare, piper, ulei de cocos. Mod de preparare: se încinge puțin ulei de cocos, în care se sotează ceapa timp de câteva minute, apoi se adaugă usturoiul. Se pun fasolea, roșiile cuburi, apoi piureul de roșii, siropul de arțar, sosurile, boiaua şi se condimentează. Se lasă pe foc zece minute. Se poate asezona cu puțină verdeață, după preferințe, și se servește pe feliile de pâine prăjită.

Gustări de noapte pentru microbiști

627 4 6Bodyism s-a gândit și la zecile de milioane de suporteri ai sportului, microbiști din toată lumea care stau noaptea târziu pentru a urmări meciurile preferate sau competițiile sportive de neratat, cum sunt Olimpiadele ori Campionatele Mondiale. Cum majoritatea mănâncă la „ore mici”, sunt recomandate gustări care nu doar că nu îngroașă talia, dar oferă organismului și plusul de energie de care are nevoie a doua zi pentru a funcționa în condiții de somn mai puțin. Iată câteva propuneri. Guaccamole de casă, făcut din avocado mixat cu un strop de zeamă de lămâie, puțină ceapă roșie și un vârf de cuțit cu ardei iute pisat, cu care se pot unge biscuiți. Aceste „tartine” sunt foarte gustoase și pe deplin sănătoase. Budinca de chia se obține din amestecarea a două linguri cu semințe de chia, o jumătate de ceșcuţă cu lapte de migdale și o lingură cu cacao pudră. Se lasă la frigider minimum o oră, apoi se servește cu iaurt de cocos și se completează cu două-trei fructe de pădure. Nu în ultimul rând, o ciocolată neagră de bună calitate poate aduce organismului toți antioxidanții necesari combaterii efectelor emoției meciului...

Combinații nutritive înainte de efort

627 4 7Cei care practică exercițiile fizice la sala de fitness știu că pentru bune rezultate este nevoie de respectarea anumitor cerințe ale organismului supus la efort. Un studiu publicat de „Strength and Conditioning Journal” a relevat faptul că un ciclist de performanță care mănâncă înainte de cursă pierde aceeași masă de grăsime ca și unul care nu a mâncat, dar acesta din urmă pierde în plus și masă musculară. Așadar, specialistul Matt Bevan recomandă exercițiile fizice cu „stomacul plin”, dar nu cu orice. Mai exact, înainte de a merge la sală este bine să-i dați organismului un „porridge” din ovăz și lapte de cocos, de exemplu. Mai puteți încerca să mâncați un bol cu fructe de pădure, o banană sau puțin unt de arahide pe o felie de pâine integrală. De asemenea, o combinație de quinoa și avocado vă va furniza un excelent amestec de proteine și de carbohidrați naturali.

Înghețata campionilor

627 4 8Cei care decid să treacă la un stil de viață sănătos trebuie să renunțe la unele lucruri, așa-numitele „plăceri” nesănătoase. Unul dintre produsele care se elimină cel mai greu de pe listă este iubita înghețată. În prag de sezon cald, când toată lumea visează la vacanțe pe plajă, lipsa acestui produs nu poate fi ușor de dus. Pentru toți acești împătimiți ai înghețatei, specialiștii Bodyism propun o rețetă minunată, sănătoasă și care nu îngrașă. Ingrediente: 1 avocado mare, 250 ml lapte de cocos, 50 g cacao. Mod de preparare: se pun în blender ingredientele, mai puțin cacaua, și se amestecă până la omogenizare. Se adaugă la final și cacaua, se împarte compoziția în două cupe și se dă la congelator pentru minimum șase ore.

Un festin... sănătos: mere cu unt de migdale

Gustarea care arată și se simte ca un festin culinar este, în opinia celor de la Bodyism, cea formată din felii de mere în combinație cu unt de arahide. Ingrediente: 4 mere tăiate în felii foarte subțiri, 1 lingură cu scorțișoară măcinată, 2 cești cu migdale crude, 1 lingură cu ulei de cocos topit, 1 linguriță cu extract de vanilie, 1/2 linguriță cu sare de mare. Mod de preparare: feliile de mere se așază într-o tavă, se pudrează cu scorțișoara și se ţin în cuptorul preîncălzit la 150 de grade Celsius timp de 30 de minute, după care se scot și se pun deoparte să se răcească. Apoi se introduc migdalele, care se lasă să se rumenească cinci minute la 180 de grade Celsius. După ce se răcesc, se mixează timp de zece minute, până devin o pastă. Se adaugă uleiul de cocos, vanilia și sarea, apoi se mai mixează timp de câteva minute. Acest unt de migdale se poate păstra la rece, într-un borcan cu capac.

Culoare și savoare: courgette cu roșii și usturoi

Unul dintre felurile recomandate în cadrul programelor dieteticienilor britanici este o combinație de culoare și savoare care trimite cu gândul la însorita Italie: courgette (soi de castraveți) cu roșii, usturoi și chili. Ingrediente: 2 linguri cu ulei de cocos, 1 ceapă tocată, 3 căței de usturoi (zdrobiți), 1 ardei iute (curățat de sâmburi și tăiat mărunt), 20 de bucăți de roșii cherry, 1 lingură cu piure de tomate, 1 lingură cu sos tahini, 1 legătură de busuioc tocat (din care se păstrează o mică parte pentru ornat), 1 lămâie, 4 courgette tăiați în fâșii longitudinale, muguri de pin, sare și piper, parmezan. Mod de preparare: cuptorul se preîncălzește la 180 de grade Celsius. Pe foc se încinge uleiul de cocos până se topește, apoi se pune ceapa. Se sotează câteva minute, se adaugă usturoiul și ardeiul iute, apoi, după câteva minute, roșiile, piureul de tomate, sosul tahini, busuiocul, sare şi piper. Se amestecă, apoi se completează cu zeama de lămâie și puțină apă. Se adaugă fâșiile de courgette și se amestecă. Între timp se introduc mugurii de pin în cuptor și se lasă până devin aurii. Când castraveţii s-au înmuiat, se presară mugurii de pin, iar pe farfurie se asezonează cu parmezan și cu busuioc.

Frittata specială pentru micul dejun

627 4 9Majoritatea nutriționiștilor recomandă ouăle la micul dejun - sunt surse de energie pentru întreaga zi și furnizează proteine de cea mai bună calitate. În aceste condiții, specialiștii Bodyism nu au pierdut ocazia de a inventa o frittata cu totul specială, bazată pe elemente nutriționale de sezon (și cât mai multe neprocesate). Ingrediente: 2 cepe roșii tăiate mărunt, 2 linguri cu pătrunjel tocat, 2 linguri cu mărar tocat, 2 linguri cu ierburi uscate amestec, 2 linguri cu oregano proaspăt, 2 linguri cu busuioc, 6 ouă, 100 g varză kale tăiată fâșii, 1 courgette tăiat rondele, asparagus tăiat mărunt, 1/2 broccoli tăiat, 2 căței de usturoi tăiați, 100 ml lapte de migdale (sau de ovăz), semințe de floarea-soarelui (pentru decor), ulei de cocos, sare, piper. Mod de preparare: broccoli, courgette și asparagus se pun la aburi. Apoi, bucățile de broccoli se pun pe o tavă, împreună cu ceapa și cu usturoiul, iar peste ele se presară ulei de cocos. Se lasă în cuptor pentru 20 de minute. Ouăle se mixează împreună cu verdeața, laptele, sare şi piper. Într-o tigaie în care se topeşte ulei de cocos se pun legumele făcute la abur, varza kale și ierburile uscate. Peste acestea se toarnă mixul de ouă. Înainte de a întoarce omleta, se presară semințele de floarea-soarelui. Se servește rece.

„Dieta este ca un cont în bancă. Alegerile alimentare sănătoase înseamnă bune investiții“ Bethenny Frankel, realizator tv

Fursecuri sănătoase? Da!

627 4 10Una dintre rețetele de fursecuri pe deplin sănătoase este cea pe care o propun cei de la Bodyism. Este relativ simplă, alcătuită doar din câteva elemente și, astfel, la îndemâna oricui. Ingrediente: 3 ouă (bătute), 225 g zahăr de cocos, 15 ml extract de vanilie, 150 g ulei de cocos (topit), 120 g făină de ovăz, 60 g făină de cocos, 180 g ovăz, 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 1 linguriță cu sare de Himalaya, 105 g ciocolată neagră, tăiată cuburi mici. Mod de preparare: cuptorul se preîncălzește la 200 de grade Celsius. Se pregătesc două tăvi tapetate cu hârtie de copt. Într-un vas se amestecă făina, ovăzul, bicarbonatul și sarea. În blender se pun esența de vanilie și uleiul de cocos, care se mixează, apoi se adaugă în vasul cu făină. Se toarnă încet și ouăle bătute. La final se presară bucățile de ciocolată și se amestecă totul ușor. Se ia câte o lingură din acest aluat și se pun „bilele” în tăvi, având grijă să rămână spațiu între ele. Apoi se trasează la suprafață câteva dungi cu ajutorul unei furculițe. Se coc timp de 12-15 minute, până devin aurii.

Tonicul pielii perfecte

627 4 11De fiecare dată când ne hrănim sănă­tos, facem mișcare și avem grijă ca orga­nismul să fie curățat de toxine, toate acestea se reflectă pe chip și în general la suprafața pielii. Pentru a da un plus de strălucire acestor rezultate, vă puteți face acasă un tonic pentru un ten impecabil, luminos și sănătos. Ingrediente: 1 și 1/5 cești cu apă de cocos, 1/2 lămâie (zeama), 1/4 ceșcuţă cu fructe goji, 1 legătură mare de frunze de năsturel, 1 legătură de frunze de mentă, câteva cuburi de gheață. Mod de preparare: puneți toate ingredientele într-un blender și amestecați-le până se obține un lichid omogen. Specialiștii recomandă acest tonic dimineața, pe stomacul gol, ceea ce va avea efecte benefice nu doar asu­pra tenului, ci a întregului metabolism. Și un pont de la Bodyism: acest tonic va diminua semnificativ liniile fine cu care vă veți întoarce de la plajă...