Main menu

header

629 3 1de Roxana Istudor

Există o linie de regimuri alimentare pe care specialiștii în nutriție speră să nu le mai întâlnească niciodată. Sunt așa-numitele diete „de coșmar”, asupra cărora avertismentele sunt nenumărate. Din nefericire, unele variante ale acestor diete extreme se practică în continuare.

Fanatismul „fără grăsimi”

În anii 1980-1990, la mare modă erau dietele care excludeau complet orice grăsimi din alimentație. Nutriționistul Rebecca Scritchfield, care a adoptat la un moment dat această modă, afirmă astăzi că nu ar mai face așa ceva: „Acest regim însemna să nu am niciun strop de unt pe legume, să pierd savoarea unui avocado sau proteinele unei fripturi de vacă. Nu eram niciodată satisfăcută gastronomic, iar hrănită, nici atât”, afirmă dieteticianul, care astăzi este de părere că o dietă echilibrată înseamnă să „gustați tot ce vă face plăcere”.

Jos carbohidrații!

Chef Amber Bailey, din New York, consideră că este total greșit ca o persoană să-și închipuie că poate mânca grăsime cu nemiluita atât timp cât nu există în meniu carbohidrați. Acest tip de dietă elimină nutrienți dintre cei mai importanți și împinge aportul de grăsimi până în pragul atacului de inimă. „Hrana consumată cât mai aproape de forma ei naturală este cel mai sănătos stil de viață”, afirmă Bailey.

Excesele de tip „omul primitiv”

A fost o vreme în care se considera că este cel mai bine pentru organismul uman să se alimenteze ca în era primitivă, atunci când hrana nu era procesată deloc. Dar, pe lângă faptul că oamenii peșterilor nu trăiau în medie decât circa 35 de ani, acest tip de dietă paleo este, până la urmă, tot un exces, este de părere chef Elizabeth Palmer Califano, din San Francisco: „Da, putem încerca să mâncăm produse integrale, cât mai multe în starea lor naturală, dar nu este nevoie să ducem această idee peste limită, dându-le strămoșilor noștri din peșteri mai mult credit nutrițional decât este cazul”.

Obsesia detoxificării

Una dintre metodele cele mai rezistente în timp de a slăbi rapid, indiferent pentru ce ocazie, este detoxificarea. Recomandată în principiu, a ajuns în multe cazuri să însemne evitarea hranei și alimentarea organismului doar cu sucuri naturale. „Acest efort de a înghiți doar 1.000 de calorii pe zi în numele detoxificării poate însemna lipsa unor nutrienți de care organismul are nevoie, iar pentru unii diabetici, atâtea sucuri din fructe chiar pot fi un pericol”, atrage atenția dieteticianul Jessica Crandall, din Denver. Specialista adaugă că o mai bună detoxificare se obține prin „introducerea în meniu a lactatelor degresate, cerealelor integrale și a proteinelor de calitate”.

Alimentarea prin... tub

629 3 2Dacă există ceva ce poate fi denumit „dietă extremă”, aceasta poate fi alimentarea cu ajutorul unui tub pe care medicul îl introduce prin nasul celui ce vrea să slăbească, alimentând organismul doar cu „proteine, grăsimi și apă - fără carbohidrați”, își amintește nutriționista Angela Lemond, din Texas. „Deși promite pierdere spectaculoasă și rapidă în greutate, această dietă garantează deficient de nutrienți, pierdere de masă musculară și slăbirea sistemului imunitar”.

„Vreți să mâncați mult? Iată secretul: mâncați puțin. În acest fel veți trăi suficient cât să mâncați mult“ (Tony Robbins, scriitor)

Înghiţitul... teniei!

Au existat de-a lungul timpului persoane care au dus dieta până la a înghiți premeditat tenii! Este binecunoscut faptul că acești viermi se hrănesc cu substanțele nutritive din organism, generând scăderea în greutate. Dar, potrivit nutriționistei Vandana Sheth, din Los Angeles, „tenia poate migra spre alte părți ale corpului, cauzând alte probleme. Dacă avem în față soluții de regimuri care sună prea bine ca să fie adevărate, de regulă axioma se confirmă”.