Main menu

header

633 3 1de Roxana Istudor şi Claudiu I.

Orice plan nutrițional personalizat necesită o relație complexă dietetician-client. De multe ori, acesta din urmă are dificultăți în a respecta exact reperele programului, alteori comunicarea este mai greoaie. Pentru a simplifica acest proces, trei tineri români au elaborat o platformă online dedicată.

Preia efectuarea calculelor

„NutritIO” și-a propus încă de la început să pună tehnologia în slujba sănătății. Este o platformă destinată deopotrivă nutriționiștilor și clienților care doresc să adopte un stil de viață sănătos și să se hrănească personalizat, în funcție de nevoile și de preferințele proprii. Platforma contribuie substanțial la simplificarea elaborării planului nutrițional optim pentru fiecare și a înregistrat de la început un real succes. Este un suport practic dedicat relației nutriționist-client. Mai exact, cel care dorește să adopte o dietă personalizată reușește să respecte regulile mai ușor și „predă” platformei „sarcina” efectuării calculelor necesare. Inițial, pacientul primește pe e-mail un formular înainte să ajungă în cabinetul nutriționistului. Astfel, specialistul află care e starea actuală a pacientului, ce obiceiuri alimentare are, preferințele, alergiile sau alimentele care nu îi plac. Ca urmare, dieteticianul va avea deja o imagine de ansamblu asupra lui în momentul în care acesta vine pentru prima dată, iar timpul dedicat consultului poate fi folosit mult mai eficient și, per ansamblu, va avea mai multă vreme să discute cu clientul și să stabilească planul personalizat pentru dietă. Totodată, pacientul poate să comunice mai ușor cu nutriționistul despre efectul pe care îl are un plan de nutriție început și despre rezultatele pe care le-a obținut.

Pacientul poate comunica oricând cu nutriționistul

Urmare a imaginii pe care nutriționistul și-a format-o despre client, generează un plan nutrițional personalizat pentru următoarea perioadă, iar pacientul primește pe e-mail acest plan. „În fiecare zi, el va primi un reminder cu acel plan de nutriție pentru ziua respectivă. După o săptămână va primi un e-mail cu un formular prin care poate transmite nutriționistului un feedback privitor la dietă și câteva date pentru monitorizare (greutate, măsurători antropometrice). Totodată, pacientul are posibilitatea să comunice oricând cu nutriționistul, iar acesta poate ajusta dieta în timp real, în funcție de feedback-ul primit”, explică Laurențiu Nicolae. Datele pacienților și dietele sunt în siguranță, toată interacțiunea realizându-se într-o conexiune securizată.

Diete concepute din baza de date

„NutritIO” a rezolvat unele dintre problemele cel mai frecvent întâlnite în relația dietetician-client. Astfel, timpul mare necesar pentru a genera planuri nutriționale s-a redus semnificativ, cu peste 50%. „Avem o bază de date cu peste 6.000 de alimente, inclusiv de pe piața românească, iar nutriționiștii pot concepe diete folosind aceste alimente fără a face calcule. «NutritIO» se ocupă de toate calculele și îi avertizează când depășesc niște limite prestabilite”, arată Laurențiu Nicolae. Mai departe, comunicarea dintre nutriționist și pacient în afara clinicii sau cabinetului se rezumă la un singur canal, platforma propriu-zisă. În ceea ce privește munca efectivă de a realiza această comunicare, și aici platforma a inițiat o automatizare foarte utilă, întrucât nutriționiștii pot alege să lucreze la distanță cu pacienții. „«NutritIO» mi-a simplificat foarte mult activitatea de consiliere nutrițională. Pot accesa baza de date a pacienților de oriunde din lume, pot trimite foarte ușor anchetele nutriționale, pot genera meniurile și pot interacționa ușor și modern cu pacienții”, afirmă nutriționistul Loredana Lăpușanschi.

Parteneriate cu școlile de nutriție

Despre evoluția proiectului și contribuția viitoare la sănătatea publică, creatorii „NutritIO” afirmă că intenționează să simplifice viața nutriționiștilor și să-i ajute să se concentreze pe pacienți, pe un plan de nutriție personalizat pentru fiecare, și nu pe procese de lucru. „Vrem să perfecționăm automatizarea proceselor din cadrul practicii nutriționale, pentru că ne dorim să reducem cât mai mult timpul pe care nutriționiștii îl petrec cu task-uri repetitive, pe care le poate face și un computer”, adaugă Laurențiu Nicolae. Totodată, platforma se va extinde spre motivarea pacienților, care poate duce la fidelizarea lor pentru o perioadă mai lungă, inclusiv prin elaborarea unor tehnici care să-i determine să nu renunțe la dietă și să își atingă obiectivele propuse. „Până acum ne-am adresat nutriționiștilor care lucrează individual, dar pe viitor intenționăm să contribuim și la succesul clinicilor de nutriție. Plănuim să extindem platforma și în afara României. De asemenea, vrem să extindem parteneriatele cu școlile de nutriție din România și din afara țării”, declară cofondatorul „NutritIO”.

De la lansarea „NutritIO“, peste 160 de experți în nutriție au început să folosească platforma, considerată un element ce poate schimba radical modul în care specialiștii realizează un plan de nutriție

Proiect realizat în colaborare cu specialiştii

Cofondatorii „nutritio.ro” sunt Laurențiu Nicolae și Dragoș Gurgui, tineri cu experiență în IT, dezvoltare de software și de startup-uri în domeniul medical. Colaboratorul lor este Sergiu Neguț, decan asociat la Școala de afaceri „Maastricht School of Management”. Proiectul „NutritIO” este realizat în colaborare cu nutriționiști, care oferă sfaturi și informații importante pentru adaptarea platformei la nevoile lor.