Main menu

header

650 3 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Ce conțin rațiile militarilor din țările care fac parte din coaliția antiteroristă care luptă pe frontul din Afganistan? În condițiile în care hrănirea armatelor într-o zonă de conflict este una dintre cele mai mari provocări, statele au făcut investiții însemnate pentru realizarea unor meniuri durabile și hrănitoare, care, în plus, să respecte tradiția culinară din fiecare țară.

Italienii și shot-ul cu alcool

650 3 2Rațiile italienilor sunt alcătuite din capucino, biscuiți, paste, supă de fasole, carne de curcan la conservă și salată de orez. Ceea ce evidențiază meniul militarilor italieni este un shot pentru micul dejun, numit „cordiale”, băutură care conține 40% alcool, notează „The Guardian”. La desert, italienii au batoane de ciocolată sau salată de fructe în conserve.

Pudră de fructe exotice pentru germani

650 3 3Meniul german conţine câteva pacheţele cu grepfrut şi pudră de fructe exotice ce se amestecă bine cu apă, biscuiţi italieni („biscotti”), dar şi preparate tradiţionale precum lebăr, pâine de secară, gulaş cu cartofi, iar pentru micul dejun, gemuri. În ceea ce privește raţia britanică, aceasta include cafea şi ceaiuri. Felul principal este alcătuit din pui tikka masala şi paste vegetariene. Există porc şi fasole pentru micul dejun, dar şi multe dulciuri şi gustări.

Fără sirop de arțar pentru canadieni

Ceea ce este surprinzător la raţia canadiană este lipsa siropului de arţar. Există însă,posibilitatea unui meniu cu file de somon cu sos toscan sau cuşcuş vegetarian. Există, totodată, toate ingredientele necesare pentru tradiţionalul sendviş cu unt de arahide şi gem.

Pachetul australian, în topul cantității

650 3 4Pachetul australian are mai multe gustări decât oricare altul. Conține de la celebra pastă Vegemite la biscuiţi cu gem şi un tub cu lapte condensat dulce, precum și brânză cheddar, chiftele şi paste cu ton. Sunt incluse şi multe dulciuri şi băuturi, dar şi batoane de ciocolată.

Estonienii au ardei umpluți la conservă

Militarii estonieni nu renunță la felurile tradiționale. Astfel, pachetul lor conține ardei umpluţi. Pe lângă aceștia există pateu de pui, şprot afumat şi lebăr cu cartofi. Plus pâine crocantă, dar şi halva cu vanilie pentru desert. Micul dejun constă în musli, fructe şi miere. Cât privește pachetul norvegian, este un mix de gusturi: tehnologie americană, gust britanic. Există ceaiul Earl Grey, fasole şi bacon în sos de roşii, biscuiți de ovăz şi... bomboane englezești.

Prăjituri cu mac și cidru de mere în tolba americanilor

650 3 5Prăjitură cu migdale şi mac, afine, cidru de mere şi unt de arahide cu biscuiţi - acesta este pachetul tipic american. Felul principal, paste cu sos de roşii, este totuși mai puţin tradiţional. Trupele au la îndemână și un vârf al tehnologiei: încălzitorul fără foc, care încinge suficient prin simpla adăugare de apă peste pudră într-un flacon de plastic.

Spaniolii consumă calamar în ulei vegetal

650 3 6Armata spaniolă se hrăneşte cu conserve cu fasole verde cu şuncă, pateu şi calamar în ulei vegetal. Există şi o pudră din care se poate face o supă vegetală, piersici în sirop pentru desert şi biscuiţi săraţi în loc de pâine. Pe lângă miniaragazul de unică folosinţă, soldaţii mai primesc şi tablete de vitamina C şi glucoză.

Militarii români: tocăniţă de cartofi cu carne de porc

Potrivit Biroului de presă al Ministerului Apărării Naționale, meniul soldaţilor români care execută misiuni de luptă poate conţine una dintre următoarele variante tradiţionale: tocăniţă de cartofi cu carne de porc, orez cu ciuperci şi carne de vită, mazăre cu carne de vită, fasole cu cârnaţi, friptură de vită. „Pentru masa de dimineaţă şi seară, pachetele conţin diferite tipuri de conserve, apă/ceai, îndulcitori, batoane energizante etc. Termenul de valabilitate al raţiei individuale de luptă este de doi ani şi este dat de produsul cu termenul de păstrare cel mai mic. Produsele sunt grupate pe mesele principale ale zilei şi ambalate în pungi termosudabile”, arată oficialii.

Soldații din Singapore luptă cu... tăiței și orez

Militarii din Singapore nu se compară nici pe departe cu colegii lor de arme când vine vorba despre conținutul rațiilor, chiar dacă bucătăria acestei țări este renumită pentru unele produse. Astfel, soldații au la dispoziție pe front trei feluri: tăiței Szechuan, un fel principal alcătuit din ciuperci, orez și carne de pui și un desert pe bază de lapte de soia. Este demn de menționat faptul că acesta este totuși doar pachetul de bază. În plus, militarii din Singapore primesc conserve cu băuturi, batoane energizante, ceai și cafea instant.

Pizza este cel mai cerut aliment când vine vorba despre preferinţele culinare ale militarilor, indiferent de țara din care provin, arată „The Guardian“. După ani de cercetări, s-a ajuns la realizarea unei felii de pizza care să aibă un gust cât mai asemănător cu cea reală, dar care să poată sta alături de alte conserve fără să se strice (chiar și trei ani!)

Regimul militar

Fără legătură cu Armata, există o dietă numită „militară”. Durează trei zile și promite celor care o țin că pot scăpa de până la cinci kilograme într-o săptămână.

Ziua 1

Mic dejun: 1/2 grepfrut, 1 felie de pâine prăjită, 2 linguri cu unt de arahide, 1 ceșcuță cu cafea sau ceai;

Prânz: 1/2 ceșcuță cu ton în conservă, 1 felie de pâine prăjită, 1 ceșcuță cu ceai sau cafea;

Cină: 60 g carne de orice fel; 1 ceșcuță cu mazăre; 1/2 banană; 1 măr mic; 1 ceșcuță cu înghețată de vanilie.

Ziua 2

Mic dejun: 1 ou, 1 felie de pâine prăjită, 1/2 banană;

Prânz: 1 ceșcuță cu brânză țărănească, 1 ou fiert tare, 5 biscuiți sărați;

Cină: 2 crenvurști fără pieliță, 1 ceșcuță cu broccoli, 1/2 ceșcuță cu morcovi, 1/2 banană, 1/2 ceșcuță cu înghețată de vanilie.

Ziua 3

Mic dejun: 5 biscuiți sărați, 1 felie de brânză, 1 măr mic;

Prânz: 1 ou (gătit în felul preferat), 1 felie de pâine prăjită;

Cină: 1 ceșcuță cu ton în conservă, 1/2 banană, 1 ceșcuță cu înghețată de vanilie.

Pe parcursul celor trei zile se bea cât mai multă apă, fiind interziși îndulcitorii artificiali, precum și, firește, frișca în cafea...