Main menu

header

652 3 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Chiar și în cazul celor care urmează acasă un plan de alimentație bazat pe reguli sănătoase, gustările de la birou pot fi o capcană ce generează apariția kilogramelor în plus, arată „NBC News”.

Din abundență și gratis

Foarte multe companii occidentale au preluat obiceiul de a le oferi angajaților gustări la birou. De altfel, potrivit unor studii recente, salariații mileniali primesc așa ceva înaintea unor opțiuni de asigurări de sănătate sau chiar a unor planuri alternative de pensie! Pe lângă gustările de toate felurile care stau pe birouri la îndemâna tuturor, există instituite și zile de pizza sau de guacamole, astfel încât mâncatul în plus, din alte motive decât foamea, ajunge să devină un reflex. „De cele mai multe ori nu este vorba despre senzația de foame autentică, ci despre decizia de a mânca bazată pe factori psihologici din mediul de lucru. Când mâncarea este din abundență și gratis, foarte mulți mănâncă peste măsură”, explică nutriționistul Keri Glassman.

Aproape și la vedere

Cercetătorii de la „Cornell Food & Brand Lab” au realizat un studiu în cadrul căruia au testat în ce măsură proximitatea gustărilor influențează obiceiurile alimentare ale angajaților. S-a observat că atunci când gustările au fost puse la vedere, pe biroul secretarei, de pildă, s-a consumat cu 48% mai mult decât dacă erau ceva mai ascunse, chiar la numai doi metri distanță. De asemenea, atunci când gustările erau în ambalaje transparente, a crescut semnificativ consumul. Pe de altă parte, s-a constatat că este vorba despre simpla plasare a gustărilor - când s-au pus nuci și semințe în borcane transparente în locurile în care erau opțiunile nesănătoase, consumul acestora din urmă a scăzut cu aproape jumătate.

Dezordine emoțională

Orele îndelungate petrecute la birou pot declanșa un spectru larg de emoții care trimit la gustarea de care nu este nevoie precum: stresul, plictiseala, starea emoțională proastă generată de unele probleme care nu au legătură cu munca. Un studiu publicat de „Health Psychology” a arătat că tinerii acuză plictiseala ca prim factor de declanșare a gestului de a apela la o gustare când nu le este foame. Mai departe este invocat consumul energetic pe care îl cauzează munca, apoi, evitarea unei sarcini neplăcute, chiar dorința de socializare. O cercetare derulată de „Washington Post” a dat la iveală faptul că atunci când iau o bomboană dintr-un borcan, angajații se simt cumva obligați să se angreneze într-o conversație cu persoana pe al cărei birou este „recompensa”. Dacă bomboanele sunt pe biroul șefului, salariații sunt mult mai precauți...

„Dacă vreți să luați o gustare, îndepărtați-vă de birou ca să vă asigurați că nu mâncați în neștire în fața ecranului  computerului“ Susan Albers, psiholog, „Cleveland Clinic“

Multitaskingul şi mâncatul în exces

Nenumărate cercetări desfășurate în ultimii ani arată că neacordarea atenției cuvenite mâncatului duce, în cele mai multe cazuri, la depășirea cantității de alimente ingerate - este valabil pentru jocuri, pentru uitatul la televizor, pentru manevratul smartphone-ului etc. Atunci când se află la birou și au de lucru, angajații care decid să mănânce în timp ce lucrează fac o mare greșeală, comparabilă, ca efecte, cu cazurile amintite. „Mulți mănâncă la birou o pungă întreagă de chipsuri fără ca măcar să realizeze că au făcut asta”, punctează Traci Mann, profesor de psihologie în cadrul Universității din Minnesota.