Main menu

header

672 3 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Un plasture de dimensiuni foarte reduse, încărcat cu microace care livrează medicamente pentru pierderea în greu- tate, ar putea fi răspunsul ideal pentru cei care doresc să scadă stratul de grăsime fără exerciții și fără operație.

Livrează medicația necesară scăderii în greutate

Specialiștii de la Universitatea Tehnologică Nanyang, din Singapore, au realizat un plasture capabil să reducă grăsimea corpului cu o treime, notează „Daily Mail”. Ieftin și foarte confortabil, noul dispozitiv a fost testat cu succes pe animale de laborator și este programată începerea testelor clinice pe oameni. „Cu ajutorul microacelor cu care este dotat acest plasture și care livrează medicația necesară scăderii în greutate, grăsimea de sub pielea șoarecilor a început să se transforme în varianta producătoare de energie după doar cinci zile. Creșterea energiei a generat un consum mai mare, ceea ce a dus la o scădere de ansamblu a stratului de grăsime”, explică specialistul Xu Chenjie.

Grăsimea care stochează, înlocuită cu cea care consumă

Cum funcționează efectiv plasturele? Transformând grăsimea albă a adulților în tipul de grăsime care se găsește la copiii foarte mici și care le menține acestora temperatura corpului prin arderea de energie. Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, grăsimea care consumă este înlocuită de cea care stochează. Aici intervine plasturele inventat în Singapore. În momentul în care este apăsat pe piele și menținut timp de două minute, microacele livrează un medicament special care contribuie la transformarea grăsimii și, implicit, la consumarea de energie. „Scopul nostru este acela de a dezvolta un dispozitiv nedureros, pe care oricine să-l poată folosi cu ușurință. Mai important, plasturele își propune să utilizeze grăsimea proprie a persoanei pentru a arde mai multă energie, care este un proces natural la bebeluși”, detaliază expertul Chen Peng.

Nu există efecte secundare

672 3 2Potrivit cercetătorilor care au realizat plasturele, cantitatea de medicamente folosite este mult redusă față de cea folosită pentru varianta orală sau cea injectată. Urmare a acțiunii acestui dispozitiv se estimează nu doar că oamenii vor putea face economie la abonamentele la sălile de fitness, ci și, mult mai important într-o lume în care obezitatea a ajuns o adevărată epidemie, punând în pericol și generația următoare, că supraponderalii (într-o anumită limită) ar putea să nu mai aibă nevoie de intervenție de micșorare a stomacului. „Costurile cu tratarea acestor persoane scad semnificativ cu plasturele realizat de noi și nu există efecte secundare”, adaugă Chenjie. Dispozitivul s-a dovedit suficient de promițător încât să trezească interesul mai multor companii farmaceutice.

Plasturii care administrează tratament sunt o opțiune tot mai promițătoare în lumea medicală. Recent au intrat în teste plasturii care pot administra vaccin antigripal cu ajutorul unor ace de foarte mici dimensiuni, scutind pacienții de imunizarea clasică