Main menu

header

678 3 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

În prag de sezon estival, unul dintre trendurile alimentare sporește în popularitate la nivel mondial: alimentația curată, cunoscută sub denumirea de „clean eating”. Această nouă abordare pornește de la necesitatea abandonării unor clișee și a informării corecte în privința aportului nutrițional real al alimentelor de fiecare zi.

Fără obsesia caloriilor

Principiul pe care este centrat conceptul de alimentație curată este simplu: mai multe alimente sănătoase din cele mai indicate grupe și (cât) mai puține din celelalte. În paralel, se recomandă abandonarea unor clișee care au ajuns în unele cazuri să devină obsesii - minimizarea cantităților, ocolirea cu strictețe a grăsimilor, eliminarea completă a cerealelor. Atât timp cât alegerile sunt dintre cele indicate, recomandate și sănătoase, nutriționiștii arată că nu este niciun pericol să existe în meniu grăsimi de bună calitate, cereale integrale sau nuci. Tăierile de pe listă se referă la cerealele rafinate, la zaharurile abundente, la grăsimile nocive și la excesul de sare și de carne procesată. Și cum nu există necesitatea de a fi numărate caloriile, acest mod de alimentație este unul relativ ușor de implementat în viața cotidiană, explică eatingwell.com.

Mâncare „adevărată”

678 3 2Masă cu masă, există posibilitatea pentru fiecare de a controla nu neapărat proporția dintre proteine și calorii, ci proveniența alimentelor din farfurie. Mai precis, atenția trebuie îndreptată spre originea componentelor din meniu. Enunțat simplu, conceptul de alimentație curată înseamnă a mânca hrană adevărată, cât mai apropiată de starea ei naturală, cât mai puțin procesată, manipulată și modificată de intervenția industriei. Este foarte adevărat că aceeași industrie „a devenit atât de sofisticată, încât uneori a mânca alimente integrale este o provocare”, arată fitnessmagazine.com. Și totuși, se poate. Alegerile sunt simple și se referă la consumul de legume, de fructe și de cereale cât mai apropiate de natural. În plus, prin mutarea centrului de greutate a atenției acordate alimentației dinspre scăderea în greutate spre păstrarea unei bune stări de sănătate, se obține un echilibru la nivelul organismului și se evită depresiile.

Procurați alimentele din surse de încredere

Alimentația curată nu înseamnă o cură de detoxifiere de câteva săptămâni cu fructe, legume și sucuri naturale și atât, ci reprezintă trecerea la un mod de viață prin schimbarea gândirii și percepției asupra alimentației. Nu necesită schimbări majore și bruște care să pună presiune pe existența curentă, ci doar o atenție la câteva detalii: sunt alimentele pe care le procurați proaspete și cât mai puțin procesate? Este sursa lor de încredere? Au fost păstrate în condiții optime? Cât despre întrebarea dacă merită cheltuite sume ceva mai mari pentru achiziționarea produselor curate și sigure, răspunsul este evident…

Înlocuiți snacksurile cu fructe proaspete

În aceste condiții, câteva sfaturi simple de la specialiști pot fi de un real folos: înlocuiți gustările tip snacks cu o mână cu fructe proaspete; în loc de iaurt cu fructe gata făcut (și cu îndulcitori adăugați), luați iaurt proaspăt, în care adăugați fructele preferate; căutați la micii producători produse de la animale fără hormoni de creștere și antibiotice; înlocuiți margarina cu o cantitate mai mică de unt natural; când poftiți la înghețată, preparați un smoothie din iaurt și suc de fructe; dacă doriți să ronțăiți ceva, câteva migdale sunt ideale și mult mai sănătoase decât chipsurile.

Supraprocesarea, inamicul numărul unu

„Procesarea nu este neapărat un lucru rău. De multe ori, aceasta înlătură toxine sau bacterii, permite să consumăm anumite alimente și atunci când nu este sezonul lor, chiar poate îmbunătăți gustul și aspectul acestora. Secretul este evitarea supraprocesării”, arată Jessica Franzo, profesor de nutriție la Universitatea Columbia. Așadar, alimentația curată implică o diferență: una este să facem un smoothie din spanac la borcan iarna, și cu totul altceva să bem doi litri de băuturi carbogazoase în fața televizorului. Cele mai periculoase alegeri sunt și cele mai confortabile - mesele gata de consum. Mai mult, specialiștii atrag atenția și asupra etichetelor care dau garanția siguranței acestor produse - cu cât promit mai multe vitamine și mai puține grăsimi, cu atât sunt mai dăunătoare, arată publicația „Journal of the World Public Health Nutrition Association”.

Cum să cumpărați inteligent și să gătiți avantajos

Alimentația curată nu obligă la consumarea alimentelor direct din pământ. Se pot face cumpărături de la magazine locale, apropiate de locuri de producție, se pot alege produse cu etichete scurte, simple și clare, care să ateste componența și proveniența, nu doar durata de valabilitate și, nu în ultimul rând, sunt de evitat cu desăvârșire produsele care conțin aditivi, amelioratori de gust, potențiatori sau coloranți. Nici gătitul nu este exclus din acest concept, doar că trebuie executat cu atenție, în condiții de informare. Unii nutrienți se pierd prin expunere la gătit, cum sunt vitamina C, alții, ca licopenul, sunt impulsionați de expunerea la temperaturi înalte. „Ca regulă generală, atunci când gătiți trebuie să vă concentrați pe menținerea integrității alimentelor, evitând supragătirea prin folosirea de grăsimi saturate, mai ales de origine animală”, arată dieteticianul Miranda Hammer.

„Recunoașterea proastelor obiceiuri alimentare m-a ajutat să acord mai multă atenție felului în care mă hrănesc“ (Summer Sanders, campioană olimpică la înot)

Procentele succesului

Pentru toți cei interesați de a trece la alimentația curată, specialiștii au alcătuit o listă concludentă. Capitolul hrană neprocesată include fructele și legumele proaspete, legumele uscate, nucile și ouăle de fermă. Din categoria alimentelor cu procesare minimă fac parte cerealele integrale (pâinea și pastele din grâu întreg, orezul brun sau popcornul), fructele și legumele congelate, carnea neprocesată și uleiurile sănătoase. Cât privește numărul caloriilor, faptul că alegerile sunt sănătoase nu înseamnă automat că acestea nu pot îngrășa dacă se pierde șirul meselor ingerate. Așadar, „gândiți-vă fiecare meniu în termeni de cincime: pe o farfurie să fie trei cincimi fructe și legume, o cincime proteine și o cincime carbohidrați sănătoși”, explică Marissa Lippert, proprietarul unui local de succes din New York.