Main menu

header

682 3 2de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Studii de dată recentă au pus pentru prima dată în lumină relația dintre dieta vegetariană, o tendință cu creștere spectaculoasă la nivel mondial, și procesul de vindecare a organismului. Chiar dacă nu există încă date mai presus de îndoială asupra acestei legături, unele observații atestă corelarea dintre această dietă și starea generală de sănătate, cu implicații directe asupra evoluției proceselor de vindecare.

Un mod de viaţă sănătos

Circa 7,5 milioane de americani urmează o dietă vegetariană, cu un milion de persoane preferând varianta vegană, arată publicația „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”. În Marea Britanie, procentul acestora din urmă a crescut de peste trei ori în ultimul deceniu. La nivel mondial, creșterea este spectaculoasă, dat fiind faptul că studii din 2006 situau procentul la circa 0,5%. „Dietele de acest tip sunt pe ansamblu sănătoase, cu aport de nutrienți și pot furniza beneficii pentru sănătate și prevenirea anumitor afecțiuni, întrucât persoanele care le urmează nu mai consumă produse sărate și gustări nesănătoase, preferând fructele și legumele”, punctează nymag.com.

Fructele, legumele și semințele furnizează suficiente proteine

682 3 3Un studiu publicat de „Journal of the American College of Nutrition” a relevat faptul că proteinele din lapte susțin mai bine sinteza musculară în cazul celor care practică exerciții fizice decât cele din soia, cu argumentul că cele dintâi conțin 20 de aminoacizi peste necesarul organismului uman, notează „CNN”. Imediat, profesorul Neal Barnard, de la Universitatea George Washington, a argumentat cu faptul că „fructele, legumele și semințele furnizează proteine în cantitate mai mult decât suficientă. Elefanții și girafele au corpurile masive binecunoscute doar pe baza unui regim vegetarian și sunt capabile de vindecare mâncând doar vegetale”.

Ușurează refacerea posttraumatism

O dietă bazată pe vegetale poate fi benefică în procesul de vindecare după un traumatism, pentru că îmbunătățește capacitatea organismului de a regla nivelurile de inflamație, arată specialiști citați de latinoshealth.com. Mai precis, în timp ce inflamația - lărgirea vaselor de sânge - este mecanismul prin care organismul declanșează procesul de vindecare, aceasta poate ușor scăpa de sub control în condițiile unei diete nepotrivite, grele, care să pună presiune în plus pe metabolism. Pe de altă parte însă, vegetarienii - și în special cei care țin dieta vegană - trebuie să fie foarte atenți la aportul de proteine, întrucât acestea sunt esențiale în procesul de vindecare. Cu atât mai mult cu cât studii repetate au demonstrat efectul proteinelor în cazuri de arsuri sau de fracturi.

Minimizează complicațiile postchirurgicale

În condițiile existenței unei plaje contradictorii de păreri în legătură cu beneficiile dietei vegetariene în vindecarea organismului, Charles Keith Ozaki, profesor de chirurgie vasculară la Universitatea Harvard, remarcă un aspect cert: „În calitate de chirurg practician, pot să afirm că sunt șanse semnificative de scădere a numărului și gravității complicațiilor postoperatorii prin adoptarea unei diete. Ce mănâncă o persoană poate afecta răspunsul orga- nismului la traumă, chiar și pentru o perioadă scurtă dacă persoanele nu se pot angaja în adoptarea regimului alimentar pe termen lung. Chiar dacă avem puține informații despre relația dietă-vindecare, acestea sunt mai bune decât nimic”.

„Arta vindecării vine de la natură“ (Paracelsus, botanist)

Copiii au nevoie de completări

Părinții care își învață copiii cu o dietă vegetariană - chiar vegană în unele cazuri - trebuie să ia în considerare faptul că organismele în creștere au nevoie de un aport sporit de vitamine - B12 cu precădere - de minerale ca fierul și zincul, precum și, în unele cazuri, de calciu și vitamina D în plus. „Alarmele referitoare la pericolele dietelor vegetariene asupra copiilor nu au suport atât timp cât meniurile sunt echilibrate și au un aport optim de nutrienți. În fond, orice dietă dezechilibrată are potențiale efecte negative - și pastele sau prăjiturile pot fi considerate din categoria vegane, dar aportul lor nutrițional este foarte scăzut”, este de părere nutriționistul Vandana Sheth, citată de „Reuters”.