Main menu

header

687 3 2de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Indiferent că au sau nu probleme cu greutatea, majoritatea oamenilor își pun în farfurie mai mult decât ar trebui să mănânce, arată studii recente. Ca urmare, au fost inventate diverse dispozitive menite să măsoare porțiile, în așa fel încât cei care cedează proverbului „ochii sunt mai mari decât stomacul” să consume atât cât au nevoie.

Farfuria full, în formă de stomac

În general, oamenii nu stau să estimeze cam cât de mare este porția pe care urmează s-o mănânce, cu excepția celor care sunt la diete stricte sau care își măsoară cu exactitate caloriile. Așa au apărut unele tacâmuri, farfurii și alte ustensile inteligente din bucătărie, care, potrivit dieteticianului britanic Pia Henfridsson, sunt foarte indicate pentru a nu depăși măsura. De pildă, farfuria „full stop” este desenată în forma unui stomac uman, ceea ce înseamnă că umplerea cu alimente a spațiului special desemnat reprezintă toată cantitatea de care are nevoie stomacul pentru a se simți sătul. Deși trebuie avute în vedere și alte elemente nutriționale atunci când este consumată mâncarea, farfuria poate fi o „barieră” optică în fața aglomerării de alimente.

Atenție la licori, cu cana gradată!

687 3 3Măsoară berea, spirtoasele și vinul pentru pahare de 125 ml, 175 ml, 250 ml. Este o cană gradată cu o grafică simplă, dar foarte eficientă, în condițiile în care, ca și în cazul consumului de alimente, uneori oamenii au tendința de a nu-și da seama cât beau. Cu mențiunea că un pahar cu 250 ml vin are cam 14% conținut de alcool, cana gradată este percepută ca un element cu certe calități ajutătoare. Un alt element „gradat”, de această dată un bol, este prevăzut cu cercuri concentrice care semnalează densitatea energetică a cerealelor, de la ovăz la musli. Potrivit specialiștilor în nutriție citați de „Daily Mail”, „majoritatea oamenilor sunt șocați atunci când văd cât este de redusă de fapt cantitatea recomandată de cereale - pentru musli, aceasta este de 45 de grame, dar cei mai mulți consumă cam 80 de grame, ceea ce înseamnă 100 de calorii în plus”.

Platoul pentru dietă

687 3 4Mulți dieteticieni recomandă celor care vor să adopte un regim alimentar o farfurie cu elemente grafice foarte sugestive, ușor de folosit și care se pare că dă rezultate. Mai exact, sunt înfățișate spațiile pentru pește, carne, carbohidrați și sosuri (salatele și cruditățile sunt considerate a nu avea nevoie de limită). Testele au dovedit că respectarea „granițelor” de pe acest platou a însemnat circa 650 de calorii, afirmă producătorul. Mai mult, acest tip de platou a fost utilizat cu succes în cazul unor persoane cu diabet, care au reușit nu doar să-și mențină nivelul zahărului din sânge sub control, dar au și slăbit.

„Turnătorul” de ulei

687 3 5Cei care recomandă acest „capac” care are grijă să nu se depășească limita uleiului vegetal care se toarnă peste salată au pornit de la constatarea că acest lucru se întâmplă mult mai des decât ar trebui. Chiar dacă aceste uleiuri nu sunt un atac la adresa colesterolului, cu 120 de calorii per lingură este ușor ca o persoană să nu-și dea seama și să toarne mai mult. Aici intervine dispozitivul inteligent, care are trei trepte de „turnare” - lentă, medie sau rapidă - mergându-se pe ideea că utilizatorul, care nu a luat „turnătorul” degeaba, va ține dopul special pe prima opțiune.

Paste în doze mici

687 3 6Un ansamblu foarte ingenios este alcătuit din elemente de mici dimensiuni care se agață pe marginea vasului în care fierb paste. Permite până la patru astfel de „coșulețe”, care se umplu cu pastele preferate crude, până la linia marcată. Nu doar că se fierb fără prea multă bătaie de cap, dar sistemul de coșulețe este binevenit prin faptul că măsoară cantitatea de paste și astfel limitează numărul de calorii.