Main menu

header

688 3 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

De peste un an, celebra realizatoare tv Oprah Winfrey reușește să mențină scăderea în greutate, după mai multe episoade de fluctuație a kilogramelor. Ține o dietă strictă, face mișcare și meditează.

Sistem complet de hrănire sănătoasă, exerciții și meditație

Nu cu mult timp în urmă, Oprah Winfrey, cea care face opinia publică americană și internațională să vuiască nu doar prin emisiunile sale, ci și prin speculația că ar putea candida pentru funcția de președinte al SUA, cântărea 107 kilograme și părea să fi pierdut lupta cu fluctuațiile de greutate. De data aceasta, însă, de mai bine de un an, Oprah se menține după ce a slăbit grație programului organizației Weight Watchers și al dietei țintite pe micșorarea porțiilor și alegeri alimentare înțelepte. În vârstă de 62 de ani, faimoasa realizatoare tv are un sistem complet de hrănire sănătoasă, exerciții cardio și meditație, iar rezultatele se văd.

„Mă forțez să beau apă”

Programul Weight Watchers este unul bazat pe puncte care se adună odată cu fiecare masă. „Văd acese puncte ca pe un joc. Am 12 puncte adunate pentru cele trei pahare cu vin de la cină și un crevete cu legume. Aș zice că a fost o masă pe cinste. Weight Watchers mi-au dat posibilitatea să-mi țin singură socoteala”, se bucură Oprah. Pentru că fiecare organism este unic, producătoarea nu poate respecta „la virgulă” sistemul recomandat. De exemplu, nu poate să bea toată cantitatea de apă cerută de program. „Trebuie să mă forțez să beau apă. Nu excelez la asta și nu ajung niciodată la cele opt pahare. Cel mult beau șase, de regulă patru”, mărturisește vedeta.

„Îmi este permis să mănânc 11 chipsuri”

Dimineața, Oprah Winfrey mănâncă un ou, o felie de pâine prăjită și o optime de avocado. „Îmi place pâinea. În loc de cafea beau un ceai”, detaliază Oprah. Gustarea nu lipsește din tabloul alimentar de fiecare zi și nu este neapărat alcătuită din semințe sau verdețuri. „Îmi plac alimentele crocante. Îmi este permis să mănânc 11 chipsuri sau popcorn”, spune producătoarea. La prânz se delectează cu supă, pe care o adoră. „Plus o salată fără puncte, cu legume crude și o linguriță cu ulei”, mai spune Oprah. La cină servește cod pe grătar cu legume - fasole sau mazăre - și, bineînțeles, paharul cu vin. Sau un cocteil. În 2015, convinsă de efectul programelor Weight Watchers, cea care este una dintre cele mai bogate, mai populare și mai influente femei din lume a cumpărat zece procente din acțiunile organizației și dă ea însăși exemplul urmărilor sistemului.

„După ce scot câinii la plimbare, cobor în sala de gimnastică”

688 3 2Oprah Winfrey se trezește dimineața, în jur de ora 6:00, fără să pună ceasul să sune de cu seară. „Primul gând este să mulțumesc că sunt în viață. După ce scot câinii la plimbare beau un ceai, apoi cobor în sala de gimnastică”. Programul de exerciții al vedetei include 20 de minute pe bicicleta eliptică sau 30 de minute pe banda de alergare. „Încep cu nivelul de înclinare trei și ajung la 12. După aceea fac ridicări de la podea”. După sesiunea de exerciții fizice, în jurul orei 8:00, Oprah meditează: „Dacă sunt la un hotel, pur și simplu mă așez pe un scaun în fața ferestrei. Când am timp, meditez 20 de minute, când nu, cel puțin zece”.

Mănâncă ce cultivă în grădina proprie

688 3 3Oprah Winfrey cultivă în grădina casei o mulțime de verdețuri. „Salata pe care o mănânc în fiecare zi vine din grădina mea. Folosesc tot ce ne oferă, iar ce nu consumăm dăruim oamenilor de pe stradă. Dacă este nevoie să fac un stand cu legume în drum, fac și asta și dau și ultimul dovlecel”, susține Oprah. În grădina sa, vedeta cultivă, printre altele, varză kale, spanac, ceapă, țelină, lămâi și portocale. „Solul este atât de bun, încât produc și 65 de kilograme de verdețuri pe săptămână. Cultiv roșii tot anul și au gust adevărat”, povestește Oprah despre grădina locuinței sale din Maui. Vedeta a început să perceapă simbolic producerea de legume: „Văd acest proces de creștere ca pe o metaforă pentru viață - plantăm o sămânță cu un vis, avem grijă de ce iese din planurile și din munca noastră, apoi culegem roadele. Mi-au trebuit 50 de ani, mii de kilometri și gustul unor roșii splendide pentru a înțelege această lecție”, mărturisește producătoarea.

Carte de bucate cu rețete inedite

688 3 4Oprah Winfrey și-a schimbat complet relația cu mâncarea și felul în care percepe hrana. A devenit chiar pricepută în a imagina și a asambla meniuri sănătoase. „Nu măsor ingredientele atunci când gătesc. Întotdeauna folosesc proteine și un carbohidrat lângă legume, ca să nu-mi fac organismul să creadă că sunt la dietă și să înceapă poftele. Așa că gătesc orez, paste sau mămăligă lângă peștele la grătar cu legume”, punctează Oprah. Pentru că a dezvoltat o adevărată pasiune pentru gătit, vedeta a editat și o carte de bucate, intitulată „Food, Health and Happiness” („Hrană, sănătate și fericire”). De altfel, producătoarea adoră nu doar să scrie - are un jurnal în care notează în fiecare seară cinci motive de a fi recunoscătoare și bucuroasă în ziua care a trecut - ci și să citească literatură, înainte de culcare, în fața șemineului.

„Când mi-am început cariera, îmi plăcea corpul meu, aveam 58 de kilograme. La sfârșitul zilei însă, mă găseam în fața unui mare cartof copt cu șuncă și brânză, plus o prăjitură imensă cu ciocolată. După opt ani aveam cu 20 de kilograme mai mult“

Şerbet de piersici cu ghimbir

688 3 5„Secretul unui șerbet bun este calitatea fructelor”, spune Oprah despre rețeta detaliată în cartea sa.

Ingrediente: 4 ceșcuțe cu piersici feliate, 1/2 ceșcuță cu zahăr foarte fin, 1 lingură cu ghimbir ras, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 1 praf de sare, 1/4 ceșcuță cu apă.

Mod de preparare: combinați toate ingredientele într-un blender până se transformă într-o compoziție cremoasă, omogenă. Turnați amestecul într-un vas și introduceți-l la congelator pentru două ore. Transferați apoi conținutul în mașina de înghețată și, respectând indicațiile, transformați totul într-o delicioasă porție de șerbet.