Main menu

header

691 3 3de Roxana Istudor şi Florica Pintea

În viitorul apropiat, persoanele care vor să piardă în greutate și mai ales să verifice permanent stadiul de ardere a grăsimilor vor putea face acest lucru respirând într-un dispozitiv revoluționar.

Lipoliză monitorizată în timpul exercițiilor

Procedura folosită în prezent de polițiști pentru detectarea alcoolului în respirație trece în lumea atleților și a persoanelor care fac exerciții fizice în mod regulat și chiar a celor care doresc să aibă tot timpul sub observație arderea grăsimilor. Un senzor nou, revoluționar, face posibilă detectarea precisă a momentului în care corpul începe să ardă grăsimile. Dacă până acum pentru aceste rezultate erau folosite analizele de sânge și de urină, cercetătorii de la Spitalul Universitar din Zürich au dezvoltat o metodă mult mai simplă și mai rapidă, prin care se monitorizează lipoliza chiar în timpul exercițiilor, în respirație. „Atunci când organismul arde grăsimi, produce substanțe care intră în sânge, apoi aceste molecule volatile trec în aerul expirat”, explică specialistul Andreas Güntner.

Mai sensibil și mai precis decât dispozitivele anterioare

Cercetătorii elvețieni au reușit să realizeze un senzor de mici dimensiuni care detectează și măsoară aceste molecule, fiind mult mai sensibil și mai precis decât anterioarele - poate depista chiar și o singură moleculă de acetonă într-o sută de milioane de alte molecule. Testele au fost efectuate asupra unui lot de persoane care au folosit o bicicletă timp de o oră și jumătate. Experții le-au cerut subiecților să sufle la intervale regulate într-un tub conectat la noul senzor. „Am putut demonstra că la fiecare persoană concentrația de acetonă este alta”, argumentează Güntner. Astfel, s-a constatat că atleții încep să ardă grăsimi după un anume timp de efort și atunci când inima ajunge la un anumit ritm, iar în cazul altor participanți la studiu arderea grăsimilor a început ori chiar din primul moment, ori abia la finalul sesiunii de exerciții.