Main menu

header

692 3 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

A fost lansată prima aplicație care folosește inteligența artificială pentru a-i învăța pe utilizatorii săi cum să facă genuflexiuni perfecte.

Sugestii personalizate, la fel ca un antrenor profesionist

692 3 2Aplicația folosește camera telefonului pentru a monitoriza utilizatorii în timp ce își fac exercițiile și oferă în schimb sugestii personalizate, la fel ca un antrenor profesionist. Ea urmărește mișcarea articulațiilor, adaptându-și sistemul de urmărire a mișcărilor la forma corpului și comparându-le cu o tehnică ideală. Inteligența artificială este deja folosită în gadget-uri precum difuzorul inteligent Alexa, dezvoltat de Amazon, sau pentru descoperirea direcțiilor ideale în aplicațiile de hărți, însă acum inteligența artificială face primii pași în gimnastică și în fitness.

Exerciții cu telefonul mobil în față

Creatorii aplicației au ales genuflexiunile pentru testarea sistemului, deoarece acestea reprezintă baza pentru haltere și imită mișcări zilnice cum ar fi așezarea sau părăsirea mașinii. Ei speră ca aplicația să îi motiveze pe oameni să facă mai multă mișcare, oferindu-le sfaturi într-un mod accesibil, pregătind drumul pentru o răspândire mai vastă a inteligenței artificiale. Pentru ca aplicația - numită Perfect Squat Challenge - să funcționeze, utilizatorul trebuie să își așeze telefonul într-o poziție verticală, pe masă sau lipit de un perete, îndreptat cu fața către el, la doi metri distanță. Atunci când persoana își poate vedea întregul corp pe ecran, aceasta poate să se apuce să facă genuflexiuni.

Măsoară unghiurile și distanțele dintre articulații

692 3 3Aplicația identifică anumite articulații ale corpului și apoi evaluează tehnica măsurând unghiurile și distanțele dintre diferite articulații, comparându-le cu o formă ideală. Antrenorul personal virtual, Kaia - numit după creatorii aplicației Kaia Health - oferă mai apoi instrucțiuni audio și video în timp real legate de modurile de îmbunătățire ulterioară a genuflexiunilor. Fondatorii aplicației spun că aceasta îi învață pe utilizatori cum să se mențină în formă pentru o mișcare pe care o face fiecare zilnic. „Genuflexiunile sunt unele dintre cele mai funcționale exerciții de bază, întrucât arată aceleași modele de efort care au loc des în viața reală. De exemplu, așezarea pe un scaun și ridicarea de pe acesta, așezarea în mașină și mersul la baie, toate acestea sunt acțiuni care necesită mișcări musculare similare. Așadar, genuflexiunile sunt niște exerciții fizice de pe urma cărora o mare parte din populație poate obține beneficii”, punctează Konstantin Mehl, fondatorul „Kaia Health”.

Ține evidența genuflexiunilor perfect executate

692 3 4În timp ce unora dintre oameni le lipsește motivația de a se apuca să facă exerciții sportive, alții nu sunt siguri dacă le fac în mod corect. „Prin crearea unui interlocutor disponibil de a-l însoți pe utilizator oriunde își ia telefonul putem să determinăm mulți oameni să facă exerciții corect și să experimenteze beneficiile care vin la pachet cu rezultatul anterior menționat. Toate acestea se pot realiza fără să mai existe vreo cerință suplimentară pentru utilizator”, adaugă Mehl. Deși genuflexiunile lucrează în parte numai coapsele și fesele, ele mai implică și spinarea și mușchii abdominali, întărind, așadar, părțile vitale ale corpului, precum și picioarele. Aplicația măsoară de asemenea câte genuflexiuni perfecte a făcut orice persoană care o folosește și, pentru cei competitivi, are de asemenea o comunitate online în care aceștia își pot împărtăși scorurile. De asemenea, tot acolo utilizatorii își pot provoca prietenii sau familia să își doboare propriul record.

Reabilitare și fizioterapie online

692 3 5Creatorii Perfect Squat Challenge afirmă că genuflexiunile reprezintă numai un început și că inteligența artificială va fi utilă într-o zi peste tot în spectrul medical, de fitness și de gimnastică în general. „Descoperirile uimitoare în tehnologia urmăririi mișcărilor și corectării acestora, alimentată, totodată, de inteligența artificială, va însemna că toată lumea va avea acces la un antrenor personal virtual și la un fizioterapist personal virtual, chiar pe iPhone-ul lor; cu ajutorul acestuia, ei își vor putea perfecționa exercițiile fizice cum ar fi genuflexiunile. În viitor, această tehnologie se va integra cu aplicațiile noastre dedicate bolilor sau altor condiții medicale, cum ar fi durerile de spate, pentru a crea o unealtă eficientă din punct de vedere al prețului. Toate acestea vor lărgi accesul la fitness, reabilitare și fizioterapie online, și le vor adecva pacientului. Rezultatul acestor realizări va fi ușurarea poverii asupra serviciilor de sănătate, fie ele publice sau private”, consideră Maximilian Strobel, șeful laboratorului de inteligență artificială al „Kaia Health”.

Inteligența artificială este prezentă în sesiunile de antrenament ale atleților de performanță pe segmentele exercițiilor cognitive, de creștere a capacității de rezistență, de menținere a nivelului optim de hidratare și de supraveghere a nutriției

Supervizează evoluţia utilizatorului

692 3 6Lumea fitnessului este un teren foarte propice pentru intrarea inteligenței artificiale. Recent, una dintre aplicațiile cele mai utilizate, cu 160 de milioane de utilizatori în 160 de țări, a anunțat că a integrat sistem de inteligență artificială în programul său, scoțându-l astfel „din rând” printre celelalte aplicații asemănătoare. Pornește de la aceleași principii - asigurarea unui antrenor personal, la îndemână și care să ofere asistență personalizată. Pe lângă faptul că pune la îndemâna utilizatorului tot felul de exerciții și numeroase variațiuni pe tema acestora, ca nu cumva acesta să se plictisească, sistemul de inteligență artificială introdus de Freeletics „controlează” felul în care persoana evoluează, îi măsoară rezultatele și astfel o motivează să continue. Exact cum face un antrenor real, sistemul de inteligență artificială modifică planul de exerciții pe măsură ce performanțele utilizatorului se îmbunătățesc, notează healthista.com.