Main menu

header

696 3 1de Gabriela Militaru şi Alexandru Brădescu

Serena Williams este de departe una dintre cele mai complete figuri publice ale lumii actuale. În vârstă de 36 de ani, ea a dus tenisul feminin la cele mai înalte standarde cu grație și forță inspiraționale, fiind una dintre cele mai galonate jucătoare din istorie. Iar când era gata să îşi treacă în palmares un nou turneu de Grand Slam, primul după revenirea în circuitul feminin, a avut o ieşire necontrolată în finala de la US Open 2018 împotriva japonezei Naomi Osaka. S-a certat cu arbitrii, a dat cu rachetele de pământ, a înjurat alţi oficiali... Gesturi care nu-i fac cinste unei mari campioane, însă nimeni nu ştie ce este în spatele acestora. Pentru că, după ce veţi citi rândurile următoare şi veţi afla prin ce infern a trecut Serena după ce a născut-o pe fetiţa sa Alexis Olympia, îi veţi acorda circumstanţe atenuante.

Era însărcinată când a câștigat Australian Open în 2017

Serena Williams domină tenisul feminin de peste 20 de ani, ceea ce face din ea cea mai bună jucătoare de tenis a tuturor timpurilor. De patru ori medaliată cu aur la Olimpiadă, ea deține cele mai multe titluri de simplu, dublu și mixt. Mai are un singur hop pentru a egala și chiar a depăși performanța lui Margaret Court, 24 de titluri de Grand Slam la simplu, dar, așa cum singură declara: „De ce să mă limitez doar la 25 de titluri?”. Și putem crede că Serena va ajunge acolo unde își dorește pentru că nimic nu pare să-i stea în cale. Nici chiar o sarcină! Serena era însărcinată în opt săptămâni atunci când, în 2017, a câștigat Australian Open, fără ca de-a lungul întregului turneu să fi pierdut măcar un set contra adversarelor sale. În plus, ea a revenit pe terenul de tenis într-o competiție oficială în decembrie 2017, la numai patru luni de la momentul în care a adus-o pe lume pe fiica sa, Alexis Olympia. Se întâmpla în cadrul Campionatului Mondial de Tenis de la Abu Dhabi. Prestația Serenei nu a fost una strălucită, ea pierzând în fața jucătoarei letone Jeļena Ostapenko. Însă asta nu a dezamăgit-o prea tare. Dimpotrivă, Serena s-a întors la antrenamente și, în 2018, a participat atât la Roland Garros, cât și la Wimbledon, în ultima competiție jucând chiar finala, pe care, însă a pierdut-o în fața Angeliquei Kerber.

A fost nevoită să recurgă la cezariană

696 3 2Deși tenisul este marea sa pasiune, Serena Williams a mărturisit că momentul în care a devenit mamă a făcut-o să-și schimbe complet prioritățile. „Nu le înțelegeam pe femei înainte când le vedeam că se pun pe locul doi sau trei. Acum îmi dau seama că, atunci când ești mamă, asta vine de la sine”, a declarat ea. De fapt, Serena empatizează perfect cu toate mamele din lume și, în special, cu cele de culoare. „Pentru toate mamele din lume, să știți că azi am jucat pentru voi și am încercat să câștig. Angelique a fost mai bună, dar eu voi continua să mă întorc pe terenul de tenis și să fac tot posibilul să fiu cea mai bună”, a spus Serena în conferința de presă ce a urmat finalei de la Wimbledon. Serena luptă, deci, încercând să ignore problemele de sănătate cu care s-a confruntat la naștere. Se pare că medicii au fost nevoiți să o aducă pe lume pe micuța Alexis Olympia prin cezariană, iar, după operație, au apărut complicații care i-au pus viața în pericol Serenei. „Aproape că am murit după naștere”, povestește multipla campioană. „Mai întâi mi s-a desfăcut operația de cezariană din cauză că tușeam foarte tare. Și tușeam din cauza embolismului pulmonar. M-am întors pe masa de operație și medicii au găsit un hematom imens, un cheag de sânge coagulat, în stomacul meu. Așa că au decis să opereze și acest hematom pentru ca cheagurile de sânge să nu circule în voie spre plămânii mei”, a explicat Serena. Acum, privind înapoi, Serena spune că a meritat efortul. „Olympia este minunată și aș trece din nou prin orice pentru ea”, a declarat proaspăta mămică.

Este vegană din empatie

Deși multe mame afirmă că reușesc să piardă kilogramele acumulate în timpul sarcinii prin alăptare, Serena Williams spune că, în cazul ei, situația a stat exact invers. Jucătoarea de tenis și-a alăptat fiica timp de șase luni, perioadă în care i-a fost aproape imposibil să slăbească. Și chiar și după ce medicii i-au dat undă verde să renunțe la alăptat, kilogramele au refuzat să dispară. „Țineam o dietă vegană și nu mâncam zahăr. Mâncam foarte sănătos și totuși nu slăbeam. Mi-am dat seama că fiecare corp e diferit. Indiferent cât sport aș fi făcut, nu dădea rezultate”, a spus ea. Apoi, după ce nu a mai alăptat-o pe Olympia, lucrurile s-au schimbat și Serena a început să slăbească. Nu s-a abătut de la regimul vegan și de la mâncarea sănătoasă și, în felul acesta „am slăbit 4,5 kilograme în prima săptămână, după care am continuat să slăbesc”, a explicat ea. Serena respectă dieta vegană în cea mai mare parte a timpului, excepții făcând doar în vacanțe, atunci când își permite luxul de a se deda la delicii culinare. Altfel, tenismena a decis să urmeze regimul vegan și, uneori, chiar raw vegan pentru a o sprijini moral pe sora sa, Venus Williams, care, în 2011, a fost diagnosticată cu Sindromul Sjogren. Această boală autoimună face ca ochii, gura și gâtul lui Venus să fie mai uscate decât în mod normal. Regimul vegan restabilește cel puțin parțial acest dezechilibru. În schimb, atât Venus, cât și Serena trebuie să aibă grijă să-și asigure necesarul de nutrienți. De aceea, din dieta Serenei, de exemplu, nu lipsesc nucile, fasolea, lintea și quinoa. Să nu creadă însă cineva că celebra jucătoare nu trișează regimul, măcar atunci când nu se află în perioadele de pregătire pentru un turneu de tenis. Plăcintă sau gogoși, tacos sau pizza sunt slăbiciunile ei alimentare, iar după ce și le satisface, proaspăta mămică și soție se poate reîntoarce liniștită la dieta ei obișnuită.

Mic dejun: ovăz cu căpșuni și mandarine, unt de migdale și suplimente pentru accelerarea metabolismului.

Gustarea de dimineață: o felie de pâine Ezekiel (făcută din făină de seminţe de grâu încolțite) cu unt de migdale.

Prânz: salată din baby spanac, salată verde, felii de mandarine, roșii cherry, ceapă, migdale, suc de lime și crutoane.

Gustarea de după-amiază: o băutură care arde grăsimile cum ar fi suc de lămâie, ceai verde cu scorțișoară.

Cina: Orez brun cu semințe de cânepă și chia și salată din legume proaspete.

Serena Williams este măritată din 2017 cu Alexis Ohanian, unul dintre fondatorii Reddit

Potrivit revistei Forbes, pentru al treilea an la rând, Serena Williams este cea mai bine plătită sportivă din lume cu un câștig de 18 milioane de dolari în 2018

„Ador să alerg şi să dansez“

Cu multe kilograme acumulate în timpul sarcinii, problemele de sănătate de după naștere și imposibilitatea de a slăbi din cauza alăptatului, Serena Williams a trebuit să suplinească totul prin foarte mult sport. Antrenamentele pentru turneele de tenis sunt extrem de solicitante din punct de vedere fizic, însă, de multe ori, ele constau mai mult în exersarea unei tactici decât în efort fizic efectiv. De aceea, împreună cu antrenorul său Mackie Shilstone, Serena și-a alcătuit un program de exerciții concepute special pentru a slăbi, în primă fază și, mai apoi, pentru a se menține. Contrar a ceea ce s-ar putea crede despre ea, Serena nu se prea dă în vânt după gimnastică. „Pentru mine este important să combin exercițiile. În unele zile încep antrenamentul prin alergare, după care merg cu bicicleta. În alte zile lucrez la bicicleta statică, dar, în general, genul acesta de exerciții mă plictisește. Îmi place, în schimb, yoga. În perioada cât mă refăceam după operații am descoperit că îmi place să dansez. Acum, ador să alerg câte zece minute în fiecare zi și apoi să dansez”, a explicat Serena, care este, de asemenea, și o avidă practicantă de Zumba și înot.