Main menu

header

698 3 1de Roxana Istudor şi Victoria Dumitru

Prin simplul fapt că gătiți acasă vă asigurați, dumneavoastră și celor apropiați, cea mai bună dietă, mult mai scăzută în alimente dăunătoare decât cei care preferă să mănânce în oraș, arată un studiu derulat la Universitatea Washington.

Hrana sănătoasă vine din bucătăria proprie

Cercetătorii au condus un interviu în cadrul căruia au solicitat participanților să completeze un chestionar în care să detalieze experiențele lor culinare. Apoi au comparat datele cu un sistem de măsurare dezvoltat de autorități, intitulat „Indexul Hranei Sănătoase”, iar rezultatele stau la baza concluziei că dieta cea mai sănătoasă este în primul rând cea gătită acasă. Mai precis, studiul a relevat faptul că în cazul în care respondenții au gătit în medie de trei ori pe săptămână au avut un scor de 67 pe scala agreată de autorități și care reflectă modul sănătos de alimentație. Mai mult, în cazul în care s-a recurs la gătit de șase ori pe săptămână, scorul general a crescut spectaculos, la 74, arată „American Journal of Preventive Medicine”.

Dietă eficientă fără costuri suplimentare

698 3 2Avantajele meselor gătite acasă sunt nenumărate, atestă specialiștii. În primul rând, sunt pregătite meniuri cu mult mai puține calorii, mai puțin zahăr și mai puține grăsimi. De asemenea, gătitul acasă nu încarcă în vreun fel bugetul alocat alimentelor. „Gătind des acasă, puteți beneficia de o dietă eficientă fără să sesizați creșteri de costuri, în timp ce dacă mâncați în oraș, aveți un regim mult mai nesănătos și trebuie să alocați mai mulți bani hranei”, arată Adam Drewnowski, cercetătorul care a condus studiul. Nu în ultimul rând, petrecerea unui timp alături de familie este unul dintre secretele siluetei și sănătății multor europeni. Este binecunoscut faptul că italienii sau grecii se adună cu regularitate în jurul meselor de familie, pe care sunt preparate făcute în casă, menținându-și astfel nu doar starea generală bună a organismului, ci și dispoziția și optimismul.

Masa în oraș egal obezitate și malnutriție

În condițiile în care, în medie, circa jumătate din bugetul lunar alocat hranei se duce pe preparate din oraș, cercetătorii din SUA consideră că studiul poate sta la baza unei strategii de combatere a ratei mari a obezității, ca și a malnutriției - doar o cincime dintre americani se încadrează în liniile directoare ale Indexului oficial. Pe de altă parte, timpul pe care americanii îl alocă muncii este mult mai crescut decât în cazul multor europeni, ceea ce a împământenit peste Ocean ideea că a găti acasă este un lux pentru care aproape nimeni nu are timp. De aici un adevărat cerc vicios, cu efecte directe asupra sănătății întregii populații.

Televizorul trebuie să rămână închis

Un alt element specific societății americane este statul prea mult la televizor, chiar și atunci când meniul a fost preparat în casă și toată familia se poate aduna în jurul mesei. În general, se obișnuiește adunarea... în fața micului ecran și de aici se pierde șirul caloriilor consumate, intervin gustările nenumărate și nu foarte sănătoase care completează felurile principale. Studii recente au relevat faptul că este imperios necesar, în lupta cu obezitatea, nu doar ca meniurile să fie preparate în casă, ci și ca televizorul să fie închis atunci când familia se adună la masă. Specialiștii de la Universitatea din Columbus, Ohio, au ajuns la concluzia că nu este neapărat important de câte ori mănâncă împreună membrii familiei, ci ce fac aceștia în timpul mesei. „Aceste rezultate evidențiază importanța gândirii critice asupra a ceea ce facem în timp ce mâncăm și dacă este posibil să închidem televizorul și să comunicăm mai mult sau chiar să alocăm mai mult timp gătitului”, este de părere Rachel Tumin, analist în cadrul Colegiului de Medicină Ohio.

35% dintre americani mănâncă doar „ocazional” cu familia (studiu al Universității din Columbus, Ohio)