Main menu

header

698 3 3de Călin Popa şi Raluca Ogaru

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au creat un sistem de inteligență artificială care poate detecta rata de obezitate dintr-un oraș din spațiu, precizând câți rezidenți sunt supra- ponderali.

Scanarea a peste 150.000 de imagini de înaltă rezoluție

Algoritmul de calculator care precizează câți obezi sunt într-un oraș utilizează imagini din satelit, pe care le prelucrează pentru a estima câți obezi există în locația analizată. Realizarea programului de inteligență artificială a presupus scanarea a peste 150.000 de imagini de înaltă rezoluție ale Google Maps și evaluarea datelor de sănătate ale locuitorilor din șase orașe: Bellevue, Seattle, Tacoma, Los Angeles, Memphis și San Antonio. Echipa de specialiști a ajuns la concluzia că mediul înconjurător determină în proporție de 65% variațiile ratelor de obezitate din aceste localități.

O treime din populația lumii este supraponderală

Cea mai precisă măsurătoare realizată de inteligența artificială s-a înregistrat în cazul orașului Memphis, unde sistemul de computer a detectat obezitatea cu o precizie de aproape 74%, punctează „Science Alert”. „Înțelegerea asocierii dintre anumite repere ale mediului de viață și instalarea obezității poate genera, cu ajutorul imaginilor din spațiu, sisteme de schimbări structurale, cu încurajarea mișcării și a altor metode prin care să fie combătută din timp această epidemie”, punctează într-un comunicat experții care au realizat sistemul computerizat. Cifrele îi susțin: potrivit cercetărilor la nivel mondial, derulate în 195 de țări și ale căror date au fost introduse în programul de inteligență artificială, în prezent o treime din populația lumii este supraponderală - 2,2 miliarde de oameni.

Țesutul gras nociv, moștenit de la tată

O echipă internațională, alcătuită din specialiști din Danemarca, Germania și Austria, anunță o descoperire considerată extrem de importantă în studiul obezității: grăsimea nocivă este moștenită de un copil de la tată, iar cea „bună”, care protejează, de la mamă, punctează sciencedaily.com. Potrivit cercetătorilor, în instalarea ulterioară a obezității intervin unele gene, cele derivate pe linie paternă ducând spre dezvoltarea țesutului gras alb, cel care de regulă apare mai târziu pe talie, pe șolduri și la nivelul stomacului și care generează afecțiuni la viitorul adult.

Greutatea în exces este motivul unui deces din 14, cifră care este estimată în creștere pentru anii viitori. Doar 60% dintre aceste urmări fatale sunt în dreptul persoanelor obeze, restul victimelor fiind din categoria supraponderalilor