Main menu

header

de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Deși multe diete recomandă tăierea completă de pe listă a carbohidraților, nu aceasta este cea mai bună soluție pentru siluetă sau pentru sănătate, afirmă cercetătorii care au derulat mai multe studii pe această direcție.

Bineveniți dacă nu depășesc 50% din alimentaţie

O nouă cercetare, efectuată la Școala de Sănătate Publică Harvard, pe un număr de 15.400 de persoane, a evidențiat faptul că tăierea completă din alimentație a carbohidraților face mai mult rău decât bine pentru sănătate și nu are relevanță în ecuația siluetei. Mai exact, pe cât de dăunători sunt carbohidrații pentru greutate și pentru metabolism dacă se depășește limita, pe atât de bineveniți sunt dacă nu se situează peste 50% din dietă. Studiul publicat în „Lancet Public Health” detaliază extremele: sub 40% carbohidrați în alimentație și peste 70% înseamnă risc crescut de moarte prematură.

Înlocuirea cu carne și brânzeturi aduce daune

Care sunt motivele pentru care tăierea completă a carbohidraților este egală cu un pericol major și pentru sănătate, și pentru siluetă? O cercetare de amploare, care a luat în calcul rezultatele mai multor studii pe un număr de 432.000 de persoane din peste 20 de țări, a evidențiat faptul că foarte mulți oameni înlocuiesc carbohidrații la care renunță cu… carne și bânzeturi. Ca urmare, se produc daune serioase - aceste persoane își înfundă arterele, își sporesc cu bună știință oxidarea organismului, totul pentru că au renunțat la pâine sau la paste. În plus, nici pe segmentul greutății nu se înregistrează succese spectaculoase, întrucât consumați cu moderație, carbohidrații nu afectează zveltețea sau numărul de kilograme.

Eliminarea din meniu reduce speranța de viață

Potrivit specialiștilor, este necesară o reevaluare a tuturor dietelor fără carbohidrați. „Variantele de regimuri care înlocuiesc carbohidrații cu proteine și cu grăsimi sunt tot mai populare ca strategie de scădere în greutate. Dar datele noastre arată faptul că acest tip de diete, prevalente în America de Nord și în Europa, pot fi asociate cu o speranță de viață mai redusă și ar trebui descurajate”, atrage atenția Sara Seidelmann, expert din Boston. Datele au arătat că persoanele care au redus drastic carbohidrații au un risc cu 20% sporit de a muri prematur față de cei care consumă paste, cartofi, orez sau pâine, obligatoriu, însă, cu moderație.