Main menu

header

712 3 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Crăciunul și Revelionul au trecut, cu tot alaiul lor de petreceri și de mese îmbelșugate alături de apropiați. Ce este de făcut cu cele două-trei kilograme în plus? Ca în fiecare început de an nou, este necesară decizia de a trece la dietă și de a efectua urgent o binevenită detoxificare, pentru care organismul vă va mulțumi.

O binemeritată pauză

În perioada Crăciunului şi de Revelion, nimeni nu stă departe de masa încărcată. Nu e de mirare, aşadar, că mai toată lumea, de la sportivi de performanță la modele de revistă, se îngraşă în medie cu două kilograme de Sărbători. Abia după această perioadă începem să ne dăm seama de efectele exceselor culinare, când constatăm că hainele nu ne mai vin la fel de bine. Înainte de a începe o dietă, este bine, recomandă nutriționiștii, să vă detoxificați. Nu draconic, ci cu blândețe, respectându-vă nevoile organismului. Astfel, în câțiva pași simpli, puteți da corpului o binemeritată pauză. Iată o formulă relativ lejeră de detoxificare: în fiecare dimineață, beți 600 ml apă călduță cu lămâie, apoi nu consumați nimic timp de 20 de minute; hidratarea optimă, cu doi litri de lichide pe zi, este obligatorie - aici intră amintita apă cu lămâie, ceaiurile neîndulcite și fresh-urile; beți zilnic un shake verde mare, de 400 ml, fie din frunze verzi, fie dintr-o pulbere de orz, grâu sau spirulină - acest suc este necesar în orice program de detoxificare; o zi pe săptămână beți numai lichide - ceai, apă, fresh, sucuri verzi sau de roșii; evitați cât de mult posibil produsele de origine animală și complet pe cele de tip junk-food; mâncați zilnic un meniu complet din fructe și semințe (de preferat dimineață) și unul din crudități (varianta ideală pentru cină). Odată ce detoxificarea și-a făcut efectul și organismul începe să „respire” și să se simtă mai plin de energie, iată câteva alimente excelente pentru a-l repune în postura de a vă susține efortul de muncă ce vă așteaptă pe tot parcursul anului.

Ceaiul alb topește grăsimile

Numeroase studii au dovedit eficiența minunatului grepfrut în curele de slăbire, iar unul dintre acestea a arătat că persoanele care au mâncat câte o jumătate de fruct înainte de mese, timp de șase săptămâni, au pierdut până la 2,5 centimetri din circumferinţa taliei. Aşa că, dacă aţi pus câteva kilograme de Sărbători, puteţi trece la arderea grăsimilor cu acest fruct delicios. Și avocado este recomandat de nutriționiști în special pentru stomacul deranjat ori de alimentele grele ingerate în cantitate prea mare, ori de detoxificarea în ritm prea alert. Exoticul fruct este recunoscut pentru beneficiile de calmare a sistemului digestiv, uleiurile din compoziţia avocado având un impact pozitiv chiar şi în cazul sindromului colonului iritabil. Și ceaiurile sunt la mare preț deopotrivă pentru detoxificare și dietă. Astfel, una dintre recomandările de frunte este ceaiul de hibiscus. Flavonoidele din acest ceai reglează balanţa de apă şi electroliţi din organism, ajutând şi la reducerea balonării, și la scăderea retenției de apă. La rândul său, ceaiul alb stimulează topirea grăsimilor, blocând formarea de ţesut adipos.

Sfecla roşie regenerează celulele

Sfecla roşie este recomandată în orice cură de detoxificare, antioxidanţii din acest superaliment ajutând la repararea şi regenerarea celulelor din organism. Adăugaţi şi o porţie zdravănă de verdeaţă în meniul de la început de an, pentru a dubla efectul anticolesterol. Legumele verzi s-au dovedit cel puţin la fel de eficiente precum medicamentele împotriva acestui pericol, fiind cele mai sănătoase remedii pentru a scăpa de plăcile de grăsime de pe artere. Și tot pentru artere, nu uitați, în 2019, să mâncaţi mai mult somon, pentru că o dietă bogată în acizi graşi Omega 3, pe care acest pește îi conține, reface elasticitatea arterelor.

Sparanghelul este un remediu potrivit pentru mahmureala de după Sărbători

Postul intermitent reporneşte întregul organism

De doi ani încoace, postul a reintrat „pe ușa din față” printre metodele sănătoase de menținere în greutate, fiind, în paralel, și una dintre cele mai potrivite detoxificări, întrucât se poate practica de mai multe ori pe săptămână. De exemplu, luați cina la ora 19:00, iar a doua zi mâncați din nou abia la prânz. În aceste circa 16 ore, corpul nu doar se curăță, dar arde și grăsimi pentru a funcționa, precum și „reziduurile” de la nivel celular, pentru a produce energie. Aceste ore fără hrană îi vor da organismului o repornire totală, notează mindbodygreen.com.