Main menu

header

712 3 2de Călin Popa şi Raluca Ogaru

Un raport publicat în Jurnalul Societății de Endocrinologie Clinică și Metabolism trage un semnal de alarmă: fluctuațiile în greutate cauzează probleme grave de sănătate și scurtează speranța de viață.

„Furtună metabolică perfectă”

Pierderea sau câștigul în greutate, așa-numitul „efect yo-yo”, sunt foarte periculoase pentru sănătate. Estimări recente arată faptul că 80% dintre cei care slăbesc în urma unei diete se îngrașă rapid la loc. Ba, uneori, subiectul pune mai multe kilograme decât a avut inițial. Societatea de Endocrinologie Clinică și Metabolism explică acest lucru prin faptul că atunci când organismul este supus înfometării printr-o dietă ceva mai drastică, reacționează imediat și reduce cantitatea de energie pe care ar fi cheltuit-o în activitățile curente, chiar și în cazul mersului la sală. Această combinație, între foame și cheltuirea de cât mai puțină energie, alcătuiește o „furtună metabolică perfectă”, creând condiții pentru o îngrășare rapidă.

Sub spectrul diabetului

Dacă acest ciclu se repetă de mai multe ori, este recomandat ca persoanele în cauză să își facă rapid un set de analize și să contacteze medicul, pentru ca efectele nocive să nu fie descoperite prea târziu. „Acest studiu ne arată cât de aproape de boli mortale ne pot împinge aceste fluctuații de greutate. Una dintre aceste boli este, indiscutabil, diabetul, afecțiune capricioasă, care, atunci când ne prinde pe picior greșit, nu iartă”, afirmă autorul unui alt raport, Hak C. Jang, profesor doctor al Universității Naționale din Seul și medic al Spitalului Bundang, din Seongnam. Concluzia savantului coreean se bazează pe o cercetare ce a durat nu mai puțin de 16 ani și în care au fost analizate 3.678 de persoane, bărbați și femei deopotrivă. Concluzia studiului a fost aceea că fluctuațiile de greutate aduc o persoană mai aproape de bolile letale ale secolului. În plus, aceste fluctuații fac foarte rău inimii și sistemului sangvin.