Main menu

header

713 3 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Una dintre cele mai eficiente formule de scădere în greutate, ca și de a obține multe alte avantaje pentru sănătate, este dieta lichidă, bazată pe reducerea caloriilor ingerate, și care oferă rezultate foarte încurajatoare, inclusiv pentru suferinzii de diabet de tip II.

Diabet de tip II reversibil într-un an

Un studiu recent al specialiștilor de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, a pus în evidență faptul că aproape jumătate dintre suferinzii de diabet de tip II, supraponderali, care au făcut parte din experiment, au făcut boala reversibilă într-un an respectând dieta lichidă. Expertul Mike Lean, șeful catedrei de Nutriție, consideră că „deși nu oferă rezultate rapide, aceasta este o variantă care ar trebui susținută, întrucât toți suferinzii de diabet de tip II au dreptul la șansa de a-și elimina boala”. Rezultatele sunt considerate remarcabile, dat fiind faptul că opt procente dintre adulții lumii suferă de diabet, dintre care 90% de tip II. Concret, specialiștii au administrat subiecților o combinație de supe și lichide atent selecționate, care au cumulat între 825 și 853 de calorii zilnic, iar după 20 de săptămâni li s-a permis introducerea în meniu a unei mese cu alimente sănătoase. Prin comparație, pacienții cu diabet de tip II care primesc tratament standard reușesc să „întoarcă” boala în proporție de doar 6%, notează „Daily Mail”.

Se pot pierde între 10 și 13 kilograme

Dieta lichidă constă în aportul caloric redus, în formă lichidă în cea mai mare parte sau total. Regimul, considerat unul drastic, are numeroase variațiuni, unele mergând pe lichide obținute doar din legume, altele care înlocuiesc cu shake-uri sau sucuri doar una dintre mese, unele pot fi ținute acasă, altele au nevoie de supraveghere medicală permanentă. Dieta lichidă este creditată cu rezultate în principal datorită faptului că reduce caloriile și pentru că susține un bun control al porțiilor și pentru hrana solidă care o completează sau la care se trece după terminarea regimului bazat pe supe și sucuri.

Și asta pentru că rezultatele spectaculoase pot să nu dureze dacă nu se menține un stil de viață sănătos și după încheierea planului dietar. Practic, în două săptămâni se pot da jos între 10 şi 13 kilograme.

Întrucât dietele care implică reducerea masivă a caloriilor pot crea dezechilibre în aportul de proteine, carbohidrați, vitamine și minerale, este necesară consultarea unui nutriționist înainte de a ține dieta lichidă și, ulterior, supravegherea din partea acestuia

Lactate, supe, apă şi ceaiuri

Fluidele din dietă setează corpul să micşoreze volumul stomacal, regimul incluzând lactate, supe, apă şi ceaiuri. O variantă stabilită de orar poate fi: 9:00 - o cană cu ovăz sau orz cu apă sau lapte; 10:00 - o cană cu suc de legume (sau supă fără legume); 11:00 - un pahar cu apă la temperatura camerei; 12:00 - un pahar cu suc proaspăt cu adaos de apă 50%; 13:00 - un pahar cu apă la temperatura camerei; 14:00 - un pahar cu lapte degresat; 15:00 - ceai neîndulcit; 16:00 - un pahar cu supă de carne; 17:00 - un pahar cu apă la temperatura camerei; 18:00 - un pahar cu apă la temperatura camerei; 19:00 - un pahar cu suc proaspăt cu adaos de apă; 20:00 - un pahar cu apă la temperatura camerei; 21:00 - un pahar cu kefir.