Main menu

header

722 3 2de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Obezitatea este o realitate epidemică ce pare foarte greu de controlat. În căutare de soluții, experții britanici au alcătuit un Ghid al porțiilor, care să ajute persoanele supraponderale să slăbească sau să le împiedice pe cele care nu au kilograme în plus să le acumuleze.

Simbolistica degetelor înlocuiește cântarul

Internările în spitale din cauza bolilor pe care le generează obezitatea, ce a ajuns să afecteze un sfert dintre adulții britanici și 20% dintre copii, au crescut cu aproape 20 de procente în 2018. Ghidul porțiilor, lansat de experții de la British Nutrition Foundation, este menit să devină o unealtă împotriva supraalimentării și folosește o simbolistică simplă, cea a degetelor, făcând astfel mult mai accesibilă vizualizarea dimensiunilor potrivite ale porțiilor. Acest aspect elimină o serie întreagă de dispozitive, de la cântare la farfurii speciale. De asemenea, este recomandat ca femeile să nu consume mai mult de 2.000 de calorii în fiecare zi, iar bărbații să se limiteze la 2.500 de calorii.

O treime legume, o treime carbohidrați, restul proteine

Potrivit experților, dimensiunea unei fripturi sau a unei bucăți de carne la grătar trebuie să fie cât o jumătate din cea a palmei deschise. O porție de brânză nu poate depăși dimensiunea a două degete arătătoare alăturate. În conformitate cu recomandările calorice, rezultă că necesarul zilnic este: o treime fructe și legume, o treime carbohidrați, iar restul împărțit între lactate și proteine. Dat fiind faptul că o porție de legume sau fructe înseamnă cât încape în ambele mâini, în fiecare zi se pot consuma cinci porții, plus trei de carbohidrați (orez sau paste) și două de proteine.

Paste cât în două mâini împreunate

Datele care au stat la baza elaborării ghidului au arătat că în medie un britanic (restul occidentalilor nu sunt foarte departe, cu excepția națiunilor care trăiesc după principiile dietei mediteraneene) estimează pastele „din ochi”, pregătindu-și doar la o masă echivalentul a 500 de calorii, și asta înainte de a turna deasupra sosuri. În realitate, porția de spaghetti (sau de orez sau alte paste) trebuie să „intre” în două mâini împreunate (circa 60-70 de grame). Dacă aveți mâini mai mari sau dacă sunteți o persoană extrem de activă, porția poate fi ceva mai consistentă, iar dacă doriți să pierdeți în greutate, pregătiți ceva mai puțin de atât.

Uleiul vegetal - 100 de calorii per lingură

Foarte multe dintre alimentele prezente în Ghidul porțiilor sunt deja porționate atunci când sunt cumpărate, așa că poate fi relativ ușor să fie menținut ritmul pur și simplu urmărind tabelele de pe ambalaje. De asemenea, dat fiind faptul că este foarte ușor să se depășească limita grăsimilor dacă acestea se măsoară cu lingura, este recomandat ca uleiul să fie adăugat în cantități cât mai mici posibil. În orice caz, potrivit experților, uleiul vegetal are circa 100 de calorii la fiecare lingură.

Potrivit cercetărilor experților, în statele cu foarte mulți supraponderali, tendința este ca o persoană să subestimeze în medie cu 50% aportul caloric de fiecare zi

Atenţie la aportul sucurilor de fructe!

Băuturile sunt și ele prezente în Ghidul porțiilor, întrucât nu toată lumea este conștientă de câte calorii aduc în plus în fiecare zi: 150 ml suc de fructe înseamnă, practic, o porție din cele cinci permise zilnic, cu legume cu tot. De asemenea, gustările figurează pe listă, un cartof de dimensiunea unui pumn închis (213 calorii) putând fi o masă principală, alături de o porție de ton, iar o mână cu popcorn, cu cele 95 de calorii ale sale, este o opțiune de gustare între mese.