Main menu

header

727 3 1de Gabriela Militaru şi Raluca Ogaru

La 72 de ani, Karyn Calabrese este una dintre faimoasele specialiste în alimentație raw vegană din lume. După ce și-a încercat norocul în modeling și în reclame tv, Karyn și-a dat seama că ceea ce îi place cel mai mult să facă este să aibă grijă de ea și să împărtășească şi cu ceilalți secretele unei alimentații sănătoase. Așa i-a venit ideea de a deschide un restaurant cu specific vegan. Inițiativa sa a prins contur, iar delicatesele organice după rețetele sale au transformat-o într-un guru al regimurilor sănătoase. După ce și-a lărgit lanțul de restaurante, Karyn a scris două cărți despre alimentația sănătoasă, a urmat inaugurarea unui supermarket personal de alimente raw vegane și a unui centru de terapie holistică. A scris și o carte de gătit, un ghid de detoxifiere și a ținut multe cursuri pe teme de alimentație. În plus, Karyn Calabrese este celebră pentru felul în care arată.

O ferește de boli

La aproape 72 de ani, Karyn Calabrese se poate mândri că arată și se simte mai bine decât multe femei care au jumătate din vârsta sa. Secretul său constă în alimentația sănătoasă. Proprietara celui mai cunoscut lanț de resturante raw vegane din Statele Unite ale Americii a ales să se alimenteze sănătos de teamă că ar putea moșteni bolile membrilor familiei sale. „Am decis să devin vegană după ce am observat că majoritatea femeilor din familia mea au decedat de timpuriu. Mama a murit când avea 48 de ani, bunica, la 50, iar străbunica, la 60. Din momentul în care mi-am schimbat și mi-am îmbunătățit dieta, sănătatea mea s-a ameliorat în totalitate”, a mărturisit Karyn. Ea spune că înainte de a deveni vegană avea tot felul de probleme de sănătate. „Aveam toate alergiile posibile, un ten oribil, eram constipată și balonată tot timpul”, a mărturisit ea. Și din moment ce alergiile sunt în totalitate reversibile, Karyn a hotărât să-și schimbe dieta pentru a scăpa de ele.

Face cel mai bun humus din lume

727 3 2Întrebată dacă este 100% raw, ea a recunoscut că uneori este nevoită să guste din meniurile de la restaurantele pe care le conduce, dar că acestea sunt totuși cazuri izolate. „Sunt 99% raw și mă ambiționez să rămân așa. De fiecare dată când consum mâncare gătită, imediat mă resimt din punct de vedere fizic”, a explicat ea. Karyn spune că 85% din meniul său zilnic constă din produse verzi, cum ar fi: grâu verde, spirulină, grâu încolțit, sucuri din legume (varză, napi, țelină). Karyn nu neglijează nici semințele și a explicat că le preferă pe cele de floarea-soarelui și pe cele de hrișcă și de fasole Garbanzo, din care prepară singură „cel mai bun humus din lume”. În plus, ea consumă în fiecare zi un shake după o rețetă personală, care conține clorofilă, ulei de in, granule de lecitină din soia și din banane. Iar pe lângă apă plată, Karyn bea 150 ml apă din frunze de grâu și apă din nucă de cocos.

Detoxifiere în patru pași

Regimul alimentar pe care îl respectă cu sfințenie este doar o parte din rutina care o ajută pe Karyn Calabrese să arate atât de bine la vârsta sa. Specialista în mâncăruri raw vegane spune, de asemenea, că detoxifierea este esențială pentru sănătatea organismului. Programul de detoxifiere durează patru săptămâni.

Săptămâna 1

În prima săptămână a dietei de detoxifiere, se adoptă un regim vegan. De exemplu, se elimină laptele de vacă și se înlocuiește cu cel de migdale, de soia sau de orez. Nu se vor mai consuma ouă, pește, carne de orice fel și produse lactate. În schimb, se consumă humus și legume la grătar. Shake-ul verde este o componentă-cheie, constând din legume verzi, banane, suc de mere, ulei de in și vitamine din complexul B. Este recomandat să se ia enzime digestive și să se bea apă de grâu dur.

Săptămâna 2

Pe măsură ce începe săptămâna a doua a dietei, se trece la o alimentație crudă. Ceea ce înseamnă că nu se vor mai consuma alimente fierte sau coapte. Fructele, legumele, nucile, semințele de orice fel, cerealele, ierburile, condimentele, sarea de mare vor fi toate incluse în meniu. Se pot adăuga uleiul de cocos, sucul de grâu și probioticele. Karyn recomandă, de asemenea, să se mănânce doar atunci când apare senzația de foame și este indicat ca mesele să fie regulate, zilnic, la aceleași ore. În momentul acestei faze, se vor observa probabil modificări ale pielii, flatulență și dureri de cap, dar acestea sunt normale, spune Karyn.

Săptămâna 3

Deși nu reprezintă neapărat o plăcere, în săptămâna a treia a dietei clismele sunt un plus față de dieta din timpul săptămânii anterioare. Karyn Calabrese susține că acestea ajută la detoxifierea corpului. În momentul acestei faze, este probabil să apară simptome cum ar fi frisoane și crampe.

Săptămâna 4

În timpul celei de-a patra săptămâni, se continuă alimentația crudă și aportul de suplimente din primele trei săptămâni. După cele patru săptămâni de dietă, rezultatele vor fi extraordinare, spune Karyn. Ea recomandă apoi să se facă treptat trecerea către un regim de viață sănătos, bazat pe reducerea consumului de carne și de produse lactate și pe creșterea aportului de fibre și de vitamine din legume și din fructe nepreparate prin prăjire, coacere sau fierbere.

Naturalețe la superlativ

Dieta pe care o propune Karyn Calabrese implică multă voință și determinare, însă ea însăși este dovada efectelor miraculoase. Karyn a mărturisit că nu a intervenit cu nimic asupra felului în care arată. „Nasul, ochii, gura sunt moștenite genetic. Dar pielea, greutatea și lipsa ridurilor sunt rezultatele dietei. Nu fac rabat de la natural nici când vine vorba despre manichiură, care este organică. În plus, fac băi de oxigen, saună cu infraroșu, tratamente faciale organice, masaje și îmi curăț natural organismul. Nu folosesc Botox și nu am recurs la nicio operație estetică. Arăt bine pentru că sunt vegetariană de 46 de ani și am devenit raw vegană acum 36 de ani”, explică ea. Karyn face şi mult sport. „Fac balet profesionist cu o grupă de fete de 22 de ani. Am început să fac yoga acum 33 de ani, iar acasă am o sală unde fac Pilates”, a spus ea.

Pentru o detoxifiere rapidă beți pe stomacul gol patru cești cu apă călduță în care aţi pus două linguri cu sare de mare

Faimoasa specialistă în alimentaţie sănătoasă nu şi-a făcut nicio operaţie estetică\

„Beți două pahare cu Rejuvelac (băutură realizată din semințe fermentate - grâu integral, ovăz, secară, quinoa, orz, mei, hrișcă, orez - și apă) în fiecare zi, pentru a vă menține aportul de vitamina B12 în organism“