Main menu

header

746 3 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Se împlinesc zece ani de când chirurgul plastician James R. Lyons lansa dieta „revoluția grăsimii brune”, care se adresează în special femeilor care nu pot scăpa de grăsimea albă din anumite părți ale corpului.

„Zilele carbohidraților” și „zilele proteinelor”

Grăsimea „albă” poate face pe oricine să arate mai în vârstă decât anii pe care îi are. Într-o epocă a imaginii de sine, când atâtea femei se străduiesc, în sălile de gimnastică, să arate un corp ferm și o alură tinerească, există anumite depozite de grăsime care nu se dau duse nicicum. Pentru a le elimina, precum și pentru o slăbire eficientă, dieta „revoluția grăsimii brune” propune patru săptămâni de regim strict, cu schimbări între „zilele carbohidraților” și „zilele proteinelor”. Pentru a menține metabolismul într-o funcționare optimă, se consumă șase mese pe zi, inclusiv înainte și după sesiunile de exerciții. O zi pe săptămână sunt permise răsfățurile, dar fără exagerări.

Se recomandă suplimentele alimentare

Pe lista alimentelor permise există foarte multe elemente care să asigure succesul acestei diete centrate pe „grăsimea brună”, considerată benefică. Pe linia carbohidraților se pot mânca paste și produse de panificație din cereale integrale, grăsimi mononesaturate și, în zilele dedicate, proteine de origine sănătoasă. De asemenea, se permite consumul de cafea și câte un pahar cu vin, din când în când. Cu un efort de adaptare considerat de nivel mediu, acest regim recomandă și suplimentele alimentare care să completeze necesarul nutrițional. Totodată, chiar dacă veți mânca mai des decât sunteți, poate, obișnuiți, ceea ce consumați este ceea ce trebuie pentru a vă atinge scopul final.

Interdicție la adaosurile artificiale

În condițiile în care nu se interzic decât alimentele procesate, îndulcitorii, zahărul, aromele artificiale, coloranții sau conservanții, dieta „revoluția grăsimii brune” poate fi considerată ușor de abordat. Esențial este să respectați programul celor șase mese de dimensiuni moderate, să acordați atenție aportului caloric și să gătiți acasă, din ingrediente asupra cărora aveți control. De asemenea, regimul nu impune exerciții decât la un nivel minim și nu în fiecare zi, ci doar pentru a vă menține mobilitatea și starea de bine. În orice caz, durata acestora nu trebuie să depășească 30 de minute. „Acest regim care recomandă mese dese, moderate cantitativ și alcătuite doar din ingrediente sănătoase, va determina pierderea kilogramelor nedorite și vă poate scăpa de grăsimea depusă în locuri din care este mai greu să scăpați de ea”, punctează doctor Melinda Ratini, din Philadelphia.

Dieta „revoluția grăsimii brune” este mai dificil de urmat de persoanele care suferă de diabet, întrucât include perioade în care se consumă carbohidrați