Main menu

header

753 3 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Potrivit ultimelor studii referitoare la obiceiul a milioane de oameni de a bea cafea dimineața, veștile cercetătorilor sunt foarte bune: aromata băutură activează grăsimea brună și, implicit, ajută la slăbit.

Arde calorii

Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au descoperit că o singură ceașcă cu cafea neagră are capacitatea de a activa grăsimea brună din organism. Spre deosebire de cea albă, aceasta arde calorii și contribuie în mod major la pierderea în greutate. Deși până nu demult s-a crezut că acest tip de țesut adipos se găsește doar la bebeluși și la animalele care hibernează, s-a descoperit că și adulții posedă această adevărată comoară metabolică.

Produce temperatură topind zahărul

Grăsimea de acest tip creează căldură la nivelul corpului prin arderea de calorii, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au o masă corporală mai scăzută au cantități mai mari de astfel de țesut adipos decât cei care luptă cu kilogramele în plus. „Grăsimea brună funcționează într-un mod total diferit și produce temperatură topind zahărul și grăsimea albă ca reacție la temperaturile scăzute. Sporirea activității acestui tip de țesut contribuie la arderea mai multor calorii”, explică expertul Michael Symonds.

Mijloc eficient de a combate obezitatea

Potrivit specialiștilor care au realizat studiul, felul în care cafeaua stimulează metabolismul și activează grăsimea brună este considerat un mijloc eficient de a combate obezitatea și diabetul în societatea modernă. „Este pentru prima dată când un studiu demonstrează ce poate face un lucru atât de simplu, cum este o ceașcă de cafea, pentru funcțiile organismului și pentru activarea beneficei grăsimi brune”, adaugă Symonds.

Crește rata metabolică

Cafeaua consumată zilnic funcționează din perspectiva pierderii kilogramelor în cazul în care este consumată neagră, fără zahăr, lapte, frişcă sau alţi „aditivi” periculoşi pentru siluetă şi sănătate. O cană cu cafea neagră furnizează doar două calorii. În schimb, această băutură energizantă contribuie la creşterea ratei metabolice. Astfel, cafeaua neagră fierbinte, consumată dis-de-dimineaţă, ajută la arderea mai multor calorii de-a lungul zilei. De asemenea, cafeaua este binecunoscută pentru capacitatea de a spori eficacitatea exerciţiilor fizice. O cană cu cafea înaintea unei sesiuni de antrenament generează mai mult efort datorită plusului de energie pe care această băutură îl oferă.

„Rezultatele noastre arată că grăsimea brună este activată de cafeină. În prezent, testăm dacă suplimentele cu această substanță ar putea avea efect similar“ Michael Symonds, Universitatea din Nottingham