Main menu

header

753 3 2de Călin Popa şi Florica Pintea

În condițiile în care tot mai mulți părinți decid pentru copiii lor ca aceștia să treacă la o dietă vegetariană (chiar vegană), autoritățile din mai multe state europene au pus la treabă specialiști care să pună știința la baza unei concluzii și a unei căi de urmat în acest sens.

Cel puțin trei porții de proteine pe zi

Alimentaţia unui copil este una dintre deciziile cele mai importante luate de părinţi. Pe lângă faptul că aceștia trebuie să fie foarte atenți ca micuții să nu consume sare, zahăr sau grăsime în exces, un nou set de reguli elaborat de British Nutrition Foundation oferă linii directoare pentru acei adulți care decid ca minorii să urmeze o dietă vegetariană. Potrivit autorității britanice, copiii trebuie să primească cel puțin trei porții de proteine pe zi, astfel încât să le fie asigurat necesarul de zinc și fier. Pentru părinții care decid să urmeze acest stil de alimentație, autoritatea insulară recomandă ca un specialist să stabilească meniul copilului, pentru ca adulții să fie siguri că toți nutrienții de care are nevoie organismul în creștere și transformare rapidă sunt asimilați.

„Poate genera beneficii pentru organism”

Potrivit specialiștilor din cadrul Academy of Nutrition and Dietetics, nu există niciun motiv pentru care o alimentație bazată pe legume și fructe să nu asigure mineralele și proteinele necesare dezvoltării unui copil. „Un plan dietar potrivit, bine elaborat, sănătos și adecvat nutrițional poate genera beneficii pentru organism și previne multe afecțiuni, fiind indicat în toate ciclurile vieții, de la sarcină la senectute”, este de părere academia. În același timp, însă, specialiștii atrag atenția asupra necesității ca dieta vegetariană sau vegană a celor mici să fie urmărită cu mare atenție. „Aceste diete pot include tăierea din meniu a unor grupe întregi de alimente. Pentru că de regulă sunt bogate în fibre, aceste diete îi pot determina pe cei mici să se simtă sătui înainte de a fi ingerat suficiente calorii și destui nutrienți care să le asigure creșterea armonioasă”, explică nutriționistul Lily Soutter, din Chelsea, Londra.

„Un regim restrictiv, care atrage după sine deficienţe”

Nu toate autoritățile au aceeași opinie vizavi de decizia părinților de a menține o dietă vegetariană sau vegană pentru copiii lor. Recent, acest nou trend a devenit o chestiune de controversă publică în Belgia. Dezbaterea tensionată a început atunci când Bernard De Vos, responsabil pentru drepturile copilului în regiunea Valonia, a consultat avizul juridic al Academiei Regale de Medicină din Belgia privind riscurile potenţiale atunci când părinţii aleg o dietă complet vegană pentru copiii lor. Concluzia celor şapte medici belgieni din comisia de experţi a fost fără echivoc: este „un regim restrictiv, care atrage după sine deficienţe inevitabile şi necesită o monitorizare constantă a copiilor, pentru a preveni întârzieri ireversibile în creştere”. Opinia academiei belgiene a fost însoţită de mai multe declaraţii ale specialiştilor săi, care avertizează cu privire la cazurile „foarte grave”, ce pot culmina cu spitalizarea copilului.

O analiză a studiilor din 2017 privind dietele vegetariene la copii a fost neconcludentă în ceea ce priveşte beneficiile sau potenţialele pericole

Trendul continuă

Deși medicii belgieni consideră că, urmând o dietă vegană, copiii nu primesc vitamine esenţiale cum ar fi D şi B12, calciu, oligoelemente şi alţi nutrienţi esenţiali pentru o dezvoltare adecvată, trendul continuă. Potrivit statisticilor, 3% dintre copiii belgieni urmează în prezent această dietă. Dar controversele rămân. În Italia, deputata Elvira Savino a prezentat un proiect de lege care să pedepsească, inclusiv cu închisoarea, părinţii care impun dieta vegetariană copiilor lor.