Main menu

header

755 3 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Dintre sutele de diete care se întrec în rezultate care de care mai eficiente într-o lume tot mai afectată de obezitate, există un regim care se distanțează prin ineditul abordării și al filosofiei pe care o are la bază: dieta săracă în… carbon.

Alimentația, coroborată cu clima

Potrivit specialiștilor de la Universitatea din Michigan, SUA, dieta care implică un consum mai mic de dioxid de carbon este implicit și foarte bună pentru corpul uman. Aceasta este concluzia unui studiu derulat de experții americani, primul care compară impactul asupra climei al regimurilor alimentare, în timp real. „Este momentul ca decidenții politici și publicul să ia în considerare faptul că îmbunătățirea regimului alimentar duce la îmbunătățirea climei planetei”, argumentează cercetătorul Martin Heller, autor al studiului.

Fără carne roșie și lactate

Care sunt alimentele care „încarcă” planeta de carbon și de care omul modern ar trebui să se lipsească, și pentru sănătatea sa, și pentru cea a planetei? În primul rând, carnea roșie și lactatele de origine animală, care lasă în urmă mult mai mult dioxid de carbon decât carnea de pui, cerealele integrale sau proteinele pe bază de plante. Mai multe studii au arătat că eliminarea cărnii de vită din meniul americanilor ar reduce efectul de seră resimțit de această țară cu 75%.

Câștig pentru sănătatea oamenilor și a planetei

Măsurând în timp real coeficienții regimurilor alimentare din toată lumea și centralizând datele emisiilor de carbon lăsate în urmă de fiecare 1.000 de calorii, specialiștii au constatat faptul că amprenta cea mai mică de poluare o au grupele alimentare considerate și cele mai sănătoase. „Vestea bună a studiului nostru este aceea că există o dietă care reprezintă soluția câștigătoare și pentru sănătatea oamenilor, și pentru planetă. Marile reduceri de emisii cu efect de seră nu înseamnă obligatoriu renunțarea totală la aceste produse, ci reducerea moderată a consumului de carne în favoarea proteinelor din fasole sau ouă”, adaugă Heller.

Vedetele dietei sărace în carbon sunt meniurile vegane și vegetariene

Ce este permis şi ce nu...

Pentru a ține dieta fără carbon, puteți lua unele dintre cele mai simple măsuri. În primul rând, faceți cumpărăturile din surse apropiate geografic, local, adică, reducând astfel emisiile necesare transportului. De asemenea, fermele organice emit cu până la două treimi mai puține gaze cu efect de seră, deci alegerea este evidentă și pentru sănătatea dumneavoastră, și pentru mediul înconjurător. De asemenea, puteți limita cât mai mult consumul de carne și lactate și puteți elimina alimentele procesate, care oricum nu vă aduc niciun beneficiu nutrițional. Pe scurt, aceasta este filosofia dietei sărace în carbon, care permite alimentele light, proaspete, locale și sănătoase, opunându-se celor care sunt interzise oricum de majoritatea dietelor, notează ecowatch.com.