Main menu

header

758 3 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Grăsimea abdominală poate fi foarte încăpățânată, rezistând exercițiilor fizice și unui stil de viață sănătos. Dar nutriționistul australian Susie Burrell, din Sydney, afirmă că această neplăcere poate deveni istorie prin „programarea” organismului cu ajutorul anumitor obiceiuri alimentare.

Măriți aportul de fibre

Persoanele care trec de vârsta de 30 de ani prezintă un risc crescut de a câștiga în greutate din cauza unor modificări hormonale care au, printre altele, ca efect apariția grăsimii abdominale. „Gestionarea acestei probleme ține de schimbarea clișeelor nutriționale, în condițiile în care organismul nu mai este la fel de capabil să producă insulină ca la 20 de ani”, explică Burrell. Ca urmare, există câteva trucuri cu ajutorul cărora se poate scăpa de grăsimea abdominală, iar respectarea acestor indicații este simplă și ține de voința fiecăruia. Astfel, în primul rând este nevoie să măriți aportul de fibre. „Mâncați două felii de pâine neagră, două porții de fructe și cinci de legume, fiecare de câte o jumătate de ceașcă”, detaliază nutriționistul.

Beți cafea, evitați zahărul

758 3 2Cafeina, în orice formă, este un stimulent de excepție al metabolismului și este foarte eficientă odată cu cafeaua de dimineață. „Proprietățile cafeinei mobilizează depunerile de grăsime și, în același timp, reprimă apetitul. Dar atenție la ce adăugați în cafea, întrucât laptele și zaharurile ascunse din produsele cu multe ingrediente sunt capcane pentru siluetă”, argumentează Burrell. De asemenea, mai ales în condițiile lipsei acute de timp care îi determină pe mulți să ia un mic dejun în viteză, este preferabil să fie evitate formulele cu zahăr, întrucât acesta cere… și mai mult zahăr.

Apă rece și mult ceai verde

Hidratarea este o altă armă împotriva grăsimii abdominale. Pe lângă cei doi litri de apă necesari în fiecare zi, nutriționistul recomandă ceaiul verde. „Cercetări numeroase au demonstrat că acest ceai crește rata metabolică și, foarte important, taie pofta de dulce”, punctează specialistul. De asemenea, un truc pentru apă este s-o beți rece. „Dacă adăugați un cub sau două de gheață în fiecare pahar cu apă de pe parcursul zilei, există șanse mari să ardeți mai multe calorii și implicit să scăpați de neplăcuta grăsime abdominală”, explică Burrell.

Cele mai eficiente exerciţii, când vine vorba despre grăsimea „încăpăţânată“ de pe abdomen, sunt cele care impun folosirea mai multor muşchi, un antrenament complex, care combină cardio şi forţa

Creşteţi aportul de vitamina C

Un alt secret al eliminării grăsimii în general și a celei abdominale în special: este nevoie ca aportul zilnic de vitamina C să fie de 100 g. „Este o metodă de a scăpa de acea grăsime care se încăpățânează să persiste. Organismul va arde mult mai multe calorii dacă sunt crescute nivelurile de vitamina C”, afirmă nutriționistul. Pentru acest efect, puteți apela la binecunoscutele citrice, în special portocale și lămâi, ca și la kiwi, papaya, guave, clementine. Totodată, legume ca ardeii iuţi, pătrunjelul, cimbrul, conopida, usturoiul și sparanghelul sunt surse redutabile de vitamina C.