Main menu

header

759 3 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

Joaquin Phoenix este la mare căutare în această perioadă și totul se datorează rolului său spectaculos din pelicula „Joker”. La 45 de ani, actorul are însă o lungă listă de filme impresionante, pentru cele mai multe dintre ele fiind nevoit (și făcându-i mare plăcere) să se pregătească psihic și fizic timp de mai multe luni. În plan personal, actorul care nu a fost niciodată căsătorit pare să-și fi găsit fericirea conjugală alături de actrița Rooney Mara, cu care s-a și lo- godit anul acesta și care pare să sprijine atitudinea de implicare până la identificare a actorului cu personajele pe care le interpretează.

„Am mâncat mere, salată verde și sparanghel la grătar”

Cum nu este primul actor care să-l joace pe Joker, dușmanul de moarte al lui Batman, Joaquin Phoenix a dorit, totuși să facă din reprezentația sa una de legendă. De aceea, fostul Commodus din „Gladiatorul” nu a pregetat niciun gest, oricât de exagerat, pentru a intra în pielea personajului. Așa se face că actorul de 45 de ani a slăbit nu mai puțin de 24 de kilograme în numai câteva luni pentru a-l interpreta magistral pe Joker. Phoenix a acceptat rolul Joker în iulie 2018, iar filmările au început în septembrie același an. Prin urmare, actorul a avut la dispoziție numai trei luni pentru drastica transformare. De altfel, el a și refuzat să ofere publicului metoda exactă prin care a slăbit atât de mult, „din motive de siguranță”. Ceea ce nu ne poate face să credem decât că regimul a fost unul draconic. Deși s-a speculat că actorul ar fi mâncat doar un măr pe zi, el a negat zvonurile. „Nu era chiar un măr pe zi și atât. Am mâncat și salată verde și sparanghel la grătar”, a adăugat el autoironic, indicând că meniul său zilnic era foarte limitat. Și ca lucrurile să fie și mai dificile, actorul a adăugat că tentația de a mânca pe platourile de filmare era foarte mare. În special, venind din partea lui Todd Phillips, regizorul filmului „Joker”. „Todd avea acești covrigi incredibili pe care eu îi ador. Pur și simplu avea pungi întregi de covrigi în biroul lui și eu nu mă puteam atinge de ei. A fost extrem de dificil”, a declarat mai în glumă, mai în serios, Joaquin Phoenix. De asemenea, actorul a adăugat că „am mai făcut asta pentru alte roluri, iar dacă ești supravegheat de un medic, totul este în regulă”.

A fost sub supraveghere medicală

Deși Joaquin Phoenix spune că dieta sa fost controlată și nu s-a expus unui pericol real, actorul a mărturisit și că supravegherea medicală a fost, de fapt, una relativ eficientă. Cu alte cuvinte, au fost și momente în care a simțit că lucrurile scapă de sub control. „Se pare că toată dieta asta îți afectează psihicul. Uneori simți că înnebunești”, a declarat el pentru „The Hollywood Reporter” după încheierea filmărilor. De aceeași părere sunt și psihologii, care spun că orice variație semnificativă a greutății cuiva într-un timp foarte scurt pune în pericol stabilitatea mentală a acelei persoane și poate cauza tulburări de alimentație pe termen lung. Actorul chiar a declarat că, pe perioada regimului, a dezvoltat o mică obsesie legată de greutatea sa, astfel încât petrecea mult timp cântărindu-se și fiind îngrijorat când nu slăbea. „Mă trezeam dimineața și devenisem obsedat de fiecare gram atunci când mă cântăream. Simțeam că dezvolt o tulburare. Era nebunie”, a declarat el pentru „Associated Press”. În plus, regimul pe care l-a ținut timp de câteva luni l-a determinat pe actor să-și planifice toate interacțiunile sociale pornind de la dietă, ceea ce, pentru o vreme, l-a îndepărtat de prieteni. În plus, scăderea drastică în greutate a făcut ca și simplele gesturi să devină dificile. De exemplu, spunea el, chiar și urcatul scărilor îl obosea, ca să nu mai vorbim despre faptul că se concentra din ce în ce mai greu.

A absolvit o şcoală de pompieri şi s-a îmbrăcat precum Johnny Cash

759 3 2La aproape un an de la încheierea filmărilor, Joaquin Phoenix a câștigat parte din kilogramele pe care le-a pierdut pentru „Joker” și poate fi mulțumit de rezultate: încă un rol dificil care îi conturează o carieră plină de performanțe pentru care a trebuit să sufere transformări fizice severe. Și lista nu este deloc scurtă. În 2004, pentru a juca rolul unui pompier în „Oamenii focului”, actorul a insistat să se antreneze ca un pompier, s-a înscris la o școală de pompieri pe care a și absolvit-o și chiar a activat o vreme ca pompier pentru a putea reacționa ca un adevărat pompier. Mai mult decât atât, actorul și-a tatuat mascota unității unde a fost pompier, ca amintire. Un an mai târziu, în 2005, actorul l-a interpretat pe Johnny Cash în filmul „Walk the Line”. Pentru asta a trebuit să uite repede apucăturile de pompier și să se antreneze să fie un bărbat stilat. Astfel, Phoenix a petrecut luni întregi într-o tabără de rock’n roll și a luat lecții de chitară. În plus, pe toată perioada filmărilor, actorul a insistat să se îmbrace ca Johnny Cash, să aibă aceeași frizură și chiar să i se spună J.R. (adevăratul nume al lui Cash) doar ca să intre în pielea personajului.

Actorul este recunoscut pentru eforturile fizice și psihice pe care le depune pentru a intra în pielea personajelor sale

Pentru rolul cartoonistului John Callahan din „Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot”, din 2018, Joaquin Phoenix a petrecut o vreme într-un spital de recuperare pentru a învăța să se comporte ca un tetraplegic

300 de calorii pe zi pentru „a ajunge la umanitatea Mântuitorului“

759 3 3Și tot la capitolul transformări fizice care l-au pregătit pe Joaquin Phoenix, de fapt, pentru rolul din „Joker” a fost și cea pentru interpretarea lui Iisus din pelicula anului 2018, „Maria Magdalena”. Actorul s-a înfometat mai multe săptămâni la rând cu o dietă de numai 300 de calorii pe zi pentru „a ajunge la umanitatea Mântuitorului”, după cum a declarat actorul. În plus, el și-a lăsat părul să crească, rezultând, la final, o podoabă capilară foarte stufoasă și o barbă pe măsură. „Să lucrezi cu Joaquin este ca și cum ai lucra cu un animal sălbatic căruia trebuie să îi lași spațiu să fie liber ca să poată performa după bunul său plac: brut, neconvențional și natural”, declara la vremea aceea regizoacrul filmului, Garth Davis. Dar Joaquin Phoenix nu a fost nevoit doar să slăbească pentru rolurile sale, ci și să se îngrașe, așa cum a făcut pentru rolul Commodus din pelicula anului 2000, „Gladiatorul” sau pentru rolul militarului traumatizat din filmul anului 2017, „Nu ai fost niciodată aici”, unde, pe lângă multe kilograme în plus, și-a lăsat părul lung cât să îl poată prinde în coadă și o barbă enormă.