Main menu

header

763 3 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

Fie că aveți probleme cu greutatea și vreți să slăbiți, fie, dimpotrivă, să câștigați câteva kilograme în plus sau pur și simplu să renunțați la proastele obiceiuri alimentare și să urmați un stil de viață sănătos, medicul nutriționist este în măsură să vă facă un plan alimentar personalizat. Am consultat-o pe Patricia Rusu, nutriționist, președintele Asociației Healthy You și trainer al cursurilor de nutriție DallesGO, de la care am aflat tot ce trebuie să știţi despre diete și modul în care acestea vă influențează starea de spirit.

„Fiecare om în parte ar trebui să devină propriul său nutriționist”

- Când este momentul să facem o vizită medicului nutriționist?

- În lumea în care trăim, în era bolilor metabolice și în paradigma perturbată a unei vieți normale și „sănătoase”, cred cu tărie că interacțiunea cu un specialist în nutriție sau un health coach ar trebui să fie constantă. Țelul, pentru fiecare om în parte, ar trebui să fie acela de a deveni propriul său nutriționist, în cel mai real mod posibil.

- Care este profilul pacientului care are nevoie de un specialist?

- Persoanele care vin să ceară ajutor sunt, pe lângă cele supraponderale, oameni cu probleme gastrointestinale, care întâmpină dificultăți cu digestia, suferă de constipație sau de diaree, au aciditate la stomac sau au boli inflamatorii intestinale. Și cei care se simt mereu obosiți și lipsiți de energie, au probleme cu tensiunea arterială, au colesterolul și trigliceridele mărite, femeile însărcinate, care alăptează sau care vor să revină la greutatea de dinaintea sarcinii, diabeticii sau persoanele care suferă de orice boală cronică, copiii cărora nutriționistul le poate furniza un program special de educație alimentară au devenit pacienți.

„Eu abordez fiecare caz în parte îmbinând nutriția cu NLP, midfullness, meditația, mișcarea fizică”

763 3 2- Sunt multe persoane care vin la nutriţionist că e la modă?

- Nu mai putem raporta vizita la nutriționist ca pe un moft sau ceva neobișnuit. În fapt, este o necesitate, în contextul în care tot mai multe linii ale industriei sănătății arată cu degetul înspre stilul alimentar și de viață nesănătos și neadecvat speciei noastre ca punct de plecare al proble- melor de sănătate care scurtează viața. Medicina alopată este incredibil de acurată și de precisă când vine vorba despre o problemă de sănătate acută. Când avem de a face, însă, cu o boală cronică, medicina alopată eșuează cu brio de cele mai multe ori. Și asta deoarece puțini medici au deschiderea de a aborda persoana bolnavă că pe un întreg. De aceea eu abordez fiecare caz în parte din perspectiva medicinei funcționale, îmbinând cunoștințele de nutriție cu cele de NLP, de midfullness, de meditație, de mișcare fizică etc. În momentul în care un specialist reușește să îl facă pe acel om să conștientizeze ce are de făcut, va reuși să îl ajute să devină și propriul său nutriţionist, pentru că va învăța să își asculte corpul și va avea și uneltele cu care să lucreze pentru a realinia totul și a ajunge la un echilibru care să îi permită să se simtă bine.

- Alimentele pe care le consumăm ne influențează emoțional și nervos?

- Alimentele sunt primele care acționează la nivelul sistemului nervos. Legătura cea mai puternică este între sistemul nervos și tubul digestiv. Deci, tot ceea ce mâncăm își pune amprenta asupra stării noastre de bine, dar și de nervozitate. Sănătatea fizică generează starea de echilibru la nivel mental și emoțional și o minte curată, calmă, aduce cu sine o stare fizică bună. Nu este niciun dubiu asupra faptului că starea de sănătate emoțională și mentală poate fi asigurată de o bună nutriție. Atât de interdependente sunt sănătatea corpului fizic și a celui emoțional și mental, încât nu putem face o afirmație de genul: „este sănătos, dar într-o stare de depresie” sau „este schizofrenic, dar perfect sănătos fizic”. Boala sau o stare fizică precară ne lasă sentimente de anxietate, frică, îngrijorare, depresie. În același mod, stresul mental și emoțional ne supără și contribuie la multe boli care sunt apreciate ca având origine fizică de cei mai mulți medici.

„Cele trei «droguri albe» sunt jefuitori de nutrienţi”

763 3 3- Cum explicați aceste stări diferite că ar avea legătură cu mâncarea pe are o consumăm?

- Aș putea spune că alimentele ne afectează starea mentală și emoțională astfel: prin lipsa nutrienților vitali și prin producerea de substanțe toxice. Consumarea zahărului alb va determina eliberarea de organism a rezervelor de vitamine B și va conduce la o stare de depresie nervoasă, în timp ce, mâncând fructe, sângele va asimila carbohidrații naturali și mineralele organice care sunt favorabile activității mentale. Cunosc oameni care se alimentează cu diferite alimente sau substanțe fără nicio valoare nutritivă, și absolut fiecare are cel puțin un simptom, un deranj care îl împiedică să aibă o viață „liniștită” din punct de vedere al sănătății fizice. Și ca să înțelegem mai bine de ce, aceste „nonalimente” nu numai că nu furnizează organismului nutrienții necesari, dar, pentru a fi metabolizate, corpul este nevoit să folosească din rezervele de nutrienți ale sale, sunt „jefuitori de nutrienți”. Și aici fac referire la cele trei „droguri albe” în special: zahărul alb, făina albă și sarea fină albă.

- Care sunt consecințele pe termen lung ale consumului de astfel de „nonalimente”?

- Zahărul cauzează răbufniri emoționale mai ales la copii și adolescenți. Stările agitate, vandalismul și absenteismul din școli poate fi pus pe seama consumului excesiv de alimente fast-food și băuturi carbogazoase, și nu glumesc! La vârsta adultă, de cele mai multe ori zahărul cauzează boli cronice la nivelul sângelui care se manifestă prin diabet sau hipoglicemie. Acești oameni deseori au perioade de depresii, iritabilitate și atacuri nervoase. Aceste stări afectează de fiecare dată sistemul nervos rezultând în stări mentale, care se manifestă prin dureri de cap, oboseală, insomnie, iritabilitate, agitație, plâns, stări de nervozitate, îngrijorare excesivă, putere de concentrare scăzută, depresie, uitare, gânduri suicidale, temeri ilogice, alergii etc.

„Legătura cea mai puternică este între sistemul nervos și tubul digestiv“

Patricia Rusu este trainer al cursului de nutriție de la DallesGO, unde timp de 20 de săptămâni cursanții află adevărul despre dietele celebre, învață cum să mănânce sănătos și cum să îi învețe și pe ceilalți ce este aceea alimentație corectă

„Prin diete doar punem bandaje pe problemele care există în corp, şi nu tratăm cauza“

- Oamenii s-au obișnuit să caute pe internet diferite diete și mai puțin să le ceară de la un specialist. Se expun unui adevărat risc procedând așa?

- Din păcate, există încă preconcepţia, greșită bineînțeles, că dieta care i-a folosit nașei mele sau soției colegului meu îmi va funcționa și mie. Nu rare sunt cazurile în care interacționez cu oameni care au avut încredere în promisiunile bine ticluite din industria slăbitului online. De cele mai multe ori, kilogramele în plus sunt doar mesajul pe care corpul ți-l dă, și iar ți-l dă, cu fiecare kilogram în plus. Dincolo de ele se ascunde, cu siguranță, cauza reală a acestui dezechilibru. Pentru că este clar vorba despre un dezechilibru intern și, atât timp cât oamenii aplică „diete-minune” de la „colțul internetului” și nu încearcă să afle mai multe, nu rezolvă nimic.

- De ce după o dietă, unele persoane se îngrașă mai mult după ce renunţă la ea?

- Este foarte simplu. Pentru că prin diete doar punem bandaje pe problemele care există în corp, și nu tratăm cauza. Cauza reală poate să fie undeva ascunsă în suflet. Poate fi o despărțire, pierderea unei persoane dragi, un accident, un abuz. Nu trebuie neapărat să fie de ordin fizic. Corpul, după aceste diete, revine la starea de unde ai pornit cu dieta respectivă, pentru că, practic, ceea ce o persoană a făcut a fost doar să restricţioneze anumiți nutrienți, fibre sau grăsimi necesare corpului și să pluseze cu altceva. Indiferent dacă se adaugă nutrienți aparent favorabili, atât timp cât nu se tratează cauza reală a acelor kilograme în plus, tot va fi un dezechilibru și inevitabil se va ajunge la acel efect „yo-yo”.