Main menu

header

764 3 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

A sta în fața frigiderului la ora 2:00 dimineața înseamnă nu doar gustare nesănătoasă atunci când organismul ar trebui să se odihnească, ci probleme serioase de sănătate pe termen lung și multe kilograme în plus.

Pofte nocturne de junk-food

Tulburările de somn sunt asociate cu creşterea greutăţii corporale. Dintre acestea, insomnia, apneea în somn şi sindromul de picioare neliniştite sunt cele care afectează metabolismul, scăzând rezistența la insulină a acestuia şi mărind predispoziţia pentru obezitate. Un somn de proastă calitate, fragmentat sau ajuns la stadiul de insomnie poate duce la acumularea de kilo- grame prin obiceiul multor insomniaci de a lua o gustare în miez de noapte. Acesta este un „ritual” cu mult mai multe efecte nefaste decât pare la prima vedere, arată datele unui studiu derulat la Universitatea Arizona, din SUA. În primul rând, poftele de noapte duc, în majoritatea cazurilor, spre opțiuni junk-food, cum sunt dulciurile. Acest aspect a fost relevat de observațiile asupra a 3.105 adulți din orașele americane. Peste 60% dintre cei chestionați au recunoscut că mănâncă noaptea în mod regulat, chiar dacă știu că nici așa calitatea somnului nu se îmbunătățește.

Oboseala cere energie în plus din alimente

Lipsa somnului afectează apetitul, intensificând activitatea receptorilor care fac parte din categoria endocanabinoidelor, despre care se ştie că măresc pofta de mâncare. Aşadar, nu e de mirare că după o noapte pierdută suntem mai înfometaţi sau mai pofticioşi decât de obicei. Oboseala de după o noapte cu un somn agitat sau dominată de insomnie sporeşte, de asemenea, nevoia organismului de energie, aşa că şi pofta de mâncare creşte. Urmare a obiceiului de a mânca noaptea sunt kilogramele în plus, întrucât cercul vicios este declanșat: cu cât sunt mai multe nopțile în care se iau gustări, cu atât calitatea somnului scade, iar poftele insomniei sporesc. Odată pornit acest ciclu nefast, se poate ajunge la toate problemele de sănătate pe care le implică greutatea în plus - boli cardiovasculare, diabet, afecțiuni cronice etc. „Această conexiune între somnul de proastă calitate, pofta nocturnă și alegerea junk-food ca gustare reprezintă dovada importanței pe care o are odihna asupra metabolismului”, explică doctor Michael A. Grandner.

Scade interesul pentru activităţile sportive

Sedentarismul, factor care contribuie la instalarea şi menţinerea obezităţii, este, de asemenea, favorizat de tulburările de somn. Insomniile ne fac să devenim obosiţi cronic, de aceea scade interesul pentru activităţile sportive sau orice alte activităţi solicitante din punct de vedere fizic. Pe de altă parte, studiile arată că şi cei care nu suferă de insomnii înainte de a deveni supraponderali sunt expuşi riscului de a avea asemenea probleme cu somnul, pe fondul obezităţii.

Un studiu recent arată că, după o perioadă medie de șapte ani şi jumătate, persoanele diagnosticate cu obezitate au şanse mari de a avea şi insomnii, care întrețin starea supraponderală inclusiv prin obiceiul de a mânca noaptea