Main menu

header

766 3 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Un studiu de dată recentă a urmărit îndeaproape motivele principale pentru care în atâtea cazuri determinarea de a trece la dietă, şi mai ales de a o menţine, eşuează. Odată identificat inamicul principal - tentaţia -, experţii au căutat „vinovaţi” şi metode de combatere.

Construiţi regimul în jurul stilului de viaţă

În foarte multe cazuri, hotărârea de a slăbi rezistă de la câteva săptămâni la câteva luni. Pentru unii nu este potrivit regimul, alţii au un program prea încărcat ori progresele nu sunt suficient de vizibile, arată datele unui studiu comandat de firma americană Isopure şi derulat pe 2.000 de persoane aflate la dietă. „Un plan de slăbit funcţionează dacă persoana aderă realist la acesta şi dacă îl construieşte în jurul stilului său de viaţă, şi nu invers”, explică Jonathan Thompson, manager general al companiei.

Un plan pus la punct şi respectat

Unul dintre pericolele cele mai mari în eşecul dietei poate veni dintr-o zonă complet neaşteptată, arată rezultatele cercetării: partenerul de viaţă, persoana care ne doreşte binele în cea mai mare măsură. Aproximativ 24% dintre respondenţii la chestionarele incluse în cercetare s-au referit la persoanele iubite ca la furnizori de tentaţii - gustări, băuturi alcoolice sau sărbătorirea diverselor evenimente cu meniuri departe de ţintele regimului autoimpus. Un alt motiv major pentru care regimurile pot da greş este programul haotic şi mâncatul la ore nepotrivite ori pur şi simplu lipsa de timp, care îi determină pe cei care vor să slăbească să recurgă la hrană procesată sau la semipreparate, interzise de majoritatea dietelor. Pentru a lupta cu aceste slăbiciuni şi a nu irosi luni de eforturi şi kilograme pierdute, specialiştii vă sfătuiesc să vă faceţi un plan foarte bine pus la punct, pe care apoi doar să-l respectaţi.

Ţineţi un jurnal

Pentru aproape 40% dintre participanţii la studiu, motivele emoţionale s-au dovedit bariere greu de depăşit de dragul menţinerii dietei. Indiferent că este vorba despre stres, agitaţie sau, dimpotrivă, relaxare alături de cei dragi, emoţia poate duce la eşecul pierderii în greutate. De asemenea, pentru alţi 32% dintre respondenţi, mâncarea sănătoasă costă mai mult decât sunt dispuşi să cheltuiască pentru alimentaţie. Un aspect îngrijorător al studiului a fost răspunsul unui mare număr de participanţi - peste 40% - care au declarat că după ce dieta eşuează nu mai văd niciun motiv să-şi schimbe stilul de viaţă, să facă mişcare, să doarmă regulat şi suficient sau măcar să se hidrateze corespunzător. „Pentru toate aceste neajunsuri există un potenţial răspuns: ţineţi un jurnal în care să notaţi totul, simplu sau elaborat, şi în acest fel vă faceţi responsabili pentru urmarea planului dietar”, recomandă Thompson.

Atunci când reuşiţi să menţineţi o dietă pe termen lung şi aţi dat jos kilogramele dorite, nu uitaţi să fiţi îngăduitori cu propriul corp şi să vă permiteţi răsfăţuri ocazionale

Marii inamici

Principalele tentaţii alimentare sunt, în ordine, pizza, îngheţata şi chipsurile. Pe locurile următoare în lista cu inamicii care pot face dieta să devină un fiasco se află prăjiturile, burgerii, brânza şi pâinea. De asemenea, potrivit cercetării, sâmbăta este ziua în care se renunţă cel mai frecvent la regimul alimentar.