Main menu

header

782 3 3de Călin Popa şi Ştefania Băcanu

Pe lângă micșorarea nivelului acidității din organism și scăderea în greutate, înlocuirea unor cantități cât de mici de carne din dietă cu variante vegetariene poate reduce la jumătate riscul de moarte prematură.

Scade cu 50% riscul de moarte prematură

Experții de la Școala de Sănătate Publică Harvad, din SUA, au prezentat un raport cu datele finale ale unui studiu din care a reieșit că înlocuirea proteinelor din carne cu vegetale are capacitatea de a prelungi semnificativ durata de viață. Cercetătorii au constatat, pe parcursul unui experiment care a inclus peste 37.000 de voluntari, faptul că un minim de 100 de calorii din carne înlocuit cu verdețuri sau proteine din nuci ori cereale integrale reduce cu 50 de procente pericolul de moarte prematură.

Efect asupra tuturor bolilor

Pentru a determina aceste rezultate, experții americani au colectat și centralizat datele de 24 de ore ale subiecților în perioada 1999-2014, fiind identificate în paralel și toate cauzele de mortalitate, potrivit Indexului Național al SUA. Astfel, s-a observat că persoanele care se hrănesc preponderent cu legume au un risc scăzut cu 27% de a suferi de orice boală gravă, remarcându-se, de asemenea, cu 29% mai puține decese din cauze cardiovasculare. Chiar și reducerea cu două procente a aportului de proteine din carne a scăzut cu peste o treime riscul de deces prematur.

Se recomandă înlocuirea cu variante vegetariene

În general, specialiștii recomandă un consum de 2.000 de calorii pe zi pentru femei și 2.500 de calorii pentru bărbați. Dar nu este suficientă reducerea caloriilor din carne, ci este nevoie și de înlocuirea acestora cu proteine vegetale. „Variantele proteice sănătoase includ o serie de alte beneficii, cum sunt aportul de vitamine, minerale, antioxidanți și alte substanțe care au fost asociate cu scăderea incidenței afecțiunilor cronice, cum sunt diabetul, cancerul sau bolile de inimă”, se arată în comunicatul cercetătorilor americani.

„Chiar și înlocuirea parțială a cărnii, în special a celei roșii, cu echivalente de proteine vegetale poate reduce substanțial pericolul apariției bolilor cardiovasculare“ (Laila Al-Shaar, Universitatea Harvard)