Main menu

header

788 3 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Ca și acum, statutul de vedetă a cerut eforturi și sacrificii din partea unor celebrități considerate adevărate legende ale epocii „de aur” a Hollywoodului. De la diete extreme la pionierat în ridicările de greutăți sau băi în apă rece ca gheața, starurile din filmele considerate clasice făceau totul pentru un singur scop: imaginea impecabilă.

Marilyn Monroe și ouăle crude

Actrița care a pus pe jar generații de bărbați din toată lumea, celebra și neuitata blondă eternă Marilyn Monroe avea o rutină foarte clară atunci când își dorea să scape de câteva kilograme: ouăle crude. Le înghițea la micul dejun, după care mai mânca abia seara, puțină friptură însoțită întotdeauna de cinci morcovi. Îi plăcea să facă piața, cumpăra alimente sănătoase și adora să gătească acasă. De asemenea, vedeta din „Unora le place jazzul” a fost una dintre primele actrițe care a recurs la ridicarea de greutăți.

Elizabeth Taylor mânca doar pâine prăjită șase zile pe săptămână

788 3 2„Femeia cu ochii violeți”, neuitata Cleopatra, ținea o dietă care poate fi considerată extremă. Având o tendință de îngrășare încă din tinerețe, actrița mânca doar pâine prăjită șase zile pe săptămână, în cea de-a șaptea dându-și frâu liber pasiunii pentru felul său preferat: frișcă cu brânză telemea. Dacă în tinerețe Liz consuma bacon și ouă la micul dejun, șuncă și unt de arahide la prânz și pui prăjit cu piure de cartofi la cină, în momentul în care a depășit 81 de kilograme, lucrurile s-au agravat pentru statutul său de star internațional, așa că faimoasa actriță a luat măsuri drastice. În final, a ajuns să-și inventeze propriul regim personalizat, detaliat în cartea „Elizabeth Takes Off” („Elizabeth slăbește”), centrat pe multe legume și fructe, carne slabă și o mulțime de rețete, notează „CR Fashion Book”. Din fericire, actriței i-a plăcut întotdeauna să călărească, să înoate și să facă lungi plimbări, obiceiuri bune care i-au susținut scăderea în greutate.

Grace Kelly consuma „numai ceea ce trebuie”

788 3 3Mult înainte de a deveni prințesă de Monaco, frumoasa Grace Kelly avea un plan dietar bine stabilit și o filosofie alimentară care a ajutat-o să-și păstreze silueta impecabilă toată viața. Potrivit datelor colectate de un cercetător de la Universitatea Spoon, Grace Kelly se baza pe un castron cu ovăz, dimineața, la micul dejun, meniu care îi prelungea starea de sațietate. Dacă i se făcea foame înainte de prânz, ronțăia țelină sau morcovi. Grace mânca foarte rar carne, în schimb bea o mare cantitate de apă și consuma alimente care s-o hidrateze, în special mere. Atunci când simțea nevoia de dulce, bea un ceai verde îndulcit cu miere. Aceste bune obiceiuri alimentare, perfect valabile și astăzi, erau completate cu mișcare. Într-un interviu pentru revista „People”, în anul 1982, emblema frumuseții și a eleganței princiare devoala faptul că în fiecare zi merge „foarte repede” o oră și face cât de des se poate drumeții alături de prieteni: „Îmi place să mănânc, dar numai ce trebuie”.

Orson Welles slăbea cu suc de portocale

Celebrul actor și regizor Orson Welles a trebuit să dea jos cele aproape 30 de kilograme pe care le-a pus pentru rolul magistral al Cetățeanului Kane, apărut în 1941. Temperamental și ambițios, Welles s-a pus pe un regim alcătuit strict din suc de portocale, salată fără dressing și ouă fierte. Dar astfel a început un cerc vicios care includea roluri de excepție pentru care se îngrășa, cum a fost Falstaff, urmate de diete draconice. În timp, în parte și din cauza unei predispoziții spre îngrășare, starul a pierdut definitiv lupta cu obezitatea. În anul 1953 avea deja peste 150 de kilograme, iar după 1960 a rămas supraponderal până la sfârșitul vieții sale.

Audrey Hepburn recurgea la detoxificări lunare

788 3 4Simbol al grației și al menținerii unei siluete perfecte, Audrey Hepburn nu a depășit niciodată trauma generată de perioada de foamete pe care a trăit-o în copilăria din Olanda, în timpul ocupației germane din cel de-Al Doilea Război Mondial și a păstrat o disciplină aproape militară la capitolul alimentație. Potrivit partenerului care i-a fost alături până în ultima clipă, Robert Wolders, la micul dejun Audrey mânca pâine neagră cu gem de casă, la prânz friptură de pui sau vită cu paste, plus multe legume din propria grădină, iar seara doar o supă de pui, simplă. Dacă pe de o parte constituția sa foarte suplă i-a permis actriței să nu fie nevoită să facă mai mult decât să acorde atenție greutății, pe de altă parte, starul din „Vacanță la Roma” ținea un regim de detoxificare în fiecare lună, a povestit fiul său cel mic, Luca Dotti. În această perioadă, actrița consuma numai fructe și legume crude și bea cantități foarte mari de apă. În plus, în fiecare zi, Audrey găsea timp să facă mai multe plimbări lungi.

Sophia Loren: „Tot ce vedeți la mine se datorează spaghetelor”

788 3 5Considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume, Sophia Loren a rostit cândva o frază care a rămas celebră: „Tot ce vedeți la mine se datorează spaghetelor”. Totuși, faimoasa actriță nu și-a păstrat până azi celebra siluetă clepsidră mâncând numai paste. Potrivit revistei „Elle” Australia, Sophia a ținut întotdeauna dieta mediteraneană, axată pe legume, fructe, semințe, cereale integrale, puțină carne și ulei de măsline. Cum Sophia a avut copilărie săracă, nu a disprețuit niciodată valoarea mâncărurilor tradiționale, ba chiar a elaborat și câteva cărți de bucate, pline de rețete de… paste.

Vivien Leigh, neuitata Scarlett O’Hara din „Pe aripile vântului“, ținea o dietă strictă, de cinci zile, de fiecare dată când avea nevoie să slăbească

Greta Garbo, pionieră a consumului de germeni

788 3 6În vârful carierei sale, Greta Garbo era considerată frumusețea perfectă, grație proporțiilor ideale ale chipului său. Foarte retrasă, vedeta de origine suedeză care a strălucit în „Anna Karenina” a fost copleșită de celebritate și s-a retras din cinematografie la vârsta de 36 de ani. Totuși, în cercul său foarte restrâns de prieteni și-a găsit locul și nutriționistul Gayelord Hauser, care a observat că Garbo detesta grăsimea și de aici până la a o determina pe actriță să treacă la o dietă bazată pe germeni și cereale integrale nu a mai fost decât un pas. Hauser i-a garantat vedetei că acest regim îi va prelungi viața, și așa a fost: Greta Garbo a trăit până la vârsta de 84 de ani, hrănindu-se sănătos și ținând un regim spartan de mișcare: drumeții în pădure, în locuri care presupuneau efort fizic, și băi în apa mării, aproape în fiecare zi, chiar și în sezoanele reci.