Main menu

header

796 3 1de Daria Mândru şi Carmen Bădulescu

Deseori, când vă hotărâți să slăbiți, regimul pe care îl adoptați implică etichetarea unor alimente drept „bune” și a altora drept „rele” și restricționarea celor din ultima categorie. Însă acest lucru poate avea efectul opus, fiindcă atunci când vă privați de alimentele pe care le îndrăgiți (și eliminați grupuri întregi de alimente) se ajunge de obicei la un ciclu slăbire - îngrășare - slăbire - îngrășare greu de întrerupt, numit și dietă cu efect yoyo.

Consumaţi alimente bogate în nutrienți

În schimb, dacă vă concentrați asupra consumului unei cantități mai mari de alimente sănătoase pe care le îndrăgiți, veți putea vedea rezultate reale. Alegând alimente cu densitate energetică mai scăzută (adică cu mai puține calorii per volum), precum fructele, legumele și proteinele slabe, puteți mânca un volum mai mare de mâncare, dar cu un aport caloric scăzut, astfel încât să rămâneți în limitele calorice propuse. Iată de ce:

Vă face să vă simțiți sătui

„Dacă regimul dumneavoastră de alimentație sănătoasă pune accentul pe consumul unui volum mai mare de alimente bogate în nutrienți, precum fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, vă va fi mai ușor să vă țineți de el, fiindcă n-o să aveți permanent senzație de foame și n-o să vă simțiți îngrădiți când o să vă planificați mesele”, spune dieteticiana Amanda Kostro Miller. „Alimentele bogate în fibre și apă, precum fructele și legumele, vă pot ajuta să vă simțiți sătui cu mai puține calorii, așa că n-o să fiți tentați să vă repeziți la o felie imensă de tort”, spune ea.

Vă împiedică să vă gândiți numai la alimentele interzise

Regimurile pozitive, realiste, care adaugă alimente mai sănătoase la dieta dumneavoastră, vă ajută să evitați gândurile obsesive legate de eliminarea sau interzicerea unor alimente din dieta dumneavoastră. Dacă o să tot repetați „Nu ai voie ciocolată”, în loc de „Mi-e foame și am chef de ceva dulce, așa că o să mănânc niște fructe proaspete în loc de ciocolată”, o să vă gândiți numai la ciocolata interzisă de fiecare dată când veți trece în revistă obiectivele dietetice. „Interdicția e cea mai sigură cale de a face pe cineva să se gândească mereu numai la acel aliment, iar asta poate duce la derapaje epice, când veți înfuleca fără limită acel aliment”, spune nutriționista Shena Jaramillo. „Acestea sunt deseori urmate de gânduri negative: «Am dat-o-n bară. Am mâncat trei felii de pizza. Ce sens are să mai încerc să mănânc sănătos?». Acest gen de gândire poate avea un efect de bulgăre de zăpadă, ducându-vă atât de departe de calea corectă, încât poate fi greu să mai reveniți la ea”, avertizează specialista. Nutriționista îi încurajează pe cei care vor să slăbească să se concentreze în schimb la ce alimente sănătoase pot adăuga la dieta lor în loc de alimentele pe care ar trebui să le elimine.

Vă pot ajuta să rămâneți motivați și să vă formați obiceiuri sănătoase permanente

Dacă vă umpleți coșul de cumpărături în mod înțelept, cu vechi mâncăruri preferate, dar și ingrediente noi pe care sunteți curioși să le încercați, atunci o să vă răsfățați cu mâncăruri delicioase și sănătoase, pe care le veți consuma cu încântare. Asta vă poate încuraja să alegeți în continuare calea alimentației sănătoase. „Mâncarea e făcută să aducă plăcere, așa că, odată ce veți începe să observați cât de savuroase pot fi alegerile alimentare sănătoase, veți putea înlocui cu ele tot mai multe alimente nesănătoase din dieta dumneavoastră, creând noi obiceiuri bune, care nu au efecte negative asupra corpului dumneavoastră, așa cum au mâncărurile de proastă calitate”, spune nutriționista Bracha Goetz. Cu timpul, acest lucru „va crea noi căi neuronale, datorită cărora mâncatul unui pumn cu alune sau cu nuci în locul unei pungi cu chipsuri vi se va părea incredibil de satisfăcător, cu atât mai mult cu cât plăcerea nu va fi însoțită de vinovăție sau repercusiuni negative”, explică specialista.