Main menu

header

796 3 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Una dintre dietele momentului care pune accentul pe menținerea unei stări bune de sănătate și abia apoi pe scăderea spectaculoasă și rapidă în greutate este regimul pus la punct de expertul Andrew Weil. Dieta care îi poartă numele a devenit rapid cunoscută ca una care combate inflamațiile la nivelul organismului.

Aveţi voie la vin, dar şi la ciocolată neagră!

Dieta Weil promovează alegerile alimentare cele mai potrivite pentru a vă menține în cea mai bună stare de sănătate, acest aspect generând în mod natural, fără efort și pofte necontrolabile, și o scădere normală în greutate. Ce alimente permite dieta Weil? În primul rând, carbohidrați sănătoși, în proporție semnificativă, de 40% până la 50%. Așadar, aproape jumătate din ceea ce consumați zilnic se referă la cereale integrale, ovăz, orez brun, cartofi dulci, leguminoase. Alte 30 de procente din meniul zilnic vin din surse de grăsimi sănătoase - avocado, nuci, cod, hering, semințe de in și de cânepă, somon. Restul este compus din proteine de origine sănătoasă, cum sunt cele din soia, fasole și unele soiuri de brânzeturi. Dintre uleiurile vegetale, doar cel de măsline este acceptat și se consumă ceai în loc de cafea. Nu este interzis nici vinul, dar cu moderație, și nici ciocolata, dar varianta neagră, cu maximum de conținut de cacao.

Un plan de dificultate medie

Această dietă care pune accentul pe eliminarea în proporție cât mai mare a proceselor inflamatorii la nivelul organismului este considerată de dificultate medie. Pentru cei care nu sunt mari consumatori de carne roșie și produse procesate, n-ar trebui să fie o problemă eliminarea acestora, întrucât în rest dieta demonstrează suficientă flexibilitate și permite o mare varietate de meniuri. Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă obișnuiți cu gestul firesc de a pregăti acasă ceea ce urmează să consumați, având astfel certitudinea că tot ceea ce introduceți în propriul organism este verificat personal. De asemenea, planul dietar Weil vă lasă opțiunea de a lua suplimente cu vitaminele C și E, cu seleniu, calciu, ulei de pește (doar dacă obișnuiți să consumați carne de acest tip mai puțin de două porții pe săptămână), cu coenzima Q10, cu ghimbir și turmeric, notează webmd.com.

Dieta Weil nu include drept obligatorii exercițiile fizice, dar încurajează persoanele care o urmează să fie cât mai active

Fugiţi de produsele „la pungă“!

Ca în cazul majorității regimurilor alimentare dedicate unei vieți sănătoase, și dieta Weil interzice junk-food, băuturile carbogazoase și carnea roșie. Sunt complet eliminate, de asemenea, hrana procesată, dulciurile, produsele industriale „la pungă” pline de aditivi și coloranți. Se vor tăia de pe listă complet uleiurile de floarea-soarelui, alcoolul și tutunul. Chiar și la carnea de pui fără piele există o limitare la două porții pe săptămână, la fel și în dreptul lactatelor. „Dieta Weil nu este una în urma căreia să scădeți spectaculos în greutate, dar acest lucru se va întâmpla oricum, în mod natural, dacă alegeți acest plan dietar”, explică expertul în nutriție Melinda Ratini. Studiile au demonstrat că dieta Weil reduce semnificativ inflamațiile din organism, sporind în schimb vitalitatea și energia.